Кадри: БТВ, архив и 7/8 ТВСлед като миналата година наби

...
Кадри: БТВ, архив и 7/8 ТВСлед като миналата година наби
Коментари Харесай

България 2021 г.: След като МВР наби журналиста Кенаров, сега му прати и НАП

Кадри: БТВ, списък и " 7/8 ТВ "

След като предходната година наби и нелегално задържа Димитър Кенаров, преди няколко седмици Министерството на вътрешните работи е поискало Националната организация по приходите да направи и инспекция на журналиста - мотивът е делото, което той води против противозаконния си арест, оповестиха от Асоциацията на Европейските публицисти. 

На 22 април Министерство на вътрешните работи е поискало от съда да изиска информация от Националната организация за приходите дали са внасяни “съответните налози, здравни и обществени осигуровки ” от Димитър Кенаров и дали членува в Съюза на българските публицисти. Последното ни води към други времена, в които участието в една-единствена организация е имало темперамент на легитимация за специалността. Димитър Кенаров е публицист с изявления в някои от най-авторитетните международни издания, получил голям брой оценки и стипендии. Т ой е член на Асоциацията на европейските публицисти от 2012 година и е бил част от управителния съвет на нашата организация. 

“Обстоятелствата какви налози и обществени осигуровки е заплащал Димитър Кенаров няма по какъв начин да оказват помощ на съда да разбере дали задържането му е било законно или не. След като събирането на такава информация не преследва законна цел, явно Министерство на вътрешните работи търси различен резултат - заплашване ” изясни юристът на Кенаров Стоян Мадин. Той съобщи, че това е още един образец за това по какъв начин Министерство на вътрешните работи целеустремено нарушава правата на журналиста. 

Асоциацията на европейските публицисти намира за скандално държанието на Министерството на вътрешните работи и упорства служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков да предприеме незабавни дейности.

На първо място, настояваме Рашков да разпореди отдръпването на настояването от 22 април т. година за инспекция от Национална агенция за приходите против Димитър Кенаров, защото такава инспекция е изцяло непотребна за предмета на делото и би била образец за потребление на държавна институция за принуда към жител, дръзнал да търси правата си. Това е типичен прийом употребен за реализиране на така наречен “смразяващ резултат ” над публицисти, които си търсят правата против държавен произвол.

На второ място, настояваме Рашков да подреди обновяване на вътрешната инспекция по случая, в това число и да се ревизира добросъвестността на чиновниците, направили първичната инспекция, която завърши със скандални изводи за липса на нарушавания.

АЕЖ апелира отхвърли на Министерство на вътрешните работи да даде информация по случая. Рашков има пълномощията да ни даде тази информация и да предотврати очертаващата се загуба на Министерство на вътрешните работи в съда, която ще бъде обвързвана с погашение на разходи от държавния бюджет.

От АЕЖ намираме  за нужно  служебният министър да разпореди и нови инспекции за всички случаи на полицейско принуждение и противозаконни арестувания по време на антиправителствени митинги през лятото и есента на 2020 година, защото с изключение на Кенаров, пострадали бяха и други жители. Още повече, че освобождението на Ивайло Иванов беше стимулирано с дейностите на полицията по време на митингите. Затова питаме, ще признае ли Министерство на вътрешните работи, че по време на митингите е имало приложимост на полицейско принуждение в непозволен размер? Полицейското принуждение постоянно е и резултат от дейностите и бездействията на съответни чиновници, които съответни началници са прикрили и прикриват. Ето за какво настояваме за цялостна гласност на инспекциите по тематиката.

Припомняме, че нашият сътрудник Димитър Кенаров беше нелегално арестуван от полицейски чиновници, до момента в който отразяваше събитията към някогашния партиен дом по време на митинга на 2 против 3 септември 2020 година Докато е под контрола на полицейските чиновници, Кенаров е удрян неведнъж, сподели съдебно-медицинска експертиза. Журналистът е лишен от право на свободно напредване в продължение на часове, поставени са му белезници, отхвърлен му е достъп до юрист и е откаран наложително до 5 РПУ в София. 

Видео

Ден след митинга основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов се опита да внуши, че Кенаров е бил арестуван, тъй като е правил престъпления: “Това, че си публицист, не значи, че би трябвало да чупиш, да биеш служители на реда, да правят нарушавания или закононарушения. Ако някой има карта и преди този момент метне бомба, ще бъде арестуван “. В правосъдната зала обаче Министерство на вътрешните работи смени версията си и към този момент твърди, че Кенаров не е бил задържан, а е бил “поканен ” от дежурния в столичното 5 РПУ в нощта на 2 против 3 септември.

Следващото съвещание по делото против задържането на Кенаров е планувано за 19 май. 

През февруари 2021 г.  прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отхвърли да образува следствие по случая, базирайки се на показанията на жител, обадил се в Министерство на вътрешните работи, с цел да свидетелства, че е видял по малкия екран по какъв начин Кенаров се е съпротивлявал на служителите на реда. Заключенията на прокурора се базират напълно на вътрешната инспекция, която Столичната дирекция на вътрешните работи е направила на... Столичната дирекция на вътрешните работи.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се записва случаи на набези над публицисти. 

АЕЖ-България ще осведоми интернационалните си сътрудници за последните развития по случая и дейностите на българските управляващи. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР