Кафе веригага Starbucks побърза да опровергае слуховете, че е пуснала

...
Кафе веригага Starbucks побърза да опровергае слуховете, че е пуснала
Коментари Харесай

Бизнесът се бори с фалшивите новини

Кафе веригага Starbucks побърза да опровергае слуховете, че е пуснала нова акция, която се оказа измислена от интернет консуматори

© Kim Hong-Ji Още по тематиката
На прага на основни избори Франция и Германия са обстрелвани с подправени вести от съветски източници
21 апр 2017
Издатели и огромни платформи за дистрибуция на наличие най-сетне взеха решение да извърнат внимание на казуса с подправените вести.
21 апр 2017

Американската компания Starbucks е следващата жертва, за която се разпространиха подправени вести, написа Financial Times. Според появили се този месец постове в обществената мрежа Twitter веригата за кафе щяла да раздава безвъзмездни питиета на незаконни американски имигранти.
Оказва се, че лъжец е почнал разпространението на хаштага #borderfreecoffee (кафе без граница), като рекламите са включвали истинското лого на компанията, както и разпознаваемия декор и фотография на Starbucks питиета. Американската компания побърза да опровергае туитовете като " изцяло подправени ", които оставят хората " неинформирани ".

Скоростта на информацията

Въпреки реакцията огромният обсег на обществените мрежи и скоростта, с която информацията се популяризира, съумяват да нарушат имиджа на фирмите за малко време. В ранглиста за 50-те най-горещи подправени вести на уеб страницата за инспекция на обстоятелства Snopes 12 са вести за компании.
За този вид акции ръководещият шеф на Snopes Брук Бинковски споделя, че " вреди на бизнеса финансово и трансформира казуса за фирмите в отровен, като нарушава доверието и основава атмосфера, в която хората не знаят на кого да имат вяра ".

От една страна, подправена вест за дадена компания може да се популяризира в обществените мрежи заради политически аргументи, какъвто е казусът със Starbucks. На 2 август в онлайн платформата 4Chan се появява пост на консуматор, който желае да " наруши бизнеса " на компанията. Потребителят основава акцията за да събере на едно място незаконни имигранти, а по-късно да се обади на американската Служба по имиграцията.

За компании могат да се популяризират подправени вести обаче за рекламни цели или просто в търсене на внимание. Проблемът с неприятната реклама, като да вземем за пример " избрана марка кола предизвиква рак ", не е неотдавна, счита шефът вести на Storyful Манди Дженкинс.

Мерки против подправени вести

Интернет колоси като Фейсбук и Гугъл се пробват да лимитират разпространяването на подправени вести в рекламните си платформи, а Twitter към този момент употребява системи, които разпознават профили, опитващи се да вредят на компании. Фейсбук към този момент си партнира с редица платформи, които ревизират подправените вести, и по този метод потребителите могат да отбележат всяка съмнителна вест за инспекция. Ако новината в действителност е подправена, тя се бележи като " противоречива ", което автоматизирано я смъква в потока с информация на потребителя.

Все още обаче липсват системи, които да разрешат на компанията да дефинира подправените вести, преди те да са се отразили на продажбите й или на цената на акциите й. Досега подправените вести се разглеждаха съвсем извънредно като политически проблем, само че координираните офанзиви против избрани компании могат да се окажат проблем с сходен мащаб. Справянето с него би било даже по-трудна задача, тъй като с изключение на погрешните изявления в медиите се следят и други тактики като преднамереното събаряне на рейтинга на заведения или компании в обществените мрежи или уеб страниците за рекомендации при пътувания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР