Как да си гарантирате цъфтеж на теменужките? Узамбара сентполия – това

...
Как да си гарантирате цъфтеж на теменужките? Узамбара
сентполия – това
Коментари Харесай

Гарантирайте си цъфтеж на теменужките 10 месеца в годината

Как да си гарантирате разцвет на теменужките?

Узамбара сентполия – това е общоприето име на стайните теменужки. Тези компактни цветя с малък размер с подобаваща грижа цъфтят 10 месеца в годината. Прекъсването на цъфтежа нормално настава в горещите летни месеци.

Обикновено се срещат над 1500 типа стайни теменужки. Цветовата палитра е толкова разнообразна, че стопира дъха. Нищо чудно, че теменужките са способни да завладеят дори безразличните към цветята.

1) Саксията за теменужките не би трябвало да бъде голяма. В огромната саксия коренова система се развива прекалено много и всички сили на растението отиват за нейната поддръжка, а не за цъфтежа.

2) Почвата би трябвало да бъде универсална или специално предопределена за теменужки. Не използвайте почва, намираща се на открити сектори – тя може да бъде инфектирана с вредители, а теменужките са изключително чувствителни към тях. Някои цветя могат елементарно да се оправят без дренаж, само че не и теменужките. Дренажът за тях е наложителен.

3) Растението обича ярка светлина, само че пряката слънчева светлина ще го унищожи. Затова идеални места са северните или западните прозорци, където слънцето е рядко. Можете да се опитате да отглеждате теменужките върху первазите на прозорците – само че тогава просто се нуждаете от леки пердета или мрежи против комари, които разпръскват светлината.

4) Теменужката е топлолюбива, по тази причина, в случай че на перваза на прозореца има студени или непрекъснати течения, няма да ѝ е удобно. Но и не прекалявайте: топлината също не е най-добрият микроклимат за това цвете. Идеалната температура за разцвет на теменужките е 16-21 градуса.

5) Поливането на теменужките би трябвало да бъде внимателно, на дребни порции и да се пробвате водата да не попада върху цветята. Перфектното поливане на теменужките е от чинийката на саксията. Ако поливате с вода непосредствено в саксията, пробвайте се да го вършиме на тънка бликам, без водата да попада върху листата и в центъра на стъблото – в противоположен случай цветето ще изгние и почине.

6) Препоръчва се да употребявате торове не повече от веднъж месечно. Подхранването със мощни торове визира листата – те пожълтяват и стартират да падат.

Вижте още: Луковите люспи са неповторимо естествено средство

7) За да може цветовете да бъдат чисти и подредени и за добър разцвет на теменужките, нормално цветовете би трябвало да бъдат оформени. Не забравяйте да премахвате избледнелите цветя и повредените листа (без да дърпате корените), както и по този начин наречените пасинки – дребните прилежащи розетки. Те потискат цъфтежа и след почистването им то мощно се разлиства. Една красива, равномерна розетка се оформя от светлината (периодично въртете цветето към светлината на различни страни) и премахвайте непотребните листа.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР