Как да използваме жълт кантарион – това се питаме от

...
Как да използваме жълт кантарион – това се питаме от
Коментари Харесай

Как да използваме билката жълт кантарион и за какво е полезна

Как да използваме жълт кантарион – това се питаме от месец Май, та чак до месец Септември. Тогава тази красива жълта билка цъфти, като за нея се знае, че се събира в цялостен подем към Еньовден. Известна е още с името “Христова кръв ”, а на британски се споделя Hypericum perforatum или St John’s-wort (билката на свети Йоан). Разпространена е на всички места в България, като през лятото е добре да наберем задоволително количество жълт кантарион, което да ни стигне за цялата зима. Жълтият кантарион е една от най-хубавите билки в България (както и в света).

Как да събираме вярно жълтия кантарион – от тази билка се събира цветът с 15-20 см от дръжката. Берем я малко преди да е цъфнала или когато е напълно цъфнала. Прецъфтели билки от жълт кантарион не тябва да събираме. Можем да пречупим стъблото на жълтия кантарион с ръка, само че от време на време е малко мъчно да откъснем жилавото стъбълце. Затова е по-добре да се възползваме от услугите на ножица или изострен нож. Не би трябвало да скубем билката с корена, тъй като по този начин ще загубим нейното местонаходище. Добре е да оставим няколко билки от едно място неоткъснати, с цел да има повече от жълтият кантарион през другата година.

Билката жълт кантарион е доста потребна за здравето на индивида, като на нея се придават надали не вълшебен сили. Много добре служи срещу възпаления и микроби, заздравява рани и белези, работи тонизиращо на нервната система и оросява сърдечния мускул. Притежава стягащ и пикочогонен резултат и се употребява срещу бодърствуване и депресивни положения. С помощта на тази скъпа билка, ние можем да създадем чай за зимата (като я изсушим); маслен извлек (против рани и белези) и смес . Да разгледаме по-подробно по какъв начин да използваме жълт кантарион и какво можем да създадем от тази превъзходна билка:

Как да създадем чай от жълт кантарион

След като наберем жълтия кантарион е време да го изсушим, в случай че ще го употребяваме за чай. За задачата събираме няколко стръкчета на снопчета и ги провисваме с цвета надолу. Оставяме да съхнат на проветриво и сенчесто място. След като изсъхнат добре, можем да вършим от вкусния чай от жълт кантарион , а можем да вършим и чай микс с други билки.

Ще ни бъде по-лесно, в случай че нарежем на ситно прясно набраните стръкчета и цветове жълт кантарион. Така те ще се изсушат по-лесно и също по този начин ще ни бъде доста по-удобно при изработката на чай. Нарязаните елементи на жълтия кантарион можем да изсушим на разстлани вестници или на мрежа.

Чай от жълт кантарион можем да създадем по този начин – слагаме 2 супени лъжици от нарязаната билка в чайник с 500 мл вода. Поставяме на котлона и чакаме да заври. След като заври, изключваме котлона и го оставяме по този начин за към 4-5 минути. Накрая махаме чайника от котлона и си сипваме чаша апетитен чай. Оставяме да се охлади задоволително, че да може да се пие и прибавяме 1 с.л. пчелен мед. При страдане от бодърствуване – пийте по една чаша чай от жълт кантарион с мед преди лягане. За още по-добър резултат за добър сън – прибавете и малко маточина в чая преди лягане. В случай на мигрена и главоболие – пийте по една чаша от този чай, само че 3 пъти дневно (преди хранене).

Можем да създадем отвара от жълт кантарион – слагаме 1 супена лъжица от жълтия кантарион в подобаващ съд и изсипваме от горната страна 200 мл вряла вода. Захлупваме съда с похлупак и оставяме за 7-10 минути да се запари. Пием заран и вечер по 1 чаша от запарката след хранене. Изключително ефикасно е за депресии и нервни положения. Запарката можем да пием 2-3 месеца. Ако прибавим към запарката и малко маточина, можем да се борим и с витилигото.

Как да създадем жълт кантарион в масло

От билката жълт кантарион можем да създадем доста сполучлив домакински мас срещу изгаряния и белези. За задачата би трябвало да вземем единствено цветовете, които берем доста рано заран, тъй като тогава билката е най-силна. Слагаме пресните цветове от жълтия кантарион в буркан и допълваме със зехтин, олио или масло от ленено семе, до равнището на цветовете. Можем с мъничко и добре измито камъче да затиснем цветовете, с цел да са напълно потопени в растителното масло. Затваряме капачката на буркана и оставяме на слънце за към 40 дни. Трябва да получим алена течност (след прецеждане) и оставяме в хладилника.

Готовото масло от жълт кантарион може да издържи до 2 години. Изключително ефикасно е за намазване на рани, белези, охлузвания и натъртвания, изгаряния, ревматизъм и подагра. Раните и белезите се мажат заран и вечер. Маслото от жълт кантарион оказва помощ за кожни алергии, както и за колики при дребни бебета – намажете с маслото коремчето на мъничето.

Как да създадем смес от жълт кантарион

Можем да създадем сами смес от жълт кантарион , като за задачата набираме цветовете от тази билка рано заран. Пълним буркан с цветовете и заливаме с медицински алкохол или със 70 градусова ракия. След към 2 седмици прецеждаме готовия извлек и го държим на мрачно място. Тази смес оказва помощ пpи вътpешни инфeĸции, продължителен гастрит, разстройства нa xpaнocмилaтeлния тpaĸт, срещу паразити в чepвaтa и други.

Здравословни изгоди от билката жълт кантарион:

Ползите от жълтия кантарион са доста, както казахме нагоре тя оказва помощ при възпаления и микроби, заздравява рани и белези, работи тонизиращо на нервната система и оросява сърдечния мускул. Притежава стягащ и пикочогонен резултат и се употребява срещу бодърствуване и депресивни положения. Освен тези многочислени изгоди, можем да кажем, че жълтият кантарион е добър афродизиак (под формата на чай), спомага и в битката с рака. Билката има добър болкоуспокояващ резултат. Може да извършите примес от жълт кантарион и алено вино при анемия.

Знаете ли, че жълтият кантарион е една от билките, които влизат в изработката на забравената славянска напитка Сбитен? А комбинацията от отвара от жълт кантарион и свеж сок от картофи може да излекува язва!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР