Как да си направим лечебна тинктура – в последните години

...
Как да си направим лечебна тинктура – в последните години
Коментари Харесай

Как да си направим лечебна тинктура за сезона на настинка и грип

Как да си създадем лечебна смес – в последните години се отделят хиляди левове всяка година за билкови артикули от всевъзможен тип. От лавандулови солени скрабове за баня до ментови спрейове срещу бълхи за нашите домашни любимци. Тези покупки поддържат световния пазар за билкови добавки и медикаменти на стойност 100 милиарда щатски $.

Но по-голямата част от тези артикули – или най-малко близки до тях – могат да бъдат направени вкъщи от растения, отглеждани във вашата лична градина, или събрани от близката гора. А както знаем, България е една от най-богатите страни в света по типове лечебни билки!

Събирането на билки за чай е най-простият метод да се употребяват лечебните растения. Но за по-мощни медикаменти имаме потребност от билкови екстракти (обикновено наричани тинктури), които са по-добрият избор. Освен билките, имаме потребност от буркан, мерителна кана и алкохолна напитка – най-често се употребява ракия или водка.

Чрез заливането на билките с вряща вода ще извлечете някои от лечебните съединения и съставки. Но с цел да получите всички изгоди от билките, се нуждаете от по-мощен разтворител – а точно алкохол. Алкохолът също по този начин резервира лечебните изгоди от билките за 5 или повече години!

Преди да започнете да мислите, че ще се почувствате по-добре след приема на тинктури единствено поради алкохолното наличие, а не поради лечебното деяние на билките, осъзнайте, че типичната доза смес е еквивалентна на почти една стотна от една доза алкохол. Никой не се напива от потреблението на тинктури, само че те са изпитан от времето метод да се предпазите от простуда и грипни положения и са ефикасни при лекуването на разнообразни други болести.

Може да спестите много пари, в случай че вършиме свои лични билкови тинктури!

Забележка: Някои билки могат да причинят нежелани реакции, изключително в по-големи дози. Никога не използвайте билки, с които не сте осведомени, без първо да се консултирате с дипломиран билкар или медицински експерт. Деца, бременни и кърмещи дами и лица, приемащи медикаменти, отпускани по лекарско наставление, би трябвало да се съветват със здравен експерт, преди да одобряват някакъв билков артикул.

11 от най-често употребяваните лечебни билки срещу простуда и грип – по какъв начин да си създадем лечебна смес

  1. Бъзак ( Sambucus ebulus ) – намира се на всички места в България. Използват се добре узрелите плодове.
  2. Ехинацея ( Echinacea pupurea ) – това растение е родом от Централна и Северна Америка и нормално се засажда в цветните градини. Може да се отглежда и в България. Използват се единствено корените.
  3. Хрян ( Armoracia rusticana ) – постоянно срещано градинско растение, употребявано като пикантна фалшификация. Използват се единствено корените.
  4. Дива мента ( Mentha ) – в България има 9 типа мента. Разпространена е на всички места. Използва се надземната част – стъбълце и листа.
  5. Зелени орехчета – зелените орехчета се събират нормално през месец Юни (от средата на Май до края на Юни). Събираме ги, когато доближат 2-3 см и са към момента меки и млечни.
  6. Салвия ( Salvia – постоянно срещано градинско растение, употребявано като кулинарна билка. Използваме пресните листа в горната част на растението.
  7. Бял равнец ( Achillea millefolium ) – намира се постоянно в природата и постоянно се отглежда като градинско растение. Използваме листата и прясно отворените цветове.
  8. Невен ( Calendula )  – постоянно срещано растение, което се отглежда в градините. Цъфти от началото на юни до рухването на първите снегове. Използваме всички надземни елементи на растението.
  9. Глог (Crataegus monogyna ) – извънредно полезна  билка , която можем да използваме като цвят, плод, листа или корени.
  10. Коприва ( Urtica ) – намира се на всички места в България. Използват се най-много младите листа.
  11. Жълт кантарион ( Hypericum perforatum ) – известна е още с името „ Христова кръв “, тази билка е публикувана на всички места в България и е една от най-хубавите билки изобщо. Използваме всички надземни елементи на растението.

От какво да вършим тинктури (и от какво не)

Следващият път, когато сте в магазин за натурални храни или в друго сходно място с огромен избор от тинктури, разгледайте имената на рафта. Може да се шокирате какъв брой доста имена идват от растения, които можете да намерите във вашия район. Глухарче , лапад , коприва , врабчови чревца и живовляк са единствено някои от постоянно срещаните растения, които се употребяват за тинктури.

Във вашата градина може да имате мента , мащерка , артишок , пикантен червен пипер , оман , чесън , малинови листа и розмарин , които също са постоянно срещани. Обичайните цъфтящи растения за тинктури включват ехинацея , бял равнец , бергамот , пасифлора и алена детелина .

Много постоянно срещани шубраци и дървета също дават лечебни артикули, като гинко билоба , бяла върба , витекс , глог и орех . Ако се впуснете в природата и планината, може да имате голям достъп до всевъзможни билки и лечебни растения.

Макар да е вълнуващо да осъзнаете какъв брой лечебни растения има в България, има няколко доста значими неща, които би трябвало да имате поради, преди да започнете да събирате билки.

Важни неща за събирането на билки

  • Берете единствено растения, които можете да идентифицирате на 100%. Многобройни растения, които постоянно се срещат в дворовете, парковете и естествените зони, са смъртоносни или ще причинят огромен дискомфорт, в случай че бъдат погълнати под формата на смес. Най-добре се обърнете към по-вещи и разбиращи хора, в случай че сте новак.
  • Само избрани елементи от всяко растение са подобаващи за здравна приложимост. Понякога може да се употребява цялото растение, само че в множеството случаи се предлага за приложимост една част от растението – коренът, листата, цветът или кората. В някои случаи потреблението на неверната част може да има съществени последствия. (Например, плодовете тис са годни за консумация, само че останалата част от растението е смъртоносно токсична, в това число дребните семена вътре в зрънцето).
  • Никога не събирайте растения, в случай че имате някакви учредения да смятате, че са могли да бъдат изложени на пестициди или хербициди (най-често в полските региони, където има интензивно земеделие).
  • Най-безопасните места за събиране на лечебни растения са от личната ви градина или от местата, които са надалеч от всякаква цивилизация.

Също по този начин е значимо да се означи, че декоративните сортове лечебни растения, открити в множеството разсадници, може да нямат същата централизация на лечебни съединения като техните диви родственици.

Белият равнец да вземем за пример, е отглеждан в доста цветни сортове, само че най-добре е да ги избягвате и да се придържате към елементарния бял равнец за медицински цели. Ако не можете да намерите растенията, от които желаете да вършиме тинктури, постоянно можете да закупите сухи билки на едро от магазин за био храни, билков магазин или онлайн снабдител.

Как да си създадем лечебна смес

Идентифицирането на подобаващ източник на растителен материал от време на време е малко комплицирано, само че пък за сметка на това правенето на смес е елементарно. Съотношението сред алкохол и билки варира според от това дали употребявате пресни билки или сушени билки. Използвайте единствено и само първокласен алкохол за най-хубави резултати!

1. Нарежете билките на части с размер към 1 см, дори и по-малки. За корени и кори е най-добре да накъсате материала допустимо най-фино. Освен корените, които са напластени с пръст, няма потребност да почиствате билките, тъй като единствено ще измиете ароматните масла.

2. Претеглете билките. Умножете тежестта на билките (в грамове) по 2, в случай че употребявате пресни билки, или по 5, в случай че употребявате сушени билки. Добавете това количество алкохол в буркан и по-късно прибавете билките. Нарязаните билки би трябвало да бъдат напълно покрити с алкохол.

3. Завинтете капачката на буркана и го разклатете пламенно за няколко секунди. Оставете готовия буркан на хладно и мрачно място за най-малко две седмици. Опитайте се да разклащате буркана един път дневно.

4. Отворете буркана и изсипете тинктурата през тензух или марля в различен стъклен съд, с цел да прецедите билките.

5. Съхранявайте готовата смес в шишенца от кафяво стъкло (тъмно стъкло с кехлибарен цвят). Така UV лъчите няма да влошат качеството на продукта с течение на времето.

6. Етикирайте бурканите с името на билката и датата на произвеждане.

Как да одобряваме готовата билкова смес?

15 до 30 капки, одобрявани 3 пъти дневно , са типичната доза, само че постоянно е най-добре да се консултирате със експерт. Тук може да видите един потребен линк за билките!

Събирайте си от скъпите билки, когато му пристигна времето и си правете лечебни тинктури. Така ще бъдете доста по-здрави и няма да ви се постанова да ходите постоянно до аптеката. Бъдете здрави!

Как да събираме билки от природата за домашната аптека

Как да събираме билки от природата – България е една от най-богатите страни на типове билки в света. У нас са познати над 3600 билки, само че от тях се събират не повече от 700 типа, които се употребяват с лечебни цели. Те са най-вече за промишленото събиране на билки. Ние желаеме да забележим кои билки…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР