Как да се лекуваме с глог – обикновения глог (hawthorn

...
Как да се лекуваме с глог – обикновения глог (hawthorn
Коментари Харесай

Как да се лекуваме с глог – ползи, рецепти и съвети

Как да се лекуваме с глог – елементарния глог ( hawthorn на английски) е шубрак или дърво от жанр Глог, семейство Розови. Изключително потребна билка , която можем да използваме като цвят , плод , листа или корени . В националната медицина глогът се употребява най-много като сърдечно средство.

Подобрява работата на коронарните артерии, а сърдечният мускул получава повече О2. Увеличава се и силата на сърдечните съкращения, като сърцето изпомпва повече кръв. По този метод е доста подобаващ за хора с високо кръвно . Глогът е изключително подобаващ и за възрастни хора, с заболели и изтощени сърца.

За младежите също е доста подобаваща тази билка , тъй като има способността да понижава напрежението . Всички знаем какво значи изразът “мента, глог и валериана ”. Тъй като резултатът не е незабавен, е добре да се приема няколко седмици или месеца. Може да се съчетава с други медикаменти, тъй като тази билка няма странични резултати и не ускорява страничните резултати на медикаментите.

За какво е потребен елементарния глог (глогинки) за нашето здраве

Глогът е прочут още като Глогинки или билката на Исус Христос . Според преданията, Христовият венец е бил изплетен от глогови клончета. Счита се, че това е растение е благословено от Бог и точно поради това има голяма лечебна мощ. Плодовете на глога са богати на захари, минерални соли, пектин, органични киселини, витамини А и СА, ензими и други.

Съдържащите се в състава му флавоноиди  допринасят за неутрализирането на свободните радикали и укрепването на кръвоносните съдове. Кверцетинът е отличен антиоксидант и има противотуморни свойства. Хиперозидът усъвършенства кислородния метаболизъм. Пектините отстраняват токсичните натрупвания и металните соли от тялото.

Включването на глога в домашната аптека може да ви помогне за следните заболявания:

  • Сърдечно съдови болести
  • Високо кръвно
  • Аритмия
  • Исхемична болест на сърцето
  • Атеросклероза
  • Стенокардия
  • Сърдечна невроза
  • Безсъние
  • Проблеми с щитовидната жлеза
  • Хипертиреодизъм (Базедова болест)
  • Полезен за нашите очи
  • Епилепсия

Директната консумация на глог или приемът му под всякаква форма усъвършенства кръвообращението, по тази причина е доста положително средство против студени крака. Регулира сърдечният темп и артериалното налягане. Освен това  успокоява нервната система и се предлага при бодърствуване . Нека в този момент да разгледаме някои детайлности за глога :

Как наподобява глог – плод и цвят

Повечето хора знаят по какъв начин наподобява дървото, цветовете и плодовете на глога . Но има хора, които не са осведомени или го бъркат с нещо друго. На фотосите виждаме по какъв начин наподобява плод (от ляво) и цвят (от дясно) от глог . Плодовете на глога са червени, дребни топченца, събрани на дребни букети. Цветът е бял и малък, със характерен мирис.

Глогът цъфти през Април или Май, с изобилен разцвет, като тогава се бере цветът. Плодът на глога се събира при започване на есента, от средата на Септември доникъде на Ноември. А през Юли или Август можем да наберем и пресни зелени листа.

Как се суши глог

За да изсушим узрелите плодове на глога , ние първо би трябвало да премахнем клонките и да отделим алените топченца. Глогът можем да изсушим на слънце или в специфични сушилни, поддържащи 50-60 градуса. А също по този начин може да го изсушим и на сянка в нашия дом, само че го разстиламе на тъничък слой и го слагаме в топла стая.

Ако оставим набраните букетчета от глог дружно с клонките, не би трябвало да се тормозим въобще. Можем да си вършим чай, като непосредствено запарваме 1-2 клончета с по няколко плодчета по тях. Изсушените билки можем да съхраним в стъклени буркани, хартиени торби или платнени торбички в сухи и проветриви места.

Как се вари глог

За варене на чай използваме най-често листата и цветът . Ако желаем да вършим чай от узрелите плодове , най-добре да ги комбинираме с шипки , които слагаме в чайника още на предната вечер. Сутринта вършим чая, като е добре да не изчакваме да заври напълно водата, а да махнем чайника от котлона малко преди този момент. Оставяме за 5-6 минути да се запари добре и сме подготвени да се насладим на витаминозния чай.

Как се употребява глог

Можем да консумираме цвят, листа и плод от глог под най-различни форми. Ето някои от най-известните способи:

  • мента, глог и валериана
  • чай от глог
  • смес от глог и ракия
  • оцет от глог
  • вино от глог
  • витаминозна напитка с глог

И в този момент да разгледаме по-подробно по какъв начин да използваме билката глог за изработката на разнообразни билкови артикули:

Мента, глог и валериана

Можем да комбинираме тези три билки при раздразнителност, тревога, бодърствуване и стрес. Ако не знаете по какъв начин се пие тази билкова композиция – имате 3 разновидността. В аптеките се оферират под формата на хапчета и в течно положение. Дозировката е от 1 до 4 таблетки на ден, след хранене. Под формата на капки – дозата е по 1 чаена лъжичка (5 мл) от 2 до 4 пъти на ден. Може да си вършиме и чай от тази доста добра билкова композиция.

Тинктура от глог и ракия – по какъв начин да се лекуваме с глог

При всевъзможни сърдечни проблеми можем да приготвим настойка от 1 с.л. цветове или плодове от глог , залети с чаша ракия. Затваряме съда и оставяме да престои на мрачно за една седмица. След което, прецеждаме настойката през ситна цедилка или марля. Приемаме по 20-25 капки, разтворени в малко вода, 3-4 пъти дневно преди ястие.

Оцет от глог – по какъв начин да се лекуваме с глог

Измиваме узрелите  плодове на глога и ги смиламе благодарение на машинка за смилане на месо. Слагаме смления глог  в огромен стъклен буркан или в бидон (ако е по-голямо количеството). Доливаме с вода, която би трябвало да е малко над равнището на  глога . Покриваме съда с тензух, плат или хартия и оставяме на мрачно и хладно място.

По този метод оставяме да стои за към 40 дни, като понякога махаме образувалата се коричка най-отгоре. Като мине това време, прецеждаме течността и я връщаме отново в съда. Оставяме за още 40 дни да ферментира. Ако се получи коричка от горната страна, отново я махаме от време на време. След новите 40 дни прецеждаме и наливаме в стъклени бутилки готовия  домакински оцет от глог .

Вино от глог – по какъв начин да се лекуваме с глог

Необходими съставки:

  • винена квас – 10 г
  • плодове от глог – 5 кг
  • пречистена вода – 10 л
  • захар – 5 кг

Измиваме и смиламе глога в машинка за смилане на месо. След това заливаме глоговата каша със захарен сироп, изработен авансово от водата и захарта. Бурната ферментация трае към 10 дни, като разбъркваме сместта по няколко пъти дневно, с цел да не прекипи и да не плесеняса.

След това прецеждаме течността през марля и пресипваме в подобаваща бутилка или стомна, която запушваме с плътна запушалка, през която е прекаран маркуч. Краят на маркуча се потапя в съд с вода, с цел да не влиза течността в контакт с въздуха. Точно както се прави .

След 40-50 дни, откакто премине тихата ферментация, източваме  виното  с маркуч и наливаме в различен подобаващ съд, който затваряме компактно. След месец-месец и половина, отделяме образувалата се наслойка.  Виното  е изцяло готово и може да се налее в бутилки, които се напълват догоре и се затварят добре. Съхраняваме на хладно място.

Компот от глог – по какъв начин да се лекуваме с глог

Идеалното съответствие за подготвяне на компот е 300 г глог и 400 грама захар на литър вода. По предпочитание можем да прибавим подправки или други плодове, като ябълки да вземем за пример. Слагаме измитите плодове на глога в добре почистен трилитров буркан. Слагаме водата да ври на котлона, а откакто заври, прибавяме захарта и разбъркваме до цялостното разтваряне на захарта.

Пълним постепенно и деликатно затопления авансово буркан с горещия захарен сироп. Добавяме нужното количество глог и затваряме с капачка. Обръщаме буркана надолу с капачката и го завиваме с одеяло за най-малко 5-6 часа. Съхраняваме готовия компот от глог на мрачно и хладно място. За изразходване изчакваме към месец.

Как да използваме глога за изработката на витаминозна напитка

За да създадем една истински  витаминозна билкова напитка , имаме потребност от 150 грама  изсъхнал плод шипка , 150 грама  изсъхнал плод трънка  и 150 грама  изсъхнал плод глог . Разтваряме 1 чаша захар (още по-добре пчелен мед) в 4 литра вода и тук изсипваме изсушените билкови плодчета. Оставяме да престоят 1 седмица. Получаваме леко газирана течност, червеникава на цвят и с доста прелестен усет. Прецеждаме готовата  витаминозна билкова напитка  и пием по 2-3 супени лъжици от нея заран. Плодовете можем още веднъж да залеем с вода и отново да заложим да се прави от тази напитка.

Как да се лекуваме с билки – шипката

Как да се лекуваме с билки – шипката. Какви артикули можем да създадем у дома от шипките? Нека да забележим защо е потребна шипката и по какъв начин да я използваме? Шипката е една от най-разпространените и необятно употребявани билки у нас. Малките плодчета са с извънредно лечебно деяние, потвърдено през годините. Тя неслучайно носи името “царицата…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР