Кадри: БТВЛют спор се разрази в Лице в лице по

...
Кадри: БТВЛют спор се разрази в Лице в лице по
Коментари Харесай

Война в ефира на БТВ при Цветанка Ризова

Кадри: БТВ

Лют спор се развихри в " Лице в лице " по БТВ по отношение на войната в Украйна. Емоционалната полемика при водещата Цветанка Ризова бе сред Александър Симов от Българска социалистическа партия и Манол Пейков от " Демократична България ". Припомняме, че от левицата са срещу интервенция с пращане на помощ за украинците, като се оповестиха и против решението да не бъде канена посланичката на Русия Митрофанова на първото съвещание на Народното събрание. Демократична България пък са изрично за заявяване на позиция в поддръжка на украинците. Имаше концепция даже на 19 октомври в Народното събрание да има послание от страна на Володимир Зеленски на първото съвещание на депутатите.



" Най-важният въпрос за България да не би да е дали Зеленски ще каже няколко думи на първото съвещание на Народно събрание? Има си протокол и той би трябвало да се съблюдава. Политизацията на този протокол цели някои партии, и то най-много партия ГЕРБ, да изчегърта главната тематика пред България. Не борим корупцията и това завещание на ГЕРБ, което е останало, а борим Митрофанова - главния изверг. Основният изверг е Бойко Борисов ", сподели Симов при започване на диспута.

" До началото на войната най-сериозния въпрос пред България беше тежката корупция. Но в този момент сега в Украйна се води борба сред положителното и злото. Просто е, господин Симов. Генералната асамблея на Организация на обединените нации през вчерашния ден гласоподава - това са 143 страни, което значи, че това надалеч не е единствено Запада, това е целия цивилизационен свят. Пет страни общо гласоподаваха срещу резолюцията на Организация на обединените нации, съгласно която анексирането е нелегално, и съгласно която Русия би трябвало неотложно да си изтегли войските. Това е най-базовия въпрос сега в целия свят, в това число в България. Защото става въпрос за фундаментални полезности. България би трябвало да заеме мястото си измежду цивилизованите страни и да го съобщи недвусмислено ", отговори му Пейков. 



" Аз съм склонен, базов въпрос е. Тук не е въпросът дали поддържаме една страна агресор или една страна жертва. Мен ме плаши пристрастеността на доста хора, които желаят войната да продължи непременно. Ние сме не запомнили какъв брой ужасяващо нещо е войната. Първото решение на Демократична България ще е да прати оръжие на Украйна. Това какво е? Желание войната и жертвите да продължат. Ако тук беше пристигнал Джон Ленън и бе изпял " Дайте късмет на мира ", нямаше да има кой да го разбере. Защото всички с кървясъл искра в очите желаят - едната страна желае Русия да продължи до край, а другата страна желае войната да продължи до последния украинец. Цивилизованият свят би трябвало да направи всичко допустимо двете страни да седнат на масата за договаряния ", счита депутатът от Българска социалистическа партия.

" Когато преди време Украйна стана самостоятелна страна, тя се отхвърли от нуклеарното оръжие като Русия пое ангажимент да не атакува територията й. Сега Русия безусловно вероломно заплашва да употребява това същото нуклеарно оръжие, което преди време Украйна отхвърли. За какво приказваме? Говорим още веднъж за положително и зло. Ти не можеш да преговаряш с терорист и агресор, който е подготвен да ти разбие непременно зъбите без самия ти да имаш средство за отбрана. Не може с голи ръце да се биеш против гаубица. Те би трябвало да бъдат подкрепени, с цел да може договарянията да са на равна нога. С хора като Путин и неговия режим сега се договаря единствено по този метод ", разпалено съобщи на собствен ред представителят на " Демократична България ".

" Проблемът ви е, че вие сте подготвен още украинци да умират, да умират хора от двете страни. Колко време си представяте да продължи тази война? 3-4 години? Да може кръвта да се лее. Мирът е фундаменталната цел. Бил съм в Донбас и там мир нямаше, а се водеше вътрешна революция. България заради доста особености на популацията, на народа и метода по който хората мислят  не може да бъде геополитически ястреб. Защото в последна сметка хората желаят нещо друго - България да не бъде забърквана в спор ", продължи Симов.

" Няма страна на мира. Има страна на Ким Чен Ун, на Башар Асад, Даниел Ортега и Лукашенко. Това са четиримата диктатори, които поддържат Русия, петата страна е Русия. Целият свят е от другата страна на барикадата. Светът си сподели тежката дума. Ние оттук насетне нямаме избор. За какви ястреби говорите? Имаме 143 страни, целия цивилизован свят ", отговори му Пейков.

" Дълбоко не споделям, че България би трябвало да заема едната или другата страна. Твърдя, че позицията на България би трябвало да бъде двете страни да седнат на масата за договаряния. Докога би трябвало да продължи това - да четем в сводките какъв брой са жертвите от двете страни? ", попита Симов, а съперникът в студиото сподели: " Докато руснаците изоставен и последния милиметър украинска територия. Като бъдат изтласкани с наша помощ, с оръжие от Запада. Нашите съидейници са целият цивилизационен свят ".

Накрая времето изтече и Цветанка Ризова закри ефира, споделяйки, че този спор очевидно ще продължи и отвън предаването.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР