Как да използваме цвят от глог за нашето здраве? През

...
Как да използваме цвят от глог за нашето здраве? През
Коментари Харесай

Как да използваме цвят от глог за нашето здраве – рецепти и съвети

Как да използваме цвят от глог за нашето здраве ? През пролетта стартира да цъфти уханният глог. Глогът ( hawthorn на английски) е жанр покритосеменни растения от семейство Розови. Дървото най-често стига до 5-6 метра височина и се среща на всички места в България.

Цветовете на цъфналия глог са бели. Те са събрани в щитовидни съцветия с петделна чашка, петлистно венче и многочислени тичинки. Цветовете се посещават всеобщо от пчелите, тъй като това е пролетно медоносно растение . Цъфти от края на Април до началото на Юни в зависомост от надморската височина.

Знаете ли, че добре познатият ни глог е съвършен за изработката на жив плет! Живият плет от глог се употребява в актуалния ландшафтен дизайн заради своята устойчивост и многоцветна осанка.

За това по кое време се бере цветът на глога , би трябвало да знаем, че най-хубавият миг е преди цялостния разцвет на цветовете. Ако желаеме да изсушим набраните цветове от глог за чай , това става на сянка или в сушилня до 40 о C . Можем умерено да берем самия цвят на глога с част от листата, даже е целесъобразно!

За какво се употребява и какво лекува цъфналия цвят от глог – по какъв начин да използваме цвят от глог

Листата , цветовете и плодовете на глога съдържат обилие от фитонутриенти (антиоксиданти), наречени олигомерни проантоцианидини и флавоноиди, за които се счита, че са виновни за неговия фармакологичен резултат. Глогът съдържа флавоноиди с удобна за сърцето антиоксидантна интензивност, както и танини, етерични масла, плодови киселини и захари. Растението съдържа още витамини В и С.

Ползите от цъфналият цвят от глог са свързани най-много с възстановяване работата на сърцето и сърдечната активност . Глогът е съвършената билка за крепко сърце и великолепно сърдечно средство. Той усъвършенства работата на коронарните артерии, а сърдечния мускул получава повече кислород. Увеличава се и силата на сърдечните съкращения и сърцето изпомпва повече кръв.

Билката уголемява кръвоносните съдове ( изключително на сърцето и мозъка ). Глогът е изключително подобаващ за възрастните хора с изтощени сърца. Много подобаваща билка за възобновяване след огромни физически претоварвания или при хора с непрестанен стрес. Тъй като резултатът не е незабавен, е добре да се взема няколко седмици или по-дълго време.

Може да се съчетава с други медикаменти , като самата билка няма странични резултати и не ускорява страничните резултати на медикаментите . Това е значимо за хора с начална форма на сърдечна недостатъчност и придружаващи заболявания, изискващи разнообразно лекарствено лечение. Друго преимущество на глога е, че при продължителна приложимост не се развива резултатът на привикването.

Обобщено можем да кажем, че цветът от глог се ползва при сърдечно-съдови болести ( нараснало кръвно налягане , сърдечна уязвимост , сърдечни неврози , атеросклероза , сърдечни аритмии ), бодърствуване , зной и други

Приема се под формата на билкова отвара или смес.

Знаете ли, че в някои елементи на Португалия са давали на децата ястия, направени от плодовете на глога, поради високото им хранително наличие!

Как да създадем отвара или смес от цвят глог с листа

Снимка: sensorysolutions.co.uk

За да създадем отвара , имаме потребност от 2 супени лъжици от цвета. Заливаме ги с 400 мл вряща вода и оставяме да киснат за към 2 часа. Готовата запарката пием по една винена чаша преди ястие 3 пъти на ден.

За да създадем смес от цвят и листа от глог , имаме потребност също по този начин от някакъв мощен алкохол . Водка или домашна ракия ще ни свършат хубава работа. Трябва да измерим набраните билки в грамове и да прибавим двойно повече алкохол. Можем да използваме стъклем буркан или съд с необятно гърло.

Оставяме готовия буркан на хладно и мрачно място за най-малко две седмици. Опитваме се да разклащаме буркана един път дневно. След това изсипваме готовата смес през тензух или марля в различен стъклен съд, с цел да прецедим билките. Съхраняваме готовата смес в шишенца от кафяво стъкло (тъмно стъкло с кехлибарен цвят). Така UV лъчите няма да влошат качеството на продукта с течение на времето.

Листата и цветовете на глога да вземем за пример са утвърдени в Германия за лекуване на ранни стадии на застойна сърдечна непълнота, характеризираща се с понижена сърдечна функционалност, чувство за напън или безпокойствие в региона на сърцето, свързани с възрастта сърдечни болести и леки аритмии.

Как да одобряваме готовата смес от цвят на глог? Препоръчителната дневна доза е 60 капки дневно – по 20 капки, 3 пъти на ден. Можем да ги пием в композиция с малко вода.

Другите изгоди на глога – по какъв начин да използваме цвят от глог

@ За събаряне на диоптъра – с изключение на изгодите за сърцето, тинктурата е доста потребна за хора с огромен диоптър. Тинктурата спомага за усилването на зрението.

@ При склероза и хипертония в първи или втори етап – запарваме 4 с.л. цветове и листа от глог в литър кипяща вода. Захлупваме с похлупак и оставяме да престои един час. Прецеждаме и пием по 1 кафена чашка три пъти на ден преди ястие.

@ При сърдечна непълнота – смесваме 80 г цветчета от глог, 40 г корени от валериан, 40 г стръкове от горицвет. Заливаме 2 с.л. от сместа с 500 мл кипяща вода. От полученото количество пием 3 пъти на ден по 5 кафени чашки преди всяко ястие.

@ При бодърствуване – вършим си по 1 чаша чай от мента, глог, маточина и валериана. Пием преди лягане, като този билков чай спомага за положителното и безпроблемно заспиване и наспиване.

@ При сърдечна невроза – вършим отвара от по 1 ч.л. глог (цвят и листа, може и плод), хмел, маточина и дяволска уста и 2 ч.л. корен от валериана. За задачата слагаме всички билки в 400 мл вряща вода и оставяме да киснат 20 минути, а след това прецеждаме. Пием запарката три пъти дневно по 120 мл четвърт час преди хранене.

За край

Глогът е една прелестна билка, от която би трябвало да се възползваме безусловно. През пролетта можем да си наберем цветове и листа, а през есента – плодове. Изсушени за чай или под формата на запарки и тинктури, ние наложително би трябвало да се възползваме от тях целогодишно за нашето здраве. Ефектите са по-бавни и би трябвало да ги пием за продължителни интервали, с цел да получим съответни резултати.

Препоръчва се билката да се заобикаля от бременни или кърмещи дами, макар че някой източници споделят, че не е имало неподходящи резултати, породени от глог по време на бременност или по време на кърмене. Но въпреки всичко е най-добре да се внимава!

Как да почистим кръвоносните съдове с подобаващи билки и храни

Как да почистим кръвоносните съдове – здравото сърце значи здравословен метод на живот. Необходимо е да се разбере голямото значение на сърдечно-съдовата функционалност, защото тук нормално подценяваме обстановката. Това е по този начин, тъй като даже незначителното задръстване на артериите може да докара до огромни последствия за здравето, дори и в млада възраст. Инсулт, високо кръвно налягане,…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР