Как да бъде систематизиран и използван огромният обем информация, създавана

...
Как да бъде систематизиран и използван огромният обем информация, създавана
Коментари Харесай

Big Data форум стартира в Пловдив

Как да бъде класифициран и употребен големият размер информация, създавана ежедневно в целия свят – това е тематиката на форума Open Science Infrastructures for Big Cultural Data. Той събира в Пловдив учени и практици от 17 страни, занимаващи се с ръководството на огромни цифрови масиви от филантропични данни. Организатор е UCL Qatar, сътрудници са европейската Цифрова научноизследователска инфраструктура за изкуства и филантропични науки (DARIAH) и Народната библиотека „ Иван Вазов “ – Пловдив.

Медиен сътрудник е Национално издателство „ Аз-буки “.

На страниците на издаваните от него научни списания, членуващи в влиятелни наукометрични бази, като Web of Science, ERIH PLUS, The Philosopher’s Index, CEEOL, ще бъдат оповестени отчети и разработки от форума.

Инициативата е късмет да бъдат подкрепени напъните на България за публично присъединение към мрежата от откриватели на филантропични науки, употребяващи и разработващи цифрови принадлежности и способи. Това заяви Милена Добрева от UCL Qatar. Стоят провокациите по какъв начин да се основават ефикасни средства за търсене в огромни цифрови бази от културни данни, като част от концепцията за свободен трансфер на познания, и по какъв начин да се сплотяват данни, готови в разнообразни формати. Форумът ще преглежда и приложението на „ огромните “ данни за проучване на културното завещание. Европейската цифрова библиотека Europeana към този момент дава достъп до над 58 милиона описания на културни артефакти, 116 000 от които са подадени от български институции.

Европейската комисия поддържа електронни инфраструктури в разнообразни области и една от тях – DARIAH-EU, специализира в средства и цифрови запаси в цифровата хуманитаристика. Махендра Махей от British Library Labs ще опише по какъв начин се построява мост сред цифрови запаси и консуматори. Д-р Ашли Бургойн от Университета в Амстердам ще приказва за новите трендове в потреблението на цифровизирани музикални запаси. Проф. Даниел О’Донъл от Канада, който координира мрежата за модерни научни връзки FORCE11, ще изясни какво тъкмо съставляват данните в филантропичните науки. Мястото на България в тези области и организации, подпомагането на работата на българските институции за използване на новаторски практики в филантропичните проучвания също са измежду тематиките, които ще се разискват в Пловдив.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР