Как да правим елиминационна диета – около 20 процента от

...
Как да правим елиминационна диета – около 20 процента от
Коментари Харесай

Как да правим елиминационна диета – 3 истории на излекувани хора

Как да вършим елиминационна диета – към 20 % от нас имат нетърпимост към храна, която предизвиква признаци като отичане на корема, обриви и главоболие. Често даже се стига до най-различни алергии. Елиминационната диета ни демонстрира по какъв начин храната е по едно и също време проблем и решение. Елиминационната диета е доста подобаваща при хора с алергии, кожни проблеми, хашимото , дихателни проблеми и доста други проблематични признаци.

Какво е елиминационна диета?

Ако до момента не сте чували за елиминационна диета, не се тормозете. Няма да сте единствения човек на земята, който не знае какво е. А какво в действителност съставлява елиминационната диета? Най-просто можем да кажем, че това е процедура, употребена за идентифициране на храни, към които човек има някаква нетърпимост.

И при която всички хипотетични храни се изключват от диетата и по-късно се вкарват една по една. Най-често се отстраняват избрани храни за даден интервал от време, най-често 3-4 седмици. След това тези храни се вкарват последователно и по строго избран метод още веднъж в режима, като по едно и също време се наблюдават признаците на тялото за вероятни реакции.

Най-добрите елиминационни диети са най-ограничаващи. Колкото повече храни премахвате по време на етапа на елиминиране, толкоз по-вероятно е да откриете кои храни провокират дискомфортни признаци. Храните, които нормално се отстраняват по време на етапа на елиминиране, включват:

  • Цитрусови плодове: Избягвайте цитрусовите плодове, като портокали и грейпфрути.
  • Някои типове зеленчуци: Избягвайте домати, чушки, патладжан, бели картофи, пикантен червен пипер и червен пипер.
  • Ядки и семена: Елиминирайте всички ядки и семена.
  • Бобови растения: Елиминирайте всички бобови растения, като фасул, леща, грах и соята.
  • Зърнени храни: Избягвайте пшеница, ечемик, царевица, спелта, ръж, овес и самун. Също по този начин избягвайте всевъзможни други храни, съдържащи глутен.
  • Месо и риба: Избягвайте модифицираните меса, студените разфасовки от говеждо, пилешко, свинско месо, яйца и ракообразни.
  • Млечни артикули: Елиминирайте всички млечни артикули, в това число мляко, сирене, кисело мляко и сладолед.
  • Мазнини: Избягвайте масло, маргарин, хидрогенирани масла и майонеза.
  • Напитки: Избягвайте алкохол, кафе, черен чай, сода и други източници на кофеин.
  • Подправки и сосове: Избягвайте сосове, огромния банкет на подправки и горчица.
  • Захар и сладкиши : Избягвайте захар (бяла и кафява), мед, кленов сироп, царевичен сироп и царевичен сироп с високо наличие на фруктоза, нектар от агаве, десерти и шоколад.

Ако подозирате, че други храни, които не са в този лист, ви карат да се чувствате некомфортно, мощно се предлага да ги премахнете също.

Сега да разгледаме 3 същински истории за това по какъв начин елиминационната диета взема решение някои мистериозни здравословни проблеми:

1. Как Лиза Берес се отърва от подуването и умората

Сега ще разгледаме казусът на 46-годишната Лиза Берес от Ървайн, Калифорния. Тя е израснала в дом, в който не се е наблягало въобще на здравословното хранене. Симптомите, които изпитва от ранна възраст, се случват толкоз постоянно, че тя стартира да приема, че са естествени. И едвам когато пораства, съумява да ги разпознава като нездравословни.

За първи път тя вижда признаци при започване на живота си в гимназията, когато изпитва отичане и отмалялост след хранене. „ Бях отгледана на обичайната диета с месо и картофи с бял самун, мляко, сладки храни и доста млечни артикули “, споделя Берес. „ Наистина не знаех по какъв начин да се храня отвън това, което ми е сервирано от родителите ми, или какво ядат приятелите ми. “

Тя обичала салати, само че ги заливала със сирене и дресинг. „ Наистина мислех, че това е здравословно “, споделя тя. Берес също по този начин има проблеми с лигавицата и синусите: „ Чувствах, че нещо ми е заседнало в гърлото “, споделя тя.

Какво прави Берес?

Берес стартира да отстрани разнообразни храни на 17-годишна възраст. Елиминирането на подозрителни храни, с цел да се разпознава това, което може да аргументи нежелателен здравен признак, се назовава елиминираща диета. Както казахме, тази диета най-често се прави посредством унищожаване на храни една по една и записване на реакцията на тялото. Може да започнете с доста елементарни храни и последователно да добавяте други, с цел да видите дали признаците се връщат.

Тъй като признаците не престават или отшумяват, храните се отстраняват за неопределен срок или се вкарват още веднъж след двуседмичен експериментален интервал за всеки, до момента в който не идентифицирате храните, които предизвикват признаци. Има няколко типа диети, които отстраняват храните.

Берес споделя, че говеждото е било първото, което се е стремила да разпознава виновниците, причиняващи й дискомфорт. Следвало пилешкто, което било елементарно, тъй като в действителност се чувствала по този начин, като че ли нямала никакъв усет. Последвали яйцата, защото те постоянно карали стомаха й да се раздразва. След това премахнала млякото, по-късно сиренето и най-после рибата.

Проблемите със синусите – по какъв начин да вършим елиминационна диета

Берес споделя, че нейните проблеми със синусите , непрекъснатото формиране на слуз и общото безпокойствие се подобрили доста, откогато станала веган. Едва тогава тя получила удостоверение за алергията си към храните, които отстранила. „ Един ден посетих свръхестествен доктор в Санта Моника и тя предложи тест за хранителна алергия, който се прави посредством кръвни проби. За моя изненада резултатите демонстрираха, че съм мощно алергична към казеина в кравето мляко и белтъците. Бях сюрпризирана, само че може би го и чаках “, споделя тя.

„ Тялото ми към този момент ме направляваше да заобикалям както яйцата, по този начин и млякото. Точно го бях направила преди да направя теста за алергия, тъй че това беше удостоверение. “

Днес Берес и брачният партньор й са вегани и тя споделя, че в никакъв случай не се е чувствала по-добре. „ Днес нямам проблеми със синусите и слузта или подуването на корема. Имам по-чиста кожа, по-здрава коса , естествен менструален цикъл и доста сила. Теглото ми е и най-хубавото, което в миналото е било, без да усилвам тренировките си . ”

Лиза твърди, че телата ни знаят отговорите на здравословните ни проблеми и ние би трябвало единствено да ги послушаме. „ Телата ни са много фантастични и в случай че се вслушаме в тях, това ще ни насочи към това, което е най-хубаво за нашето здраве и благоденствие “, споделя тя.

2. Линда Асаф спря да има кожни проблеми – Как да вършим елиминационна диета

Алергиите се усилват, тъй че не е извънредно да изпитвате кожни обриви от всевъзможен тип. Но от време на време това може да е сигнал за нетърпимост към някаква храна.

Линда Асаф от Остин, Тексас, стартира да вижда кожни обриви по предмишниците и краката си през 2011 година Опасявайки се, че е претърпяла автоимунно заболяване, тя стартира да прави елиминационна диета, макар че колебаела да повярва, че реакцията й е обвързвана с храната. След като премахнала доста от храните, за които й споделили, че могат да бъдат проблематични, първият й отговор бил „ Какво остава да хапвам? “.

След като Асаф почнала да изследва изключването на храна и развиването на обривите, тя видяла връзка сред двете. „ Започнах да мисля какво хапвам и осъзнах, че реакциите ми са свързани с храната. Например, множеството сутрини, щях да пия огромна чаша портокалов сок и по-късно по-късно щях да имам по-големи обриви. Също по този начин забелязах, че ще получа обриви откакто пия мляко и когато хапвам тофу “, спомня си тя.

Какво се случило с Асаф със започването на елиминационната диета?

Малко след започването на елиминационната диета, Асаф стартира да вижда усъвършенствания в метода, по който се усеща. Тя изяснява: „ Бях отслабнала, спях като бебе и бях в чудесно въодушевление. Имах необикновено прекарване, усещах се толкоз ужасно, както и всички други преимущества единствено от персонализирането на диетата ми. ” След като Асаф възвърнала още веднъж някои храни в диетата си, тя осъзнала, че доста от алергичните й реакции към тях са намалели, в това число обривите, които в миналото я измъчвали.

Днес Асаф продължава да поддържа фокус върху диетата си. „ Много по-добре към този момент съзнавам по какъв начин храната въздейства на живота и здравето ни “, споделя тя. „ Вече не хапвам модифицирана храна и в случай че или когато имам реакция, бързам да се замисля по какъв начин това може да бъде обвързвано с храната, която съм яла. “ Елиминационните диети изискват ангажимент, само че съгласно Асаф си коства да се направи.

„ Насърчавам хората да мислят за това по какъв начин диетата им въздейства върху здравето им. Това включва алергични реакции или нещо като псориазис , за които знам, че могат да бъдат свързани с диетата. ” Тя предлага да се опита този тип диета, защото тя може да удостовери триумфа й. „ Можете да избегнете медикаментите, които постоянно лекуват единствено признаците, а не казуса “, прибавя тя. „ Удивително е какво може да направи храната за вашето тяло, както добра, по този начин и неприятна “, прибавя тя.

3. Карол Макдоналд преборила бодърствуване, болки в ставите и екзема

След 30 години проблеми с нежелани признаци, Карол Макдоналд знаела, че би трябвало да стигне до дъното на казуса. Лекарите не могли да предложат вярна диагноза и даже известните стратегии за намаляване не оказали помощ за премахването на упоритите килограми, които отказвали да помръднат.

Тя споделя: „ Моите признаци бяха необяснимо наддаване на тегло и неспособност да отслабна даже при съблюдаване на избрани калории. Страдах от мощна отмалялост, неспособност да заспя и да дремя, цялостна болежка в ставите, а на всичкото от горната страна и екзема. Някои от тези признаци се демонстрират повече от 30 години. След като се съветвах с няколко разнообразни вида лекари и нямах доста шанс да диагностицирам корена на проблемите си, подозирах, че това е обвързвано с храната, само че нямах концепция от кое място да стартира. ”

След като Карол почнала да отстрани проблематичните храни, тя бързо видяла резултатите. „ Имах резултати в границите на две седмици. При следенето на моделите си на сън открих, че задрямвам бързо и най-важното, дремя цяла нощ – нещо, което не мога да върша от години. Постоянно отслабвах и внезапно имах сила и нямах следобедна отмалялост “, споделя тя.

Какво споделя за диетата – по какъв начин да вършим елиминационна диета

Въпреки че споделя, че продължаването на диетата, когато загубата на тегло стартира да се забавя, е предизвикателство, тя се радва, че траяла, защото животът й през днешния ден е по-добър от всеки път. „ Животът за мен е прелестен! Имам сила, каквато не съм имал от години! Разбрах кои храни са положителни за мен и кои да заобикалям. Симптомите, които имах преди, са към този момент изчезнали. ”

Карол желае другите да узнаят за силата на питателните привички и резултата, който те оказват върху всекидневието. Тя поучава: „ Преди да отидете при каквито и да било лекари, пробвайте диетата, с цел да разберете кои храни предизвикват инфектиране, проблеми с храносмилането или други признаци. “ Това са храните, които са причина за множеството хранителни алергии.

„ След като разберете кои храни са положителни за вас, това към този момент не се трансформира в диета, а в метод на живот. И е толкоз елементарно да се откажете от избрани храни, тъй като в никакъв случай повече не желаете да се чувствате зле. Да притежаваш силата да си окажеш помощ същински по подобен осезателен метод е същинско знамение. ”

С това довеждане докрай нашата тематика за това по какъв начин да вършим елиминационна диета. Ако имате някакви проблеми със здравето, пробвайте елиминационната диета за месец-два. Има огромен късмет да се оправите без никакви доктори. Успех!

Как да лекуваме синузит в домашни условия- потребни препоръки

Как да лекуваме синузит – това се питат голям брой хора в България и по света. Синузитът е доста постоянно срещано положение, като визира сред 15 и 30 % от хората всяка година в Европа и в Съединени американски щати. В международен мащаб има над 60 милиона индивида, страдащи от тази неприятна болест. Интересен факт е, че…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР