Кадри: Фейсбук/Димитър ДимитровБългария спечели злато и втори медал на продължаващото

...
Кадри: Фейсбук/Димитър ДимитровБългария спечели злато и втори медал на продължаващото
Коментари Харесай

Варненският щангист Христо Христов стана световен шампион

Кадри: Фейсбук/Димитър Димитров

България завоюва злато и втори орден на продължаващото в Ташкент (Узбекистан) Световно състезание по повдигане на тежести за младежи до 20-годишна възраст. С 403 кг варненецът Христо Христов сграбчи купа в дуела, победи и в изтласкването, като заслужи и сребро в изхвърлянето на категория до 109 кг.

Българинът преодоля без проблем стартовата тежест от 180 кг, след това не съумя на 186, само че в третия си опит закова над главата си 187 кг. Това му бе задоволително за среброто в придвижването, на 2 кг след украинеца Богдан Хоза, който трябваше да усъвършенства международния връх за младежи с цел да поведе във краткотрайното класиране. В изтласкването обаче с 211 кг българинът зашемети конкуренцията още в първия си опит и сподели кой е стопанин в категорията. Титлата в дуела и във второто придвижване бе подпечатана с втори съвършен опит на 216 кг и трети за публиката, въпреки и без триумф на 223 кг. С 402 кг Богдан Хоза се задоволи със среброто, а бронзът бе за руснака Данил Вагайцев с 387 кг., написа " Спортал ".



Христо Христов, е представител на варненската школа с персонален треньор Живко Николов. Все още младеж, варненецът е европейски вицешампион за мъже от Москва през април, където единствено един кг не му стигна за златото. Той сграбчи купата при 20-годищните в Букурещ през 2019-а, същата година завоюва бронз на международното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 година стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 година в Милано. Година по-рано стана първенец на континента в шампионата до 17 година в Прищина, а предходната пролет извоюва златото на предолимпийския шампионат за Световната купа в Малта.

По рано през днешния ден деня другият ни представител на шампионата Васил Маринов завоюва сребро в дуела и в двете придвижвания на кат. 102 кг. Така равносметката на България от международното в Ташкент е злато и сребро в дуелите плюс злато и три пъти сребро в обособените придвижвания. 

Българските първенци се завръщат от Узбекистан с полет през Истанбул, която се чака на Аерогара София Терминал 2 на следващия ден, понеделник в 20.35 ч.



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР