Как да реагираме, ако ни срещне с мечка? На теория

...
Как да реагираме, ако ни срещне с мечка? На теория
Коментари Харесай

Какво да правим, ако срещнем мечка - съвети от експертите

Как да реагираме, в случай че ни срещне с мечка? На доктрина по този въпрос може да кажем доста неща, само че дали ще се случат на процедура, зависи от обстановката.

Ето какво поучават да вършим специалистите, в случай че срещнем мечка:
Запазете самообладаниеНе бягайте, тъй като това задейства хищническия инстинкт при всяко животно.Отстъпете гладко обратно.Раницата - на земята. Поставете я пред себе си, с цел да разсеете животното.Не показвайте боязън.
В случай на нахлуване - това, което експертите горещо предлагат, е човек да легне по стомах и да закрие врата си, защото животното нормално атакува меките елементи на тялото или се пробва да счупи врата на човек.

За да се предпазят от нахлуване от мечка, хората в гората би трябвало да са шумни, с цел да бъдат чути от животните. Експертите припомнят, че няма диво животно, което да не е с добре развъртян слух - мечката не вижда добре, само че за сметка на това чува чудесно.

Проблемът е, че в гората изискванията са непредсказуеми. Така че, в случай че се движим безшумно в гората, шансът да срещнем мечка е доста по-голям .

Ако човек е самичък, би трябвало да чупи клечки, да пее, да ръкопляска. Ако е в група - би трябвало да бъдат шумни. Не е целесъобразно да се употребяват пиратки, тъй като това допуска активиране на инстинкти в животните.

Няколко са аргументите мечките да се доближават покрай хората:
Майките с дребни мечета се доближават към обитаемоте места в опит да спасят дребните от мъжките, защото те имат табиет да ги убиват по време на размножителния период;В момента всеобщо хората берат гъби, скоро ще стартират да берат и горски плодове, което също смущава животните
Основно аргументите за нахлуване от страна на мечките са:
Опит за отбрана на дребните мечета;В случай, че е ранена или стара и се усеща уязвима;Ако е усетила боязън поради наличието на доста хора в близост.
Владимир Тодоров от Института по биоразнообразие и екосистеми и проучвания към Българска академия на науките и част от екипа на " Мечешки истории " припомня, че днешното нахлуване на мечката към жена край Белицае първото за тази година. Предишното е било през 2019 г, а 5-6 години по-рано е имало и друго.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР