Как да повишим имунитета си е въпрос, който почти всеки

...
Как да повишим имунитета си е въпрос, който почти всеки
Коментари Харесай

Как да повишим имунитета си

Как да повишим имунитета си е въпрос, който съвсем всеки би трябвало да си задава.

Потискане на вирусите и заболяванията, способността да им се противопоставим и да създадем естествените защитни сили на организма – всичко това е задачата на имунитета.

Сезонните настинки други респираторни вируси, в това число COVID-19, нездравословна диета, екология, стрес, ритъмът на актуалния живот нямат най-хубав резултат върху имунната система. Следователно в актуалните действителности всеки се нуждае от поддръжка на имунитета.

Какви типове имунитет има?

Като начало имунните кафези съставляват една десета от всички кафези в човешкото тяло. Имунната система включва доста органи и кафези. Обичайно е имунитета да се разделя на два типа:

  • неспецифичен
  • характерен

Неспецифичният (вроден) имунитет се предава на генетично равнище от стволови кафези. По-голямата част от отбраната на тялото пада върху вродения имунитет. Образува се при вътрематочно развиване от фагоцити – кафези, които могат да всмукват „ неприятни “ организми.

Специфичен (придобит) имунитет се образува по едно и също време с вродения, също от стволови кафези. Но по-късно клетките на неговите кафези се „ придвижват “ към тимуса (тимусната жлеза) и се трансформират в антитела, способни да устоят на всевъзможни болести. Колкото повече антитела, толкоз по-силен е имунитета.

Виждаме, че самата природа се е погрижила да защищити тялото ни от заболявания. Но заради доста външни аргументи имунната система може да се повреди. В резултат – чести настинки, заспалост, алергии, незаинтересованост.

Как да повишим имунитета си?

За благополучие има доста способи да върнем имунната система към естественото – от поправяне на диетата и метода на живот до банкет на всевъзможни имуностимуланти и витамини.

Витамини

След края на зимата и тялото се нуждае от спомагателна поддръжка. На помощ ще дойдат витамините. В същото време е значимо да знаете, че не всички витамини покачват имунитета – това се удостоверява от многочислени изследвания. С други думи, в случай че решите да помогнете на тялото си да се възвърне от студеното време, не трябва да се тъпчете без отмалялост с хапчета с надпис „ витамин “. Само доктор може вярно да дефинира медикаментите, от които се нуждаете, и тяхната доза.

Имунитетът реагира на витамини:

  • D (калциферол)
  • B2, B6, B12
  • E (токоферол)
  • С („ аскорбинова киселина “)
  • A (ретинол)

Вижте още:

Какво е значимо за женската и мъжката имунна система

Поради физиологичните характерности представителите на мощния и по-слабия пол имат друга потребност от субстанции, които въздействат на защитната система.

Жените се нуждаят от „ стоманен “ имунитет единствено тъй като е виновен за здравето на бъдещите деца.

Нежният пол се нуждае от:

Витамин А . Ретинолът взе участие в синтеза на имунни кафези, опълчва се на бактерии и вируси, възстановява сърдечно-съдовата, кръвоносната и дихателната системи.
Витамин С . Той взе участие в образуването на интерферон. Витамин С е мощен антиоксидант.

Вижте още:

Токоферолът прочиства организма от свободните радикали и предотвратява развиването на рак, има позитивен резултат върху здравето на кожата и ноктите.

Мъжете не обръщат толкоз огромно внимание на здравето си. Алкохолът, тютюнопушенето, стресът унищожават имунната система. Следователно, мъжете, преди всичко, би трябвало да се откажат от неприятните привички и едвам по-късно да прибягват до помощници.

За мъжете, с изключение на витамините А, Е и С, В са значими желязото, цинкът и селенът.
Витамините от група В , като мощни имуностимуланти, се борят против сътрудниците, влияещи отрицателно върху организма.
Желязото е „ главният отговор “ за свързването на левкоцитите, които са съставни елементи на защитната система.
Цинкът се оправя с вирусите, а селена  „ разсънва “ антитела, които убиват патогенната микрофлора.

За добра имунна система би трябвало да се употребяват пресни и непреработени храни.

Имунни бранители – плодове и зеленчуци. Съдържат витамини В2 и В6, антиоксиданти, цинк, диетични фибри. Лукът и чесънът съдържат полифеноли, кверцетин и фитонциди, които убиват бактериите. Когато избирате зеленчуци и плодове, обърнете внимание на цвета им. Зеленото, аленото и жълтото са склад на каротеноиди. Най-силният каротиноид – ликопен, който има антиоксидантно деяние, се намира в доматите.

Имунитетът ще бъде нараснал от потреблението на плодове: ягоди, малини, грозде, боровинки. Те съдържат доста елагова киселина. Имат антиоксидантно, антитуморно, антимутагенно, противовъзпалително, антиалергично, антивирусно деяние.

Ядките са богати на имуноактивни киселини и съдържат доста витамини от група В, омега-3 полиненаситени мастни киселини и селен.

Яденето на морски блага, по-специално мазни риби: камбала, пъстърва, риба звук, сьомга, сардини, пъстърва покачва устойчивостта на организма към инфекции, понижава времето и тежестта на възпалението.

Вашето тяло ще ви благодари, че консумирате храни богати на фибри, като зърнени и бобови култури. В диетата ви би трябвало да участват елда и ечемик, овес и кафяв ориз, царевица, леща, фасул.

Доказано е, че зеления чай има позитивен резултат върху имунната система. Изследванията демонстрират, че висококачественият чай защищава от рак и сърдечно-съдови болести. Напитката съдържа доста антиоксиданти, тъй че пиенето й предотвратява стареенето на кожата и я защищава от ултравиолетово излъчване.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР