Кадрите с полицейско насилие от втория ден на протестите миналото

...
Кадрите с полицейско насилие от втория ден на протестите миналото
Коментари Харесай

Кадрите с полицейско насилие ще стигнат и до Европейския парламент

Кадрите с полицейско принуждение от втория ден на митингите предишното лято ще стигнат и до Европейския парламент. Това съобщи евродепутатът от Партията на европейските социалисти - Петър Витанов. Във Facebook Слави Трифонов изиска арести и присъди за всички забъркани в насилието и уточни за виновни Бойко Борисов, Младен Маринов и Христо Терзийски. За вдишване на отговорност прикани и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Кадрите провокираха лавина от мнения от съвсем всички политически партии, а от Синдиката на чиновниците на Министерство на вътрешните работи обявиха за Българска национална телевизия, че политиците сега употребяват случая, с цел да печелят политически дивиденти.

Поради етични съображения - в това видео не излъчваме най-грубите подиуми на принуждение. Но всички те ще бъдат прожектирани пред комисия в Европейския парламент. Това се закани евродепутатът Петър Витанов.

Видеото пък предизвика Христо Иванов тази заран да запише свое на същото място.

Това е мястото на престъплението не просто тъй като е там в този ъгъл беше мачкана българската независимост. Става дума за една целенасочена, политически поръчана и политически и институционално прикрита интервенция по изтръгване на свободата от ръцете на българските жители.

Христо Иванов назова отговорните съгласно него: Бойко Борисов, Иван Гешев, Младен Маринов и Христо Терзийски. И служителите на реда, които се виждат на фрагментите.

Няколко часа по-късно Слави Трифонов също дефинира отговорните в пост във Facebook:

Отговорността за всичко това е на тогавашния министър-председател Бойко Борисов. След случилото се зад колоните на Министерския съвет, той не обели нито една дума за битите деца, сподели единствено, че се пролива кръв на служители на реда. Не беше открит нито един провинен за полицейското принуждение, не беше наказан нито един. Нещо повече - след побоя над протестиращите, за премия вътрешният министър, директно виновен за полицейското принуждение през месец юли - Младен Маринов, беше повдигнат за народен представител от партия ГЕРБ и през днешния ден той е народен представител от ГЕРБ.

Трифонов изиска арести и наказани, за същото прикани и Корнелия Нинова.

Потресаващи са фрагментите, които демонстрират принуждение над протестиращи. Всички през днешния ден приказваме за тях. Но говоренето не стига. Обективно следствие, съд и отговорност. А най-голямата е на оня, под чиито прозорци на Министерски съвет се случва това.

Колко отговорни са служителите на реда, които се виждат на фрагментите - отправихме този въпрос към ръководителя на синдиката им.

Да, явно в дейностите на служителите на реда имаше мощно смущаващи неща, които те направиха, съобщи Иван Павлов, ръководител на УС на Синдикат на Министерство на вътрешните работи.

Но сложи и един въпрос:

Вие в частност, като физическо лице, в случай че бъдете залята в този момент с примерно 5 литра урина, знаете ли по какъв начин ще реагирате вие персонално? Голямата част от полицейските чиновници не са готови за дейности при всеобщи вълнения и те не могат да упражнят този размер от тактически дейности, който се чака от тях.

Полицаите, които поставят белезници на някои протестиращи, ритат ги и ги бият с палки, би трябвало да са наясно със закона, който важи за тях. Границата на разрешеното и непозволеното е доста тънка, само че законът им разрешава да упражняват физическа мощ в няколко случая. Например, в случай че протестиращ атакува служители на реда, в случай че нарушава публичния ред и в случай че оказва опозиция при полицейско предписание. При всички случаи обаче, законът споделя още нещо: употребяваната физическа мощ би трябвало да се спре неотложно, когато служителят на реда е постигнал законната си цел, или другояче казано, е спрял нарушителя.

Така или другояче, от синдиката са уверени, че публикуваните фрагменти имат и различен подтекст.

Бяха политизирани още от първата секунда на митингите, първата секунда! И бяха експлоатирани най-безочливо и по най-отвратителния метод на гърба на служителите на реда от всички политически сили, добавя Иван Павлов, ръководител на УС на Синдикат на Министерство на вътрешните работи.

Въпреки това упорстват да се ревизира деликатно дали служителите на реда са прескочили тънката граница на закона.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР