Как да направим законосъобразно преустройство на апартамент.Много собственици на апартаменти

...
Как да направим законосъобразно преустройство на апартамент.Много собственици на апартаменти
Коментари Харесай

Как да направим законосъобразно преустройство на апартамент?


Как да създадем законосъобразно преустрояване на апартамент.

Много притежатели на жилища се замислят за вътрешно преустрояване – сливане на стаи,

Ако и вие планирате нещо сходно, за задачата ще ви е нужен освен умел занаятчия, а и още цялостен куп разрешителни, които да ви подсигуряват законността на осъществяваните от вас действия.

Има значително случаи, в които хората правят сходни промени самоволно, пренебрегвайки наложителните документи.

Възможно е при покупката на жилище също да заварите незаконни реконструкции от предходния притежател.

Съгласно настоящото у нас законодателство  нямате право да ползвате градежи или елементи от тях, в случай че те са в нарушаване на изискванията за въвеждане в употреба .

Такова нарушаване постоянно се установи по сигнал, а в най-хубавия случай ще получите акт по Закона за административните нарушавания и санкции.

За действия като външно и вътрешно боядисване на здания и постройки, замяна на покривни материали или други вътрешни преустройства,

При процедурата по промяна на предназначението на обект в една постройка обаче следва да съберете избрана документи и да я съгласувате с разнообразни институции. Затова се подгответе да отделите нужното време и се заредете с самообладание.

Най-чести са ремонтите за разширение на жилищната повърхност

Необходимостта от по-обширна жилищна повърхност в дребен апартамент предизвиква доста хора да преустройват домовете си,

За срутване на стена е належащо да се издаде строително позволение, когато приказваме за съществено преустрояване на апартамент, даже и в случаите,

когато при приобщаването на терасата към непосредствената до нея стая не се унищожават носещи стени или колони.

При отсъствието на това условие общинската администрация е в цялостното си право да сложи санкция за остъклена тераса или срутване на стена на притежателя.

За остъкляване на балкон не се изисква, само че в случай че възнамерявате да събаряте преградна стена сред балкона и стаята, която е директно до нея,

предназначението на балкона към този момент ще се промени и е належащо да имате позволение за срутване на стена.

с цел да не се стигне до срутване на носеща стена, което може да докара до доста по-големи проблеми от санкция.

Преди да започнете реконструктивен ремонт, следвайте тези стъпки:

1. Съберете изходна документация;

Това включва нотариален акт, скици; схема от кадастър, настоящо състояние; нотариално заверено единодушие от директни съседи; протокол от общо заседание с нужния % съгласие;

механически паспорт на постройката, в която се намира преустройваният обект; писма от електро, ВиК, газоснабдяване, топлофикиция, РИОКОЗ и други съгласно съответния случай.

2. Изгответе планова документация;

Това включва техническия план, направен от проектант и инженери, който съдържа разнообразни планови елементи – част архитектура + архитектурно снимане на съществуващото положение;

част структури (проект или градивно становище); част ОВК, част ВиК, част ЕЛ, в случай че се плануват промени в тях.

4. Внесете плана и документите в общината, с цел да получите позволение за строителство.

Едва по-късно получавате разрешението за градеж и може да започнете строителство. За София позволение за градеж за главно застрояване,

продължение и надстрояване на жилищни и нежилищни здания за обекти от първа, втора и трета категория се издава от направление „ Архитектура и градоустройство “ – Столична община, а за четвърта и пета категория – от районната община.

Разрешение от съседите за преустрояване на жилище

Както към този момент споменахме, преди да стартират процедурите по единодушие за преустрояване на апартамент е нужно да се подсигурят заложените в закона позволения от съседи според от вида на строителството.

Най-често срещаното условие е това, при което в постройките с ръководство на етажна благосъстоятелност всички притежатели употребяват дружно общите елементи, а преустройваният обект се намира на границата на парцелите на съседите.

Преустройството на апартамент в жилищни обекти с ръководство на етажна благосъстоятелност зависят директно от ползите на съседите и законът напълно вярно изисква писменото им единодушие, включително и нотариално заверено с автограф.

Нашата рекомендация е преди да започнете съществено преустрояване на апартамент първо да си осигурите всички нужни позволения.

След което да уведомите домоуправителя на постройката, който да предизвести съседската общественост, че следва преустрояване и че вие разполагате с нужното позволение за ремонт на апартамент.

Как се сменя статутът на помещение?

Всяко помещение следва да се употребява съгласно неговото предопределение, което се дефинира с позволение за прилагане, издадено от общината.

Ако желаете да ползвате помещение за офис, ателие, заведение, магазин, аптека, салон, жилище или друго, то парцелът следва да е предопределен за тази активност.

Понякога се постанова промяна на предопределение на помещението, което по нотариален акт или по план е несъмнено за едни цели,

В взаимозависимост от типа и задачата на преустройството се минава през няколко стадия за въвеждане на градежа и издаване на,,удостоверение за експлоатация‘‘ с новия статут на помещението.

Процедурата за смяна на предназначението на обект стартира с правене на капиталов план, към който наложително се показва стимулирано мнение на инженер-конструктор с цялостна проектантска дееспособност.

Становището би трябвало да потвърждава, че не се усилват натоварванията, не се засягат градивни детайли и не се понижават носимоспособността, устойчивостта и дълготрайността на структурата на постройката.

Проектът се съгласува с експлоатационните сдружения и се утвърждава от експертен съвет по устройство на територията.

Изготвяне на планова документи за промяна на статут включва: строително–конструктивна; архитектура; електроинсталации;

ОВК (отопление, вентилация, климатизация); отчет за енергийна ефективност; проект за безопасност; пожарна сигурност.

В края на процедурата ще получите ново уверение за въвеждане в употреба, в което обектът ще е разказан с новия статут.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР