Кадровиците от Прокурорската колегия на ВСС откриха разминаване в НПК

...
Кадровиците от Прокурорската колегия на ВСС откриха разминаване в НПК
Коментари Харесай

Гаф на депутатите препъна назначаването на съдията, който ще разследва Сарафов

Кадровиците от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет откриха разминаване в Наказателно-процесуален кодекс и правосъдния закон във връзка с текстовете по механизма за следствие на основния прокурор  Изпращат писмо до правосъдния министър и шефа на Народното събрание да поправят законодателния пропуск 
 

Гаф на депутатите, който кадровиците от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет  дефинираха като законодателен или механически пропуск, препъна назначението на арбитър Даниела Талева като прокурор, който да проверява и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов.

Съдия Талева беше определена на инцидентен принцип всред 22-ма съдии като първи прокурор, който ще проверява основния прокурор или негов заместител. Според закона, с цел да стане прокурор по следствието, тя би трябвало да бъде назначена за прокурор във ВКП от Прокурорската гилдия. Така изисква механизмът, признат преди месец.  

Оказва се обаче, че народните представители са записали в Наказателно-процесуалния кодекс, че прокурорът проверява основния прокурор или негов заместител. Не по този начин обаче е записано в Закона за правосъдната власт (ЗСВ). Там се приказва единствено за прокурор, който да проверява основния, само че за негов заместител няма и дума.   

" Този проблем го констатирахме през вчерашния ден с администрацията на Висш съдебен съвет. Миналата седмица не бяхме забелязали разминаването сред нормите на Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт ", изясни Огнян Дамянов.  

С писмото, което са получили от шефката на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд Лада Паунова, тя ги е сезирал за арбитър Даниела Талева, която ще проверява заместител основния прокурор. Става дума за сигнала против Борислав Сарафов за имотното положение на негови близки. Проверката по отношение на него обаче стартира в качеството му на заместител на основния прокурор.  

" Ако назначим арбитър Даниела Талева значи, че в случай че тя няма да може да проверява заместител на основния прокурор, тъй като в Закон за съдебната власт липсва този текст ", разясни Огнян Дамянов. 

Затова той предложи, защото сега отново се вършат промени в правосъдния закон, да бъде изпратено писмо до правосъдния министър и до шефа на Народното събрание, с цел да бъде поправен този законодателен пропуск. Единодушно кадровиците поддържаха предлагането. Така назначението на арбитър Талева като прокурор по следствието ще стане, откакто народните представители поправят законодателния си пропуск.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР