Кадрите са от съвместно разследване на Свободна Европа, Le Monde,

...
Кадрите са от съвместно разследване на Свободна Европа, Le Monde,
Коментари Харесай

Сирийски бежанец твърди, че е прострелян от български гранични полицаи

Кадрите са от взаимно следствие на Свободна Европа, Le Monde, Sky News, ARD и The Times

19-годишен сирийски емигрант упрекна във видео, че е бил прострелян от български граничари с огнестрелно оръжие. Кадрите са от взаимно следствие на Lighthouse Reports, Le Monde, Sky News, ARD, The Times и Свободна Европа.

Видеото, публикувано от, демонстрира по какъв начин млад сириец e прострелян на българската граница след отблъскването му в Турция. Това е първото доказателство за потреблението на огнестрелни оръжия при защита на европейска граница. Министерство на вътрешните работи отхвърля да е прибягвало до пукотевица при зародило напрежение с група сирийци.

Случаят е от 3 октомври, само че фрагменти се разгласяват едвам в този момент. На тях се вижда по какъв начин 19-годишният сирийски жител Абдула Ел Рустум пада на земята, откакто патрон попада в гърдите му. Това се случва наоколо до оградата на българо-турската граница. Мъжът е претърпял три интервенции - две в Турция и една в Сирия - и оживял на косъм.

Той твърди, че е бил прострелян от български гранични чиновници, откакто са хванали групата му да влиза незаконно в страната и са я върнали назад в Турция. „ Преминахме границата на България към 8:00 часа сутринта. И вървяхме в България 5 - 6 часа. След което бяхме задържани от българската полиция. Те ни претърсиха. Бяха единствено мъже. Взеха ни телефоните, парите и всичко, което имахме “, споделя Абдула Ел Рустум пред " Свободна Европа ".

След като са били върнати назад на турската страна, сред групата с мигранти и служителите на реда избухва спор. Ел Рустум твърди, че граничните чиновници са претърсвали жестоко дамите от групата.

Сирийците стартират да хвърлят камъни и предмети по българската страна. А минути по-късно се чува мощен изстрел. Моментът е сниман с мобилния телефон на един от мигрантите, само че на фрагментите не може да се види ясно лицето, което стреля. На тях обаче се вижда автомобил, който съгласно " Свободна Европа " е подобен с тези на българската гранична полиция.

Министерството на вътрешните работи оповестява за случая на 3 октомври. От там дефинират случилото се като " експанзия от страна на към 65 лица, които са спрени още в Турция, само че се завръщат назад ". Те дават и фотоси, които демонстрират вреди, породени, по думите им, от камъни, хвърлени от бежанците.

Правителството твърди, че групата е палила предмети и е била враждебна и нападателна. То обаче твърди и, че не са били създавани изстрели от българска страна.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР