Как да превърнем недоброжелателите в приятели, да се научим умело

...
Как да превърнем недоброжелателите в приятели, да се научим умело
Коментари Харесай

5 прости трика, с които можете да влияете на хората

Как да превърнем недоброжелателите в другари, да се научим ловко да обръщаме в своя изгода мнение на близките? Достатъчно е да се усвоят няколко елементарни психически трика, написа Мениджър NEWS.

1. Помолете за услуга

Тази тактичност е известна още и като „ Ефектът на Бенджамин Франклин ”.  Той обичал да повтаря, че този, който сте помолили за услуга е по-вероятно да повтори жеста и различен път, в сравнение с този, който сте принудили или задължили да свърши нещо за вас.

Психолозите Джон Джейкър и Давид Ланди ревизирали в практиката тази доктрина. В резултат на своя опит те разкрили, че участниците в него, помолени от тях за лични услуги били по-доброжелателно настроени от другите, на които просто било предоставено да свършат същото. Както обобщават самите учени, в случай че някой се съгласи да извърши вашата молба, то е тъй като ви счита заслужен за своето внимание. Голяма работа е егото!

 2. Завишавайте задачите

Ако желаете да получите нещо от даден човек, изключително, когато става дума за преследване на резултати, в началото го помолете за нещо комплицирано и неизпълнимо. Дори и леко неуместно. Естествено, всеки разумен разум ще ви откаже. Тогава внимателно „ пробутайте ” втори опит, при който формулирайте действителната си молба: „ а, дали не бихте могли да... ”. Този път ще стане, безапелационни са психолозите, тъй като ще сработи възприятието за виновност от първия отвод, даже и да е изцяло състоятелен. Човек, който един път ви е отказал, към този момент има образувано възприятие за дълг към вас и е доста по-вероятно да се съгласи да ви направи услуга, изясняват те

3. Започнете с малко

Този трик пък е взаимстван от маркетинга, където се ползва тъкмо противоположната тактичност – стартира се с изцяло задоволително предложение, а по-късно, малко по малко се уголемяват вероятностите и условията. Тук сработва упоменатият към този момент „ Ефект на Франклин ”. Когато съумеете да предразположите човек при първи контакт, той самичък ще ви търси след това.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР