Как да познаем истинските очила и как да разберем кога

...
Как да познаем истинските очила и как да разберем кога
Коментари Харесай

Експерти бият тревога заради фалшиви слънчеви очила, здравето ви е застрашено!

Как да познаем същинските очила и по какъв начин да разберем по кое време UV-филтърът им е подправен и до каква степен това може да ни навреди? При инспекция на Държавната организация по метеорологичен и механически контрол се оказа, че 20% от тестваните очила са подправени.
„ През миналата инспекция закупихме 10 чифта очила, които изпробвахме. Те са тествани в акредитирана лаборатория. При пет чифта очила имаме разминаване в коефициента на пропускане на UV светлина. Те имат към 65% UV отбрана, а не както е написано върху етикета – 100%. Тези очила костват от 10 до 15 лева”, съобщи в студиото на „ Здравей, България” Мирослав Йотов, специалист в Държавната организация за метрологичен и механически контрол.

И това е забавно: Силни магнитни стихии докарват меланхолия - четете още потребни вести на zdrave.to

За петте типа очила, за които Агенцията е открила по-голямо пропускане на UV светлина, в сравнение с е написано върху рамката и етикета, се готви оценка на риска. Резултатите ще бъдат оповестени от платформата „ Rapex” на Европейската комисия за рискови артикули.

„ UV лъчите са извънредно нездравословни за нашия организъм. Те могат да увредят разнообразни структури – роговицата, лещата, ретината и макулата. Дългогодишното подлагане на UV лъчи може да докара до доста болести като външно перде, кератит, катаракта или макулна недъгавост, обвързвана с възрастта”, разяснява доктор Ана Петкова, офталмолог в СОБАЛ „ Акад. Пашев”. Според нея в някои случаи даже е по-добре да не носим слънчеви очила, вместо техните стъкла да не пазят окото.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР