Кадри бТВПрезидентът Румен Радев удостои на церемония днес посланика на

...
Кадри бТВПрезидентът Румен Радев удостои на церемония днес посланика на
Коментари Харесай

Президентът удостои американския посланик с орден Стара планина първа степен

Кадри бТВ

Президентът Румен Радев удостои на гала през днешния ден посланика на Съединени американски щати в България Ерик Рубин с медал „ Стара планина “ първа степен за заслугите на дипломата за развиването на българо-американските връзки, написа offnews.bg

Орденът „ Стара планина “ първа степен, с който през днешния ден зачитам американския дипломат у нас Ерик Рубин, е израз и на смисъла, което България отдава на стратегическото партньорство със Съединени американски щати, съобщи президентът Румен Радев при връчването на най-висшето държавно отличие на дипломата, чиято задача завършва тази година.

„ На дипломат Рубин се падна достойнството да управлява американското посолство в разнообразни по своя темперамент световни провокации. Но той направи по този начин, че в тази комплицирана интернационална конюнктура нашите връзки да се развиват възходящо и актуализира двустранния дневен ред. Проведоха се доста срещи и визити на високо равнище, които маркираха и за години напред посоката на нашите връзки “, уточни Румен Радев. По думите му в областта на защитата и сигурността дипломат Рубин е внесъл нов подтик в българо-американските връзки, с необикновен акцент върху модернизацията на българските въоръжени сили. „ По времето на неговия мандат се разшири обсегът и интензивността на двустранните учения и тренировки. Укрепена беше и връзката в битката с тероризма “, сподели президентът. 



Румен Радев означи и приноса на Ерик Рубин за задълбочаването на търговско-икономически връзки сред България и Съединени американски щати. По думите на президента, в последните години се следи непрестанен и стабилен напредък в двустранния стокообмен.

„ Посланик Рубин бе наличният дипломат, който усещаше пулса на българското общество. Със своите многочислени и разнородни начинания, визити в цялата страна, срещи с възпитаници, студенти, представители на културата, образованието и на бизнеса той откри достъп до елементарния български жител и насочи своите послания “, уточни президентът. Румен Радев означи и интереса на американския дипломат към българския език и история, които познава задълбочено. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР