Как да гладуваме по метода автофагия? Какво е автофагия –

...
Как да гладуваме по метода автофагия? Какво е автофагия –
Коментари Харесай

Как да гладуваме по метода автофагия на Йошинори Осуми

Как да гладуваме по метода автофагия ? Какво е автофагия – развой и значение? В идващите редове ще се опитаме да намерим отговора на тези въпроси. И ще се опитаме да разберем за какво едно недояждане по метода автофагия е толкоз потребно за всеки човек. Да стартираме едно по едно:

Какво е автофагия

Думата автофагия произлиза от древногръцки ( αὐτόφαγος ) и значи “ самоизяждане “. Тази дума се появява на сцената през 60-те години на предишния век, когато учените следят за първи път, че клетките са в положение да унищожават личното си наличие. Това става като един тип капсулиране на самите кафези и тяхното превозване по-късно до поделение за преработване, известно като лизозома, където се разграждат.

Когато даден човек не приема храна в рамките от 24 до 72 часа, стартира процесът в тялото, прочут като „ автофагия “. Това е способността на организма да се самопрочиства от нездравословни, остарели или заболели кафези. Така се подтиква възникването на нови кафези.

А през 2016 година, японският учен Йошинори Осуми получи Нобелова награда за медицина за откриването и изясняването на механизмите на автофагия . Откритието на Осуми  печели доста бързо популярност, тъй като хората към този момент имат визия по какъв начин клетките рециклират наличието си. Благодарение на тях се обяснява фундаменталната значимост на автофагията в доста физиологични процеси като приспособяването към апетит или реакцията към инфекции. Мутациите в гените, виновни за автофагията , могат да причинят болести като рак, диабет и неврологични заболявания.

Автофагия диета и недояждане

Автофагията е развой, при който клетъчните съставни елементи се улавят в органели , наречени автофагозоми и по-късно се довеждат до лизозомата или вакуолата, с цел да се разграждат и рециклират за други цели. Това се случва по време на апетит, позволявайки на клетките да оцелеят в интервали на отнемане.

Могат ли клетките да се “изядат сами? ”

Снимка: pinterest.com

Да, те могат. Процесът на оползотворяване и възобновяване на ненужните елементи от клетките се назовава автофагия . Процесът оказва помощ както на клетките, по този начин и на тялото да се отърват от ненужните органели – мъртви или развалени кафези. Клетките в края на живота си ще се употребяват за създаване на нови в бъдеще.

Както казахме по-нагоре, тази характерност на клетките е открита преди 60 години. Но едвам неотдавна, до момента в който учи автофагията в дрождите, Йошинори Осуми съумява да разпознава набора от гени, виновни за това. Оказва се, че такива гени могат да бъдат открити в доста живи организми, в това число и в хората.

По време на гладуването, клетките разграждат протеини и други клетъчни съставни елементи и ги употребяват за сила. По време на автофагия , клетките унищожават вируси и бактерии и се отърват от развалените структури. Това е развой, който е от решаващо значение за здравето, обновяването и оцеляването на клетките.

Какви са изгодите от „ самоизяждането? “

Снимка: bluezones.com

Процесът на автофагия е виновен за обновяването на организма, битката с инфекциите и изчистването на токсините. Този развой се свързва в битката с разнообразни болести, в това число рак, диабет вид II и заболяването на Алцхаймер. Известно е, че инфектираната клетка се пробва да „ смила “ бактериите, употребявайки същите механизми и протеини, които нормално се употребяват за възобновяване на клетките.

Ако успеем да повлияем на процеса на автофагия в раковите кафези, бихме могли да накараме тялото да мисли за тях като за повредени и да ги унищожи със лични старания без химиотерапия. Не би навредило да се подтиква обновяването на клетките измежду възрастните хора и да се опитаме да забавим процеса на стареене.

Как да гладуваме по метода автофагия

Учените са открили, че гладуването за 12+ до 24+ часа провокира автофагия и се счита, че е една от аргументите, заради която гладуването е обвързвано с дълголетието. Има огромно количество проучвания, които свързват гладуването с усъвършенстван надзор на кръвната захар, понижено инфектиране, загуба на тегло и усъвършенствана мозъчна функционалност.

През цялата история на човечеството постенето е било част от религиозните, духовните и здравните практики. В региона на гръцкият остров Икария да вземем за пример, дълголетните хора там съблюдават към 150 дни набожен пост годишно.

За да активирате процеса на автофагия на тялото, би трябвало да практикувате периодически пост. Какво значи това? Най-простичко да кажем е като изберете 1 ден от седмицата и в този ден не ядете безусловно никаква храна. Стремите се да имате времеви интервал от най-малко 24 часа без храна, а още по-добре – 36 часа.

Например избирате всяка неделя да не ядете. Ако в събота сте вечеряли в 19:00 часа, в неделя не ядете нищо денем и може да хапнете малко вечерта след 19 часа. Тогава ще имате 24 часово недояждане. Ако изберете да не ядете вечерта, а напряко да закусите в понеделник след 7:00 часа – то тогава ще имате 36 часово постене.

Ползи от периодическия апетит и клетъчната автофагия

Снимка: drjockers.com

Да имаш чисто тяло и вярно функциониращи клетъчни пътища е основата на здравето. Ето за какво автофагията има такива огромни преимущества. Да забележим какви изгоди за тялото ще имаме от периодическия апетит:

По-бавно остаряване

Всички остаряваме, само че забелязали ли сте, че някои хора наподобява стареят по-бързо от други, във връзка с външния тип и цялостното здраве? Това е по този начин, тъй като клетъчното стареене поражда вследствие на натрупването на повредени протеини и органели. А те пречат на естествената функционалност и възобновяване на тялото – и някои хора имат повече от тези повредени протеини от други.

Както се вижда в едно проучване, постоянното потребление на автофагията може да помогне за поддържане на здравето на клетките и за възобновяване на пътищата, които ще оказват помощ на тялото да остарее по-бавно.

Нормализиране на тежестта

Що се отнася до загубата на тегло, сертифицираният интернист Винсент М. Педре, лекар по медицина, назовава периодическото недояждане тактичност, която съвсем постоянно работи, когато всичко останало се проваля “. Това е по този начин, тъй като затлъстяването и обвързваните с него метаболитни нарушавания, като инсулинова устойчивост и диабет, са свързани с неналичието на автофагия . От друга страна, както демонстрира проучването, оповестено в Nature, стимулирането на автофагията може да помогне за изчистването на повредените протеини, и по този начин да се понижи тежестта.

Намаляване на възпаленията

Автофагията оказва помощ да се спрат другите възпаления. Тъй като автофагията е мощно противовъзпалително средство, периодическото активиране на автофагия може да помогне за понижаване на някои положения, свързани с възпаления, като заболяването на Крон, муковисцидоза и хронична обструктивна белодробна болест ( ХОББ ).

Автофагията също оказва помощ за балансиране на равнищата на инсулин, което понижава възпалението и има позитивни резултати върху здравето на червата. Нещо, което Педре назовава „ постоянно подценяван, само че решителен аспект на отслабването и оздравяването на цялостното здраве “.

Намален риск от сърдечни болести

Много хора в днешно време страдат от сърдечни болести, инфаркти и сгъстяване на артериите (атеросклероза). Практикуването на автофагия може да помогне за изчистване на повредените сърдечни кафези, поддържайки сърцето ви крепко и предпазващо ви от атеросклероза. А това сигурно ще докара до изцяло понижаване на риска от сърдечни болести.

Помага на черния дроб

Едно изследване от 2020 година изследва методите, по които автофагията може да помогне на чернодробните кафези от увреждане на черния дроб, породено от медикаменти и алкохол. Други проучвания настояват, че автофагията играе роля в доста чернодробни функционалности и може да предотврати прогресирането на няколко чернодробни болести, в това число:

  • Болест на Уилсън
  • Остро увреждане на черния дроб
  • Безалкохолна мастна чернодробна болест
  • Хронично чернодробно заболяване, обвързвано с алкохола

По-добър надзор на кръвната захар

Автофагията може да направи метаболизма ви по-гъвкав. Това значи, че можете да превключите от изгаряне на глюкоза (или захар) за сила към изгаряне на мазнини по-лесно. “Колкото по-дълъг е интервалът на недояждане, толкоз повече тялото в последна сметка ще се върне към липолиза или разграждане на мазнините до мастни киселини, които да се употребяват за гориво ”, споделя Педре.

Намален риск от рак

Ролята на автофагията при рака е малко спорна. В ранните стадии на рака, автофагията може да предотврати растежа на тумора и да предотврати разпространяването на рака. Ако обаче туморите са в късен етап, автофагията в действителност може да способства за растежа им. С други думи, автофагията може да помогне за прекъсване на рака преди да е почнал, само че в случай че имате рак, придържайте се към рекомендациите на Вашия доктор за лекуване.

Как да гладуваме по метода автофагия – умозаключение

Нашите кафези непрекъснато се повреждат посредством естествени телесни процеси – превръщане на сила, храносмилане и имунитет. Това се случва даже при здрави хора и е значима част от клетъчния витален цикъл, който разрешава постоянното генериране на нови и млади кафези, които могат да се показват оптимално в тялото ни.

С периодическото недояждане, вие ще постигнете отлични резултати за вашето здраве. С включването единствено на 1 ден от седмицата, в който да гладувате, вие ще имате 52-53 дни в годината, в които ще дадете отмора на вашите органи, свързани с процеса на хранене. И ще обновявате от ден на ден вашето тяло, което ще ви даде повече години живот и то в по-добро здраве. Ето за какво включването на периодическото недояждане във вашето всекидневие е една извънредно добра концепция. Бъдете здрави и се радвайте на живота!

Как да създадем здравословна диета за намаляване

Как да създадем здравословна диета за намаляване – на фона на милионите диети, доста хора се чудят: по какъв начин наподобява една уравновесена и здравословна диета за намаляване? По-добре ли е да ядете храни с високо наличие на мазнини? Кето диета? Палео диета? Въпреки че има доста разнообразни диети и е правилно, че някои работят по-добре от…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР