Външният министър на Либия отстранен, бяга от страната след среща с главния дипломат на Израел

...
КАИРО (АП) — Външният министър на Либия в понеделник беше
Коментари Харесай

КАИРО (АП) — Външният министър на Либия в понеделник беше отстранен и избяга от страната, ден след като Израел разкри, че неговият главен дипломат се е срещнал с нея миналата седмица — новини, които предизвикаха разпръснати улични протести в обхванатата от хаос северноафриканска нация.

Премиерът Абдул Хамид Дбейба, който оглавява едно от съперничещите правителства на Либия, каза, че е отстранил външния министър Найла Мангуш и я е изпратил за разследване по време на срещата, която беше първата досега между висши дипломати на Либия и Израел. Дбейба не поясни на какво основание Мангуш ще бъде разследван. Въпреки това е незаконно да се нормализират връзките с Израел съгласно закон от 1957 г. в Либия, който отдавна е враждебен спрямо Израел.

Мангуш избяга в Турция след израелското съобщение за срещата, според либийското външно министерство официален.

Израелският външен министър Ели Коен и Мангуш се срещнаха в Рим миналата седмица. Това беше малък пробив за правителството на Израел, чиято твърда политика спрямо палестинците доведе до охлаждане на процъфтяващите връзки с арабския свят.

Коен каза, че те са обсъдили значението на запазването на наследството на Либия бивша еврейска общност, включително обновяване на синагоги и гробища. Разговорите засегнаха и възможна израелска помощ за хуманитарни въпроси, земеделие и управление на водите, според израелското външно министерство.

Либийското външно министерство се опита да омаловажи срещата, като я нарече „неподготвена и неофициална среща по време на среща с външния министър на Италия." В изявление се казва, че срещата на Мангуш с Коен не е включвала „никакви разговори, споразумения или консултации".

Решението на Дбейба да отстрани Мангуш предполага, че той не е знаел за Двама високопоставени служители на либийското правителство обаче казаха на Асошиейтед прес, че министър-председателят е знаел за разговорите между неговия външен министър и израелския главен дипломат.

Един от служителите каза, че Дбейбах е дал зелена светлина за срещата. среща миналия месец, когато беше на посещение в Рим.Кабинетът на министър-председателя организира срещата в координация с Мангуш, каза той.

Вторият служител каза, че срещата е продължила около два часа и Мангуш информира премиера министър веднага след завръщането си в столицата Триполи. Служителят каза, че срещата е увенчала усилията с посредничеството на САЩ Либия да се присъедини към поредица от арабски страни, установяващи дипломатически връзки с Израел. , и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, който посети либийската столица през януари.

Либийският премиер даде първоначално одобрение за присъединяване към постигнатото с посредничеството на САЩ Споразумение Ейбрахам, но беше загрижен за обществената реакция в страна, известна с предишна подкрепа за палестинската кауза, каза служителят.

Междувременно служителят каза, че Мангуш, който бил изненадан от изявлението на Израел, бързо избягал от либийската столица с частен полет до Истанбул.

И двамата служители говориха при условие за анонимност за тяхната безопасност.

Джалел Харчауи, сътрудник, специализиращ в Либия в базирания в Лондон Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, каза, че Дбейбах се е опитал да моля чужди правителства, тъй като той е подложен на нарастващ натиск от страна на ООН и други държави заради политическата безизходица в неговата нация.

Харчауи каза, че решението на либийския премиер да отстрани външния си министър „без съмнение“ има за цел да успокои обществеността гняв.

В Ню Йорк говорителят на ООН Стефан Дюжарик не коментира спирането, наричайки го вътрешен проблем, но каза: „Загрижени сме за безопасността на външния министър. Има съобщения, че е била заплашвана и е трябвало да избяга от страната. Нейната безопасност е от първостепенно значение.“

Ден след като гордо обяви това, което нарече „историческа“ среща, израелското външно министерство в понеделник излезе с изявление, в което се казва, че нито Коен, нито министерството са отговорни за „изтичането“ на новини.

Израелски служител каза, че министерството е било принудено да излезе публично в неделя, след като израелски новинарски сайт планира да публикува доклад за срещата. Служителят, който говори при условие за анонимност, за да обсъди задкулисната дипломация, каза, че Израел е информирал либийците за изтичането на информация и каза, че двете страни са се съгласили преди това да обявят срещата в неопределено време.

Либия беше потопена в хаос, след като подкрепено от НАТО въстание свали дългогодишния диктатор Моамар Кадафи през 2011 г. Богатата на петрол страна е разделена между подкрепяното от Запада правителство в Триполи и съперническа администрация в източната част на страната. Всяка страна е подкрепяна от въоръжени групировки и чужди правителства. Кадафи беше враждебен към Израел и твърд поддръжник на палестинците, включително радикални бойни групи.

Съобщението в неделя за срещата предизвика разпръснати протести в Триполи и други градове в Западна Либия. Протестиращи нахлуха в централата на външното министерство, за да осъдят срещата, докато други нападнаха и изгориха резиденция на премиера в Триполи, според местни доклади.

В град Зауия протестиращите изгориха израелското знаме, докато други държеше палестинското знаме. Протести имаше и в град Мисрата, крепост на Дбейба, според кадри, разпространени в социалните медии и потвърдени от Асошиейтед прес.

Халид ал Мишри, ислямистки политик, който беше председател на Държавният съвет, законодателен орган със седалище в Триполи, осъди срещата и призова за освобождаване на правителството на Дбейба, което е близко до САЩ и Запада.

„Това правителство прекрачи всички забранени граници и трябва да бъде свален“, написа той в платформата X, известна преди като Twitter.

Камарата на представителите на съперничещото либийско правителство на изток също заклейми срещата като „правно и морално престъпление“. Той свика извънредно заседание в понеделник в източния град Бенгази и призова прокурора на страната да проучи правителствените комуникации на Dbeibah с Израел.

В Израел Яир Лапид, бивш външен министър и министър-председател, критикува Коен за публичното публикуване на деликатната среща.

„Страните по света тази сутрин гледат безотговорното изтичане на информация за срещата на израелския и либийския външен министър и се питат: възможно ли е да се управляват външните отношения с тази страна? Възможно ли е да се вярва на тази страна? Лапид каза в изявление.

___

Авторът на Associated Press Йозеф Федерман в Йерусалим допринесе.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР