Как да не мислим за Студената война? Русия и Съединените

...
Как да не мислим за Студената война? Русия и Съединените
Коментари Харесай

Сблъсък между Москва и Вашингтон в Съвета за сигурност на ООН

Как да не мислим за Студената война? Русия и Съединените щати раздраха в понеделник Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради войските, струпани от Москва покрай Украйна, а западните страни заплашват съветските олигарси, че ще ги накарат да платят за всяка военна ескалация.

Съединените щати " не престават да приканват за дипломация " за разрешаване на рецесията към Украйна, само че " ние сме подготвени без значение какво ще се случи ", предизвести американският президент Джо Байдън в понеделник.

В навечерието на значим телефонен диалог сред държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и съветския му сътрудник Сергей Лавров, плануван за вторник, с цел да се дефинират последващите дейности, които да бъдат подхванати по тази високорискова рецесия, Вашингтон разгласи във вторник вечерта, че е получил нов " писмен отговор " от Москва след първична замяна на писма. Съдържанието на писмото не се разкрива.

По-рано, сесията на Съвета за сигурност се организира по искане на Съединени американски щати и срещу желанието на Русия. Десет от 15-те членове на Съвета гласоподаваха в поддръжка на тази среща, която надалеч не приличаше на умиротворяване, а се трансформира в открита борба.

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя упрекна Вашингтон, че се стреми да " основава нервност " и " залъгва интернационалната общественост " с " неоснователни обвинявания ".

И на драго сърце върна Съединените щати към една от най-неудобните глави в новата им дипломатическа и военна история. Василий Небензя напомни, че преди нашествието в Ирак през 2003 година Вашингтон е уверил, че разполага с доказателства за оръжия за всеобщо заличаване в тази страна, които в никакъв случай не са открити.

Американската му сътрудник Линда Томас-Грийнфийлд от своя страна пресметна, че разполагането на повече от 100 000 съветски бойци към Украйна заплашва " интернационалната сигурност ". Твърдейки, че разполага с " доказателства ", тя упрекна Москва, че желае да разположи повече от 30 000 спомагателни бойци при започване на февруари в Беларус, чийто режим е доста непосредствен до Кремъл.

В същото време дипломатическите маневри не престават, както и подготовката за наказания.

Съединените щати, както и Англия, която е измежду обичаните места за вложения на съветските олигарси, обявиха в понеделник, че ще наложат наказания против най-близкия до Кремъл кръг.

Вашингтон е подготвил " съответни наказания против членове на съветския хайлайф и техните фамилии ", в случай че Русия в миналото нападне Украйна, сподели представителят на Белия дом Джен Псаки в понеделник.

Тя уточни, че олигарсите са " изключително уязвими цели " за наказания заради доста тесните си финансови връзки със западните страни.

В Лондон държавното управление ще затегне режима на наказания.

„ Ние ще подсигуряваме, че тези, които споделят отговорността за нападателните и дестабилизиращи дейности на Кремъл, ще платят висока цена “, предизвести английският външен министър Лиз Тръс.

Те ще рискуват замразяването на активите си във Англия и невъзможността да влязат на нейна територия. Също по този начин ще бъде невероятно за компания или физическо лице в Обединеното кралство да подписа договорка с тях.

Москва към този момент даде обещание „ отговор “.

На дипломатически фронт съветският и френският президент Владимир Путин и Еманюел Макрон разговаряха по телефона в понеделник за повторно от четири дни.

Владимир Путин повтори, че желае " гаранции за сигурност " за страната си.

Москва упорства НАТО да затвори вратите си за всяка нова страна-членка от Източна Европа, и по-специално за Украйна, искане, което западняците считат за недопустимо, тъй като се равнява на признание на сферата на непокътнато въздействие на Русия.

Това основно искане беше отхвърлено от Съединените щати в писмен отговор до Москва. Кремъл съобщи, че обмисля реакцията си.

Следователно Антъни Блинкен и Сергей Лавров би трябвало да приказват за това във вторник.

На военния фронт придвижванията също не престават. Няколко западни страни оповестиха през последните дни изпращането на нови контингенти в Източна Европа.

Британският министър председател Борис Джонсън ще предложи тази седмица на НАТО разполагане на войски в отговор на повишаването на " съветската неприязън " към Украйна.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, немската му сътрудник Аналена Бербок и полският министър председател Матеуш Моравецки се чакат да посетят Киев тази седмица.

Канадският министър на защитата Анита Ананд, чиято страна дава военна помощ на Украйна, ще дойде в неделя на двудневно посещаване в страната. Тя разгласи напредването на канадските военни елементи към Западна Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР