Как да изберем подходящия ипотечен кредит?Въпреки че през тази година

...
Как да изберем подходящия ипотечен кредит?Въпреки че през тази година
Коментари Харесай

Как да изберем подходящия ипотечен кредит

Как да изберем подобаващия ипотечен заем?

Въпреки че през тази година Европейската централна банка (ЕЦБ) три пъти подвигна главния лихвен %, повишението се чака да продължи и през идващите месеци.

Това накара доста хора да се възползват от към момента преференциалните лихвени проценти, разясняват от компанията за недвижими парцели написа Pariteni.bg.

Така за първата половина от 2022 година  междинният размер на изтеглените ипотечни заеми доближи 150 000 лева, като данните за ипотеките в столицата надвишават 200 000 лева  За съпоставяне, през 2020 година междинният размер на ипотечните заеми е бил 108 000 лева, а през 2021 година тази сума е достигнала 124 000 лева

Как да изберем подобаващия ипотечен заем?

При покупката на личен дом с ипотечен заем би трябвало да знаем, че изискванията на финансовите институции се разграничават. От компанията поучават да отделим задоволително време, когато избираме жилищен заем, с цел да успеем да прегледаме и съпоставим офертите и изискванията на другите финансови институции.

Така ще може да подберем най-хубавото по отношение на персоналните ни потребности.

Първоначално може да заложим на  лично онлайн изследване , само че с цел да получим персонализирана оферта, е най-добре да създадем консултация на място.

От компанията припомнят, че оптималният размер на сумата, която може да ни бъде отпусната, зависи от месечните ни приходи.

Видовете лихви

Съществуват  два типа лихви по ипотечните заеми – закрепена и плаваща , припомнят от компанията и допълват, че всяка една от тях има своите преимущества.

Фиксираната рента, да вземем за пример, би ни осигурила успокоение и сигурност, защото при вероятно повишаване на лихвените проценти кредитополучателят резервира размера на месечната си вноска.
Нейният размер обаче е по-голям, защото не търпи промени в равнищата си за интервала, за който е подписана.
При плаващата рента равнищата й се трансформират, според от динамичността на пазара, което рефлектира върху размера на месечните вноски на кредитополучателя.

Условията

Част от изискванията при жилищните заеми са общовалидни, до момента в който други са строго самостоятелни за съответната банка.

Част от общоприетите условия, на които претендентът би трябвало да дава отговор, са  доказване на приходите на кредитоискателя , даване на непрекъснат трудов контракт и това той да бъде здравно обезпечен.

Друг значим аршин за финансовата институция е  кредитната история на потребителя, както и неговата възраст , тъй че тя да не надвишава 70 години все още на приключване на заемния период.

Видове ипотечен заем

Видовете ипотечни заеми също са два – целеви и нецелеви, като какъв ще изтеглим, зависи от персоналните ни потребности.

Целевият заем се отпуска само в случаите, в които предоставим информация за предназначението на отпуснатите средства.

Този тип заем е подобаващ, ако планираме да купим парцел, да създадем ремонт, да обединим други отговорности или рефинансираме изтеглен заем.
При нецелевия жилищен заем не е належащо да осведомяваме банката за това по какъв начин имаме намерение да изразходим отпуснатите средства.
Специфичното в тази ситуация е, че нецелевите ипотечни заеми имат по-кратък период на погашение и оптимален размер, като постоянно е и по-неизгоден за кредитополучателя от жилищните заеми.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР