Мястото на Панагюрското златно съкровище е в Националния исторически музей.

...
Мястото на Панагюрското златно съкровище е в Националния исторически музей.
Коментари Харесай

Министърът на културата: Мястото на Панагюрското златно съкровище е в НИМ

„ Мястото на Панагюрското златно богатство е в Националния исторически музей. То е благосъстоятелност на страната “, сподели министърът на културата Найден Тодоров пред БТВ.
Прочетете още
В четвъртък пловдивският общински съвет би трябвало да реши дали да поддържа с декларация завръщането на Панагюрското златно богатство за непрекъснато в Пловдивския археологически музей. Министърът изясни, че когато съкровището е намерено в Панагюрище, то първо е заведено в локалния музей. След това е трансферирано в Пловдив, само че е известен и НИМ.

„ Националният музей може да го презентира по-добре пред света. Това богатство беше в Лувъра, беше в Британския музей, следва излагането му в Гети музея в Лос Анджелис. Това може ли един районен музей да го направи? “, сподели Тодоров.

Той посочи, че в РИМ Пловдив има малко над 20 чиновници, а бюджетът на музея е няма 1 милион лв.. За съпоставяне НИМ има над 150 чиновници и над 5 млн. бюджет.

„ Панагюрското златно богатство е национална полезност. За мен националната полезност би трябвало да бъде презентирана по света “, добави той. В същото време Тодоров посочи, че музеят в Пловдив получава пари от пътуванията на съкровището по света.

Той дефинира проблема като „ фиктивен “ и сподели, че връщането му в Пловдив няма да е градивно деяние.

Панагюрското златно богатство попада в Пловдивския археологически музей преди 75 години. Тогава е открито от трима братя при изкопни действия за рандеман на глина.

„ Когато едно такова богатство е намерено някъде и се заведе първо в дадена инвентарна книга, то би трябвало да си остане тук.  Това се е случило в районен археологически музей Пловдив “, разяснява общинският консултант Борислав Инчев от „ BraVo, Пловдив “.

Находката няма аналог и е извънредно скъпа. „ Смята се, че е направено за някой от диадохите или генералите на Александър Македонски или неговите наследници. Други считат, че самият Александър Македонски е пиел от тези съдове “, разяснява Калоян Даяров от РАМ Пловдив.

Съкровището се трансформира в емблема– изображение на негов ритон краси фасадата на пловдивския археологически музей. Авторът на концепцията за връщането на античното злато в Пловдив твърди, че това е честен акт. То се съхранява най-вече в София.

Решението за подновяването на контракта зависи от шефа на археологическия музей, а той отхвърли коментар пред камерата. От община Пловдив обаче са безапелационни, че съкровището е благосъстоятелност на Регионалния исторически музей в Пловдив.

Панагюрското златно богатство има три копия – те са изложени в Пловдив, Панагюрище и София. Оригиналът се пази в Националния исторически музей в София.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР