Как да обхванем в устойчива транспортна верига последната миля“ от

...
Как да обхванем в устойчива транспортна верига последната миля“ от
Коментари Харесай

Извървяхме ли последната миля към устойчивата мобилност?

Как да обхванем в устойчива транспортна верига „ последната миля “ от пътуването до туристическите дестинации и дребните селища в курортните райони? Отговор на този витално значим въпрос за туризма, стопанската система и околната среда даде планът „ ПОСЛЕДНАТА МИЛЯ “, който завършва на 30 септември 2022 година

„ Последната миля “ е междурегионален план, включващ 6 страни. Целта на плана е обмяна на политики и положителни практики на участващите райони и консолидираното им в районната политика за основаването на гъвкави транспортни услуги с внимание към последната права до крайната цел на пътуването. За България целевият район е област Варна, където се намират най-хубавите ни морски курорти. Проектът се финансира от стратегия INTERREG EUROPE 2014-20. Водещ сътрудник е Австрийска Агенция по Околната Среда. Проектът е учреден на ефикасното съдействие на 7 сътрудници от 6 европейски страни. Българският сътрудник е Клуб „ Устойчиво развиване на гражданското общество “ – народен координатор по градска подвижност ().

Общественият превоз е предизвикателство в доста области на страната заради редица фактори, които затрудняват осъществяването на постоянните транспортни връзки. Това важи изключително за туристическите дестинации, където пътникопотокът зависи от сезона. Въпреки обещанията за транспорт на туристите „ от врата до врата ”, започвайки от жп гара или аерогара в огромния град до отдалечено райско кътче за отмора, доста постоянно идващите се сблъскват с неналичието на транспортни връзки до финалната дестинация. Затова търсенето на съответна транспортна скица, свързваща главните транспортни възли на публичния превоз с отдалечените дестинации, посещавани от туристите, е от извънредно значение както за посетителите, по този начин и за локалното население. Целта е да се даде сигурност на туристите в последния стадий на пътуването и да се откри опция на транспорта с частни коли.

В края на плана си задаваме въпроса „ Какво постигнахме с общите старания на плановия екип, районните и локални управляващи и нашите европейски сътрудници? “. През миналия интервал от началото на плана през април 2016 година до през днешния ден радикално се промени визията на заинтригуваните страни по отношение на устойчивата подвижност. Промени се Стратегията за Северо-източен район посредством включването в Плановете за осъществяване на редица мобилни ограничения, доста от които към този момент са сполучливо въведени по места. Със основаването на специфични решения за гъвкави и устойчиви транспортни услуги, които са енергийно-ефективни и с лимитирани нездравословни излъчвания се усили привлекателността на дестинациите. Пример за това са електронната билетна система във Варна, усъвършенстваните автобусни направления, мрежата от зарядни станции за електрически автомобили, опцията туристи и локални поданици да получават транспортна информация посредством модерни осведомителни средства /мобилни приложения, интернет-разписания, специфични осведомителни стендове и други /. Тенденцията за цифровизация се оказа доста потребна в изискванията на пандемия. Включването на ограничения за цифровизация за оптимално понижаване на персоналния контакт като осведомителни системи в действително време, системи за онлайн резервации, продажба на електронни билети и други типове платежни системи получиха позитивна противоположна връзка от крайните консуматори и операторите на транспортни системи имат намерение да ги запазят след края на пандемията.

В новата интегрирана Стратегия за развиване 2021-27, мeрки за устойчива подвижност са планувани в две оси. В Ос 2 градската политика ще бъде ориентирана към развиването на устойчиви системи за градски превоз, целящи да обезпечат по-добър и по-устойчив градски превоз, в това число посредством ограничение на автомобилния трафик в централните елементи на градовете. В Ос 3 се планува възстановяване на транспортната съгласуваност и досегаемост, повишение на трансграничната мобилност; устойчива градска мобилност; интермодалност; развиване на електронния превоз. От друга страна, дейностите по градско възобновяване и развиване, заложени в плановия интервал 2014-2020 година в Регионалния проект за развиване, би трябвало да продължат и да бъдат надграждани. Планирано е развиване на туризма посредством възстановяване на туристическа инфраструктура и по-интензивно потребление на културните полезности. Ще се сътвори интегриран туристически артикул за Североизточен район, включващ Варна, Добрич, Шумен и Търговище. Подкрепят се ограничения, водещи до понижаване на сезонността в туристическия бизнес и се оферират туристически пакети с опция за съчетание на голф, подводна археология и яхтен туризъм, съчетани с визити за запознаване с културни и естествени полезности навътре в района.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР