Как да действаме при масова стрелба? Барикадирането, спазването на добре

...
Как да действаме при масова стрелба? Барикадирането, спазването на добре
Коментари Харесай

Как да действаме при масова стрелба: Барикадирането и изключването на телефона спасяват човешки животи, говори Лъчезар Милушев

Как да действаме при всеобща пукотевица? Барикадирането, спазването на добре открити процедури и изключването на телефона могат да спасят човешки животи, поучава специалистът Лъчезар Милушев. 

565-ата за годината и най-масова пукотевица в Съединени американски щати за 2023 година, при която бяха убити 18 души, повдигна още веднъж въпроса за сигурността и регулацията за продажбата на оръжие. И макар че в България има сходни открити процедури, редовият български жител постоянно не е наясно по какъв начин да реагира при сходна офанзива и планувана убийствена пукотевица. Средата за сигурност в международен мащаб е изменена и би трябвало да знаем по какъв начин да действаме при всеобща пукотевица. За конкретни експертни препоръки " Фокус "   се обърна към зам.-ръководителя на Центъра за проучване на радикализацията и тероризма. 

Д-р Лъчезар Милушев е бил началник на направление " Сигурност и връзка " в НДК по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. 

" Да, бил съм чиновник по сигурността на НДК по време на председателството. Това е едно голямо предизвикателство, аз се пробвах този опит да го разпространявам посредством една книга, която излезе през месец август. В нея се приказва на първо място за сигурността и сигурността на обектите с всеобщо престояване на хора. Но тук трябва да се мисли в няколко аспекта. И освен да си мисли, а дейностите да се възнамеряват и да се усвояват тия дейности – кой какво прави при тази обстановка ", сподели в изявление за " Фокус "  Милушев.

Какво би трябвало да вършим и какво не би трябвало да вършим при офанзива на всеобщ стрелец?

" Първо би трябвало да разберем какво се случва. Можем ли да разберем какво се случва, например в дадена постройка с всеобщо престояване на хора, както Вие давате образец, влиза човек, който има някакви планове, разнообразни от това да ви посети, да ви види или сте го поканили. Този човек да речем вади нож, мачете, револвер автомат, няма значение какво – по какъв начин ще се схванат останалите вътре, че има такава заплаха, първо? Има системи за гласово обявяване в учебните заведения. Давам образец с учебно заведение или за някаква социална постройка, би трябвало да се оповести на всичките, че има такава заплаха. На последващо място е: кой реагира, кои са хората, които са най-близко до гости, обучаеми и така нататък, които би трябвало да подхващат неща по повод от тяхното барикадиране? В учебното заведение във Франция, апропо когато е влезнал с ножа, се реагирали вярно в ученическите стаи – хората са се барикадирали вътре. Но това барикадиране не е доста елементарна работа като се замислите ", дава скъпи препоръки доктор Лъчезар Милушев. 

Обикновено резе на врата може да избави доста човешки животи.  

" Ако вратата затваря във вътрешността е добре, само че в случай че си отваря на открито? Значи би трябвало да има някакъв механизъм за деяние, може да постави резе, може да е напълно простичко, обикновено резе, на това избавя човешки животи. За тези неща хората би трябвало да бъдат готови. Второ, би трябвало да застанете на място, което е безвредно от изстрели, примерно, в случай че вътре се стреля. Трябва да застанете не под чина, би трябвало да застанете в подобен ъгъл на постройката, тъй че да не може да бъдете уязвими от изстрел. Второ, би трябвало да изключите мобилните си телефони. То не е и доста комплицирано, дано да бъдем почтени. Това са три неща, които би трябвало да се създадат, само че те би трябвало да се знаят ", безапелационен е специалистът. 

Изключете мобилните си телефони, поучава изрично специалистът, тъй като едно позвъняване може да ви издаде.  

" За мобилните телефони е значимо, тъй като тези хора са фрустрирани. И той, влизайки вътре, тръгвайки и да убива, значи той е в някакво извънредно психическо положение, и всеки един тон, изключително пък в случай че вие сте се барикадирали от вътрешната страна и стартира да се чува звънене на телефони, нали се сещате, че за него е ясно, че там има хора, които се пробват да му противостоят по някакъв метод. Защото е доста непрофесионално и нездравословно да натиснете един звънец и всички хора да тръгнат да се изнасят като при пожар. Това е тъкмо противоположното на това, което би трябвало да се прави при такива обстановки, а точно барикадиране, опазване на тишина ", споделя експертът по сигурността.

Това са 3-4 елементарни неща, за които би следвало всички хора в такива здания и места с всеобщо престояване на хора, изключително личният състав да бъде квалифициран, безапелационен е Милушев.

" И знаете доста добре, че това е една моя дългогодишна борба бих споделил да го разпространявам, да оказваме помощ, да го споделяме като опит. Плюс това съгласно мен въобще не е неприятно действието при такива ексклузивен обстановки да се учат и от избрани групи студенти, които се приготвят на следващия ден да работят в такава среда. Защото човек когато има разбиране за нещо е много по-добре, в сравнение с занапред да го научава, тъй като е късно да го научаваш в действителна обстановка ". 

Колко значимо е спешният изход на едно учебно заведение, един факултет, вторият вход/изход, да не затлачен с отпадъци, да не е заключен, недосегаем поради долап или вендинг машина, какъв брой на процедура тези сякаш дребни неща са жизненоважни при един терористичен акт да вземем за пример?

" Дайте да приказваме да вземем за пример за извеждане при някаква изключителна обстановка, даже в случай че щете и при пожар. Ако е навръх пътя на евакуация това нещо, ти би трябвало да имаш втори излаз няма метод по какъв начин да бъде. И това за мен е незаконно безгрижие от управление и личен състав на едни такива здания. Защото ти да нямаш опция да излезеш от различен излаз  дори, в случай че щете при редица случаи можем да кажем, в този момент не желая да ги разясня. Това е извънредно значимо. Колегите от Пожарна сигурност тези неща ги управляват, и то доста строго са написани в закони. Но въпреки всичко има ръководители на такива здания или ползватели на такива здания, които си го разрешават това нещо. Просто употребявайки вашата естрада ги приканвам да не си го разрешават, тъй като тези неща, вие знаете, че съм го казвал постоянно, те стават един път и не можем да ги спрем. Това не е като да разсипем една чаша вода и да я напълним отново, и да кажем, да направихме си извода, че не би трябвало да я слагаме на ръба на масата, добиваме опит. Но тук опита се добива въз основата на човешки животи и не е обикновено да си го разрешаваме неща, които в действителност са като международна процедура, това е насъбрано с опита, известно е по какъв начин се прави, не е належащо да даваме човешки жертви, не дай си Боже, както се споделя, с цел да ги усвояваме тези неща, да имаме обикновено обмисляне какво би трябвало да се направи при една или при друга обстановка ", съобщи пред " Фокус " зам.-ръководителя на Центъра за проучване на радикализацията и тероризма. 

Д-р Лъчезар Милушев стартира кариерата си като офицер от системата за противовъздушна защита. Дълги години работи в системата на Министерство на вътрешните работи, като поредно минава през разнообразни длъжности, в това число консултант на министъра на вътрешните работи и действен асистент на основния секретар. Като шеф на Дирекция " Анализи и политики " на Министерство на вътрешните работи е един от основнните създатели на Закона за противопоставяне на тероризма и Стратегията за противопоставяне на радикализацията и тероризма. Д-р Милушев е съавтор на магистърската стратегия и има забележителен принос за нейното развиване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР