Кафето е толкова неделима част от италианската култура, че идеята

...
Кафето е толкова неделима част от италианската култура, че идеята
Коментари Харесай

Тhe Telegraph разкрива как да пиеш кафе като италианците, седем ненарушими закона

Кафето е толкоз неделима част от италианската просвета, че концепцията да не го пиеш е толкоз непозната на локалните, колкото и способността на чужденците да си обяснят кафеените ритуали.

Те са неписан канон в страната и не всеки път са лесни за схващане от външни лица.

Всъщност, както всеки уважаващ себе си фетиш, италианската кафе просвета се прави съзнателно сложна за схващане, тъй че отдадените в нея да могат да се разпознават един различен, без да се постанова да употребяват необичайно и скрито здрависване, показва английският Telegraph.

Някои може да се опълчват на това, че италианският фетиш към кафето е част от „ международна черква “ с клонове в Лондон, Дубай и Бора Бора. Защото италианските кафенета отвън Италия съвсем постоянно се приспособяват към приемащата ги просвета - тъкмо както множеството китайски заведения за хранене отвън Китай.

За всички тези, на които им следва да отпият от чаша кафе в Италия, ето седемте ненарушими правила на кафеената просвета в страната:

1. Мляко - заран

Трябва да пиете капучино, лате макиато или каквато и да е млечна форма на кафе единствено заран и в никакъв случай след хранене.

Италианците считат, че горещото мляко вреди на цялостния корем.

2. Заложете на простотата

Не би трябвало да се изхвърляте с напитките с кафе. Да поискате фрапучино с мента в Италия е като да поискате малцово уиски и лимонада с коктейлна бъркалка в механа в Глазгоу.

Има единствено едно или две районни изключения от това предписание. В Неапол, да вземем за пример, можете да поръчате caffè alla nocciola - пенливо еспресо с лешник.

В Милано ще впечатлите локалните, като попитате за marocchino - нещо като капучино, сервирано в дребна чаша, която първо се поръсва с какао на прахуляк, по-късно се прибавя мляко на пяна, а за свършек се изсипва еспресото.



3. Никога не казвайте " еспресо "

Това е механически термин на италиански, а не всекидневен - еспресо е настройката на кафе машината за единична доза кафе.

Ако желаете кафе, тогава би трябвало да произнесете un caffè.

4. Двойна тягост

Можете да поръчате двойно еспресо, в случай че желаете, само че би трябвало да знаете, че това не е италиански табиет.

Италианците пият доста кафе, само че го вършат в дребни дози.

5. Поръчайте с зов

Когато поръчвате кафе, би трябвало да се отправите решително към бармана и да му извикате поръчката си, даже и в случай че баристата е с тил към вас.



6. Само на крайник

Трябва да имате в действителност добра причина, с цел да изпиете кафето си седнали в Италия.

7. Някои го избират горещо

В страната кафето се сервира готово за консумация, т.е. не е горещо. Ако обичате да пари езика ви, би трябвало да си поръчате un caffè bollente.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР