Как българските художници преди 100 години са търсели образите на

...
Как българските художници преди 100 години са търсели образите на
Коментари Харесай

Между традицията и модернизма - oбрази на родното в българското изкуство

Как българските художници преди 100 години са търсели облиците на родното в своето изкуство - за това ни споделя откритата довечера галерия в Софийската градска изложба. Експозицията е озаглавена " Между традицията и модернизма " и е отдадена на българското европредседателство по стратегия " Култура " на Столична община.

Първите 20 години на 20 век - най-динамичното време за развиване на младото българско изкуство в една млада страна - подобен е фокусът на изложбата. В търсене на национална еднаквост и създаване облици и знаци на българската психика.
Аделина Филева, изкуствовед, шеф на СГХГ: Така че, който посети изложбата ще може да види тези знаци - от раждането до гибелта, през майчинството, сватбата, ежедневния труд, селото, християнството, непокътнатите монументи, всичко това е вълнувало нашите художници. Но както споделих към този момент, не битоописателно, а по един извънредно съвременен метод. Т.е. те не гонят Европа, те не доближават Европа, те са вътре в нея.Лилия Абаджиева - режисьор: Не знам дали сега това може да се каже за изобразителното изкуство, изобщо за изкуствата 7.20, макар че в епохата на глобализма границите са размити, мисля, че става дума за една всеобща международна душа, за този интервал, за който приказваме.
Големите актьори от това време - Иван Милев, Иван Пенков, Дечко Узунов, Майстора, Сирак Скитник, Пенчо Георгиев слагат проблеми, чиито отговор търсим и през днешния ден. Тук няма работа, която да те остави апатичен. Изложбата ще бъде отворена до 5 август.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР