Как да намерим и да спасим човек при падане на

...
Как да намерим и да спасим човек при падане на
Коментари Харесай

Спасители показаха как да намерим и спасим човек при лавина в планината

Как да намерим и да спасим човек при рухване на лавина, демонстрираха планински спасители на Витоша. Практическият семинар е проведен от Планинската избавителна работа и срещна туристите по какъв начин да се придвижват безвредно в зимната планина.

София

Въпреки студеното време, десетки доброволци се събраха край хижа “Алеко ”, с цел да научат повече за това – по какъв начин могат да оказват помощ при случай в планината.
Тони Стоянов, н ачалник на Планинска избавителна работа - София: Действията на Планинската избавителна работа нормално изискват време, с цел да достигнем тези труднодостъпни региони. Ефекта - огромен късмет за оцеляване и преживяемост при лавинни несгоди са тъкмо такива - хората, които попаднат в лавинно злощастие, разчитат на своите другари да ги изкопаят.
Подходящата екипировка и уменията за работа с нея са решаващи. Задължителни, при прекосяване през лавинен сектор са лавинен апарат, лавинна сонда и лавинна лопата. Те тежат към кг и се събират в планинарска раница.

Работата с лавинен апарат е една от най-важните за планинската сигурност, а този, който е сега в ръцете ми демонстрира, че на 34 метра от мен има човек, потърпевш от лавина. За благополучие това се случва единствено в границите на демонстрацията.

В случая намирането на потърпевшия, не се оказа мъчно, тъй като границите на имповизираното лавинно поле са обрисувани със знаменца.
Орлин Стойчев, Планинска избавителна работа - София : Всички лавинни уреди по целият свят излъчват на една и съща периодичност и се носи от всеки участник в групата в режим на лъчение. При рухване на лавина и попадане на част от групата в лавината, тези които са останали отвън лавината, доста бързо превключват уредите си на приемане.
В действителна конюнктура работата е надалеч по-отговорна. От Планинската избавителна работа обявиха, че от началото на зимния сезон няма лавинни произшествия, тъй като към момента няма задоволително паднал сняг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР