Как да направим зеления преход успешен и справедлив за България?

...
Как да направим зеления преход успешен и справедлив за България?
Коментари Харесай

Как да направим зеления преход успешен за България

Как да създадем " зеления " преход сполучлив и обективен за България? Какви средства ще бъдат вложени в българската стопанска система и ще успеем ли да модернизираме промишлеността и производствата си? Каква ще е обществената цена, която ще платим и по какъв начин ще бъдат обезщетени засегнатите хора и райони? Каква е готовността на бизнеса и на локалната власт за промяна и знаем ли задоволително за ограниченията и опциите за финансиране, планувани от Европейска комисия?

На тези и на доста други въпроси ще отговори идната на 15 октомври конференция „ Зеленият преход – решения и провокации за България “, която може да наблюдавате онлайн.

Форумът ще бъде открит от премиера Стефан Янев и от изпълнителния вице-президент на Европейска комисия Франс Тимерманс. Ключови участници в събитието са и комисарят по нововъведения Мария Габриел, заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Англия Роб Диксън, министърът на финансите Валери Белчев, на стопанската система - Даниела Везиева, на енергетиката - Андрей Живков, на превоза - Христо Алексиев, заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева и заместник-министърът на земеделието Явор Гечев.

Над 50 участници в два съществени панела и 4 паралелни работни сесии ще разясняват тематиките „ Финансиране на Зеления преход “, „ Интелигентна промишленост, енергетика и стопанска система “, „ Умни градове и кръгова стопанска система “, „ Интелигентни транспортни системи и подвижност “, „ Иновации в земеделие и биотехнологии “.

В седмицата, в която се чака българското държавно управление да изпрати на Европейска комисия Плана за възобновяване и резистентност и да се посочат дати за извеждане от употреба на основни енергийни мощности за страната, тематиката за Зеления преход е изключително настояща.

В края на юли Европейска комисия показа най-мащабния пакет от промени, свързани с климатичните промени, предусещащ понижаване на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз с 55% до 2030 година и постигане на чисти нулеви излъчвания до 2050 година спрямо равнищата от 1990 година Ако бъде признат, този проект ще промени радикално стопанските системи на страните-членки и живота на хората в Европа.

Огромни вложения в стопанските системи на страните-членки за рационализация, нововъведения, зелена сила, обучение, превоз, строителство, само че и повишение на разноските за семействата – това са част от опциите и провокациите, които Зелената договорка слага пред Европа и нейните жители.

Въпреки сериозните промени, които предстоят пред българската стопанска система, информацията по тематиката за Зелената договорка у нас е лимитирана и фрагментирана. Време е да стартираме прям диалог, с цел да създадем Зеления преход сполучлив, понятен и обективен.

Затова и форумът има упоритостта да събере на едно място европейски и български водачи, водещи специалисти, синдикати, представители на бизнеса, неправителствения бранш и медиите, с цел да стартира почтен спор по тематиката в подтекста на климатичните промени, потребността от рационализация на стопанската система ни, само че и с фокус върху обществените аспекти на тази промяна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР