Кадрите от елипсовидното и наклонено кръстовище във Варна, излъчени в

...
Кадрите от елипсовидното и наклонено кръстовище във Варна, излъчени в
Коментари Харесай

Защо кръстовища във Варна се накланят и стават елипсовидни?

Кадрите от елипсовидното и наклонено кръстовище във Варна, излъчени в няколко телевизионни репортажа през последните дни, анкетите с водачи, в които те настояват, че оборудването е рисково поради неналичието на видимост, само че и мнението на специалисти, които споделят същите опасения се оказаха " нечиста сделка ".

Така ги дефинира през вчерашния ден зам. кметът на Варна Христо Иванов по време на спешен брифинг, призован незабавно в 17 ч., откакто поканата за него бе изпратена до медиите 45 мин. по-рано. Акцията беше подхваната в отговор на конференцията, дадена по-рано денем от Камарата на архитектите в България, поради дефектите на кръстовището на булевардите " Васил Левски " и " Цар Освободител " в града. Те станаха забележими едвам откакто оборудването беше отворено за придвижване след огромна руконструкция, която

би трябвало да бъде приключена предизборно

до края на април.

По време на вчерашната конференция от Камарата на архитектите в България оповестиха, че реконструкцията на въпросното кръстовище, част от план, финансирана от държавното управление с 80.5 млн. лева е образец за това по какъв начин поради всеобщо прилаганата процедура на така наречен инженеринг при осъществяване на строителни публични поръчки с многомилионни бюджети, те най-често приключват с незадоволителни резултати. В обява във Facebook от камарата дадоха образец и с преразход на материали за ненужните общо три двуетажни кръстовища, издигнати по плана, с неналичието на опция за придвижване на пешеходци в тях, с бетонирането на терени, които би трябвало да бъдат озеленени и така нататък

Председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов напомни, че реконструкцията на бул. " Васил Левски " е била осъществена по план от 80-те години, който няма нищо общо със положение на инфраструктурата във Варна повече от 30 години по-късно. При това

планът е бил преработван " в придвижване "

по време на самото строителство.

" Световните трендове са в градовете въобще да няма пътни автомагистрали, сподели през днешния ден пред " Нова телевизия " ръководителят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов. Колкото по-голяма е една улица, толкоз повече трафик притегля тя. Освен това за всички живеещи в близост ще е проблем – висока скорост, високо замърсяване, висок звук, а също така и причина за пътни произшествия ", изясни Игнатов.

По мотив на дефектите по кръстовището, станали забележими от фотосите, направени с дронове, Игнатов сподели: " Искам да попитам министър-председателят и кметът на Варна те

с дефектни милиони ли заплащат,

та одобряват дефектни поправки, осъществени с тях? ".

Човекът, директно виновен за приемането на инфраструктурни планове след ремонт във Варна е зам. кметът на града е точно Христо Иванов, нарекъл " нечиста сделка " очевидното неразбирателство с кръстовището на булевардите " Цар Освободител " и " Васил Левски ".

 Христо Иванов
© Дневник

Христо Иванов

Кой е Христо Иванов?

Тай получи място в администрацията на настоящия кмет на Варна Иван Портних като " завещание " след всеобщите митинги през 2013 година против корупцията, довела града до неуспех. Шествията, в които тогава участваха няколко десетки хиляди души, продължиха близо месец и доведоха до оставката на някогашния варненски кмет Кирил Йорданов. Тогава Христо Иванов беше незначителен служител, занимаващ се с организирането на публични поръчки. Според източници от сегашната кметска администрация във Варна, назначението му за зам. кмет на Варна е трябвало да обезпечи " последователност " при промяната на Йорданов с Портних през 2013 година и да бъде поръчител, че изпълнителите на огромните поръчки по времето на първия ще запазят позициите си и в мандата на наследника му.

Достоверността на тази доктрина

беше доказана в практиката след 2013 година, когато Портних влезе в първия си мандат. В най-близкия му екип Христо Иванов получи опцията да управлява разходването на на практическия целия голям запас, който Варна притегля за инфраструктурни планове.

Любопитна детайлност е, че зам. кметското място той зае макар отчет от инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия от 2012 година, в който името му бе упоменато като участник в един от най-шумните строителни кавги от времето на някогашния кмет на Варна Кирил Йорданов.

Става дума за

дословното хабене на близо 1 млн. лева

при реализацията на план за обучение на деца в неравностойно състояние в градския кв. " Аспарухво ". Малко след приемането й постройката бе изоставена от община Варна, тъй като бе изцяло неизползваема – без канализация, без водопроводна апаратура и без електрозахранване. А също така тя нямаше нищо общо с авансово контрактуваната. Един от хората, станали причина за това, бе точно Христо Иванов, тогава заместник-управител на общинското дружество " Инвестиционна политика ".

Извършената инспекция сподели, че Заедно със Здравко Марков, тогавашен зам. кмет на Варна Иванов поставя подписа си под, протокол за приемане на обекта макар, че вместо поръчаната по контракт едноетажна постройка с дървена сглобяема структура на повърхност 320 кв.м е издигната бетонна структура с основа от 410 кв.м. на терасиран скат без подпорни стени и дренаж.

Независимо от това Иванов удостоверяват, че градежът е изпълнен " според утвърдените работни планове " и следва да бъде предаден на община Варна. Само няколко месеца по-късно

цялата постройка е към този момент цялостна с кал

и свлечена земна маса, а по-късно изцяло разграбена и срината.

 Така наподобява постройката на Центъра за образоване на деца в неравностойно състояние единствено няколко месеца, откакто сегашният зам. кмет на Варна Христо Иванов я приема с подписа си.
© Община Варна, Община Варна

Така наподобява постройката на Центъра за образоване на деца в неравностойно състояние единствено няколко месеца, откакто сегашният зам. кмет на Варна Христо Иванов я приема с подписа си.

По мотив на отчета, направен от Агенцията за държавна финансова ревизия, новоизбраният варненски кмет Иван Портних даде през 2013 година няколко шумни конференции, на които направи притежание на пресата " безобразията ", отразени в него. След това разгласи, че отчетът е предаден на Варненската Окръжна прокуратура за осъществяване на инспекция по случаите разказани в него. Но това не му попречи

да назначи Христо Иванов за собствен заместител.

В годините по-късно името на зам. кметът неведнъж бе свързвано с приемането на скандално некачествени поправки, осъществявани по улиците на Варна. Иванов е и измежду високопоставените общински служители, които макар очевидния и неприличен неуспех на плана " Интегриран градски превоз на Варна " на стойност 115 млн. лева продължава да обществено да твърди, че парите от европейското финансиране по него са сполучливо усвоени.

 Платното на бул.
© "Морско око "

Платното на бул. " Васил Левски ", което минава през трибуните на стадион " Спартак "

По директно следения от Иванов план за реконструкцията на бул. " Васил Левски " трасето му мина напряко през трибуните на градския стадион " Спаратак ", с цел да финишира в този момент в " неповторимото " елипсовидно и наклонено кръстовище, станало мотив за реакцията на " Камарата на архитектите в България ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР