Кафето е една от най-консумираните напитки в света, но нарастващото

...
Кафето е една от най-консумираните напитки в света, но нарастващото
Коментари Харесай

Производството на кафе вече унищожава планетата

Кафето е една от най-консумираните питиета в света, само че възходящото търсенето заплашва " здравето " на планетата. Природозащитници и учени към този момент гледат в посока на търсене на други по-устойчиви и щадящи за планетата способи за произвеждане на кафе.

" Голяма част от кафето минава през развой на мокро мелене, който употребява обилни количества сладка вода за премахване на пулпата и измиване на кафето. След това кафето се суши, пече, транспортира и подготвя - процеси, за които се употребява сила ", споделя от Центъра за устойчиви земи и води в Conservation International, написа CNBC.

През последните 30 години възходящото търсене на кафе води до 60% нарастване на производството, съгласно Международната организация за кафе. Увеличеното произвеждане на кафе обаче унищожава планетата - води до обезлесяване и потребление на голямо количество вода и енергийни запаси.

Бразилия е най-големият производител на кафе в света. Странaта означи, че обезлесяването на тропическите гори на Амазонка доближи 15-годишен връх, съгласно отчет, оповестен от Националния институт за галактически проучвания на Бразилия.

Приблизително 13 235 квадратни километра (колкото 2 429 футболни игрища) са унищожени сред август 2020 година и юли 2021 година, което съставлява нарастване от 22% по отношение на миналата година.

140 литра вода са нужни за производството на единствено 125 мл кафе, съгласно Water Footprint Network.

Индустрията е и уязвима към изменението на климата. Само тази година в Бразилия имаше заледяване, суша през юни, което бе причина цените на кафето арабика да доближат седемгодишен връх.

Експерти предвиждат, че цените ще продължат да се повишават " поради актуалната неустойчивост на международните пазари и несигурността към производството на преобладаващите производители на кафе през идната година.

Това е повода учени от Финландия да се пробват да измислят отгледана в лаборатория опция на кафе - само че технологията за производството му към момента е доста скъпа.

Техническият проучвателен център на VTT във Финландия сполучливо създаде кафе кафези в биореактор посредством клетъчно земеделие. Кафето което се отглежда в лабораторията на изследователския център, понижава заплахата от обезлесяване и процесът изисква доста по-малко вода и то не питейна.

Друго преимущество е, че кафето може да се създава когато и да е при следени условия на температура, светлина и О2.

Програми като тези на World Coffee Research and Conservation International имат за цел да отговорят на възходящото световно търсене на кафе посредством увеличение на производството.

Междувременно от 12,5 милиона дребни производители на кафе, минимум 5,5 милиона души живеят под линията на беднотия от 3,20 $ дневно, съгласно организация с нестопанска цел Enveritas.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР