Как би изглеждала София, ако беше корица на въображаемо списание,

...
Как би изглеждала София, ако беше корица на въображаемо списание,
Коментари Харесай

The Sofianer: София като корица в стила на легендарното списание The New Yorker

Как би изглеждала София, в случай че беше корица на мислено списание, издържана в присъщия жанр на именитото американско издание? Повече от 40 се пробваха да отговорят на този въпрос, като сътвориха над 50 достоверни погледа към столицата, обединени под мотото The Sofianer.

Фондация и " Мулти култи колектив " насочиха покана към български илюстратори и художници да отразят достоверния и разнороден лик на София и жителите ѝ от всички гледни точки - от красивите фасади до грозните кътчета, от нещата, които обичат, до тези, които ги нервират всекидневно.

В края на креативното предизвикателство журито избра да връчи три равностойни награди - на Здравко Денев, Мариана Сърбова и Милена Миткова. Техните произведения са поклон към един от най-култовите лица на София - журналистът Любомир Милчев - Денди (1963-2022), взор към оживения Южен парк с красива панорама към Витоша, както и носталгичен спомен за обичаната на генерации софиянци пързалка Слончето в Борисовата градина.

 Милена Миткова - пързалката
© Кредо Бонум

Милена Миткова - пързалката " Слончето " в Борисовата градина.

Рисунките на тримата спечелили, както и още 25 определени корици ще могат да бъдат прегледани на открита галерия в градинката Кристал сред 7 и 19 септември 2022 година А всички илюстрации могат да се намерят и на уеб страницата.

Официално събитие за показване на плана ще се състои на 16 септември (петък) от 12.00 ч. в градинката Кристал, в наличието на създателите, специфични посетители, медии и представители на Столична община.

Проектът се финансира от Столична община, стратегия Култура.

 Мариана Сърбова - Южният парк с панорама към Витоша.
© Кредо Бонум

Мариана Сърбова - Южният парк с панорама към Витоша.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР