Как бяха съсипани мощности за над 100 милиона лева в

...
Как бяха съсипани мощности за над 100 милиона лева в
Коментари Харесай

Сигнал: Как бяха съсипани мощности за 100 млн., дивашки кражби в ПАВЕЦ „Чаира”

Как бяха унищожени мощности за над 100 милиона лв. в помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „ Чаира ”, най-голямата подземна централа на Балканския полуостров, ситуирана в Рила под язовир „ Белмекен ” разкрива сигнал, подсилен с документи.

Драмата с ПАВЕЦ стартира напролет на 2022-а с повреда в хидроагрегат 4 на централата, след което почнали брутални обири на супер скъпо съоръжение, за което има издадена и информация от ДАНС.

По този мотив от бранш „ Противодействие на икономическата престъпност “ при ОДМВР – Пазарджик се прави инспекция по кореспонденция вх. № 312000-23***/2023 година по разказа на ОД Министерство на вътрешните работи Пазарджик и вх.№ 50**/2023 година по разказа на районна прокуратура Пазарджик.

Оказва се, че има данни за неналичия на демонтирано съоръжение от ПАВЕЦ „ Чаира “ при осъществяваната рехабилитация – медни шини и медни кабели от високоволтови шкафове ВВШ/. ел. табла, открита разпределителна уредба /ОРУ/ и контролна разпределителна уредба /КРУ/, медни стержени и силициева ламарина на генератори ХГ-2 и ХГ–4.

По тази причина при започване на ноември 2023-а полицията изисква от изпълнителния шеф на НЕК Мартин Георгиев заверени копия на документи, съотносими към закононарушението.

В резултат на осъществена инспекция в интервала 7 ноември – 20 ноември 2023-а са открити неналичия на голямо количество демонтирани медни шини от високоволтовите шкафове, призна източникът.

Колосалната повреда в ПАВЕЦ „ Чаира ” добива образ от преписка сред инженери в централата, разкри източникът.

От пояснение научихме, че образованието на оперативния личен състав за новите системи е било с дълготрайност към 6 часа (общо за всички системи, уреди и защити); за турбинния регулатор следва някъде в далечното бъдеще; всички настройки на системите за ръководство, отбрани, сигнализация, достъп до инженерните станции и пароли имат единствено хората от компаниите, отговарящи за ХА-4 към 22.03.2022 г.; оперативният личен състав не е изпитан по Наредба № 9, каквито са изискванията  при въвеждане в употреба на нови уреди, като липсват одобрени инструкции; макар сигнала, подаден от оперативния личен състав на ПАВЕЦ „ Чаира “ през август 2021 година, че работа с най-малък състав на оперативния персонал ще докара до крупна индустриална повреда и трудови злополуки, никой не взе мнение и не пое отговорност да реши този голям проблем.

И един въпрос – взети ли са писмени пояснения от всички лица ЦУ-НЕК, П-тие „ Водноелектрическа централа “, ПАВЕЦ „ ЧАИРА “, отговарящи за рехабилитацията и вземащи ежемесечно спомагателни хонорари за това, участвали ли са на пробите с ХА-4 и къде са се намирали, с цел да се изяснят всички условия към случилата се повреда?

Инфо: narod.bg

 

Тагове: ДАНС МВР ПАВЕЦ ПАВЕЦ - Чаира НЕК Мартин Георгиев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР