Как да различим баналните настинки от една грипна епидемия, която,

...
Как да различим баналните настинки от една грипна епидемия, която,
Коментари Харесай

Един от най-добрите лекари в България обясни как да различим баналните настинки от една грипна епидемия

Как да отличим баналните настинки от една грипна зараза, която, в даден миг, се оказва, че поразява и нас? А ние безгрижно сме я подценили… Този въпрос в последно време от ден на ден ни тревожи, откакто сме попаднали в клопката на първите признаци или наблюдавайки по какъв начин близки и познати падат жертви на подлите вируси. Обърнахме се за съвет към един потвърден експерт, един от най-хубавите лекари в България - доктор Дончо Дончев, началник-отделение по аудиология и отоневрология в Клиниката „ Уши, нос, гърло” на ВМА.

Ако към нас някой е боледувал неотдавна с нормалните недоволства, които стартират ненадейно - повдигане на температура, уязвимост, болки в мускулите и ставите, кашлица, главоболие, може и с повръщане и ние усетим върху себе си сходни признаци, по-добре е да не разсъждаваме доста, а да приемем, че става дума за грип, споделя той. И да се обърнем към доктор. Без да губим време. Тогава може и да минем единствено с противовирусни медикаменти. Но в случай че сме закъснели, той може да ни предпише и скица за лекуване. В тази обстановка, съгласно доктор Дончев, интелигентните хора не биха прибегнали до самолечение, в случай, че не живеят изолирано или нямат наоколо човек за помощ.

Ако хората към нас боледуват, само че ние сме добре, не е неприятно да използваме маски, които да сменяме постоянно, продължава лекарят. Ако пък самите ние сме заболели, то маските ни трябват, с цел да предпазим другите. Не бива да забравяме да мием постоянно и ръцете си-това е доста значимо. При кашлица и кихане постоянно остават тайни по ръцете, а в случай че не ги отмиваме с вода, те могат да заразят елементарно и други хора, когато пипаме общи предмети, споделя той. Причините за по-продължителните епидемии, започващи по-вяло и протичащи с два или три пика, както се обрисува да е тази година, се дължат на това, че циркулират два вида грипни варианти, изяснява доктор Дончев пред БГНЕС.

Единият е така наречен пандемичен, именуван мексикански или „ Калифорния”- H1N1, който се движи от Запад на Изток. И другият- сезонният, който си следва нормалния ход, само че върви в противоположна посока. По-сериозната причина, обаче, за продължителните епидемии, съгласно мен, е заради това, че хората все по-малко се имунизират, споделя лекарят. Ако го вършат множеството от тях, самото разпространяване на грипните вируси няма да бъде толкоз всеобщо, безапелационен е той. Друг е въпросът, че има предубеждения за имунизациите. Но пък, в случай че хората са наясно с затрудненията, които могат да настъпят от едно заболяване от грип или от ненадейно повдигане на висока температура, уязвимост, болки в мускулите и ставите, кашлица, даже повръщане, човек би трябвало да реши дали да даде 20 лева за ваксина, в точния момент, или да поеме риска да даде доста повече пари, да отсъства от работа и да болести околните си.

И това е забавно: Проф. доктор Георги Момеков: С мляко антибиотиците стопират да работят - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.

За страдание, към този момент е късно за имунизиране. Но пък има характерни противогрипни медикаменти, които правят много добра работа,ако се вземат в първите 48 ч. от проявлението на признаците. Лекарите чудесно познават техните качества и ги предписват на пациентите си, уверен е доктор Дончев. Грипът без затруднения не е рисков, той минава нормално за 2-3 дни. Но в случай че има такива, бих се фокусирал върху проявленията им за ушите, носа и гърлото, продължава експертът. Началото и края на грипните епидемии са присъщи с едно изключително заболяване на ушите - това е така наречен хеморагичен отит. То стартира с остра, мощна болежка в едното или в двете уши, звук и приключване на секрет, в който има кръв. При тази обстановка болният мъчно се повлиява от общоприетите противоболкови капки за отити. Хеморагичният или грипен отит може трайно да засегне слуха и да се повреди слуховия нерв. Ето една причина да не подценяваме тези признаци и да се предпазим навреме- за мен това е безапелационното потребление на имунизациите, и то още през октомври, преди зимния интервал, припомня доктор Дончев.

Други затруднения, в разгара на грипната зараза, каквито случаи имаме в нашата клиника, са епиглотитите, продължава той. Това е инфектиране във входа на ларингса, което протича с остра болежка при преглъщане, само че може да докара и до усложнения в дишането. При дребните деца пристъпната, задушаваща кашлица,т.нар. субхордален ларингит- инфектиране на лимфна тъкан, която се намира в гласните гънки, постоянно може да се смъкне надолу по дихателните пътища. И да се развие съществено усложнение- ларинготрахеобронхит, което протича доста трагично, изяснява доктор Дончев. И избира да спре дотук, с цел да не ни обременява с термини, които мъчно ще запомним, а по-скоро да ни внуши, че и болесттите имат своята логичност, с която е добре да се съобразяваме.

Търси положителния доктор - тази фраза чуваме от време на време, когато се усещаме безпомощни пред сложен проблем, обвързван със здравето.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР