Кадмият е бавна отрова, която се поглъща от речните обитатели,

...
Кадмият е бавна отрова, която се поглъща от речните обитатели,
Коментари Харесай

Ученик откри високи нива на кадмий в река Дунав

Кадмият е мудна отрова, която се гълтам от речните жители, а след това и от индивида и се натрупва в организма

Мурад от 12. А клас ЕГ " Пейо Яворов " се завърна със златен орден от 20-ото, юбилейно, Национално съревнование по естествени науки и екология, провело се в Копривщица предходната седмица.

В съревнованието пред 10-членното жури от СУ " Св. Климент Охридски " са показани 43 плана на възпитаници от цялата страна.

Мурад взе участие със своята разработка " Изследване на качеството на водата и седиментите в силистренския бранш на река Дунав ". Целта на плана е да откри равнищата на централизация на тежките метали във водата, като за реализирането му ученикът е употребил подпомагане, методиката и инсталация на Института по обща и неорганична химия и на Геологическия институт към Българска академия на науките.

Изследването е открило, че към този момент не се следят застрашителни концентрации на тежки метали в силистренския сегмент на река Дунав, само че мотив за безпокойствие по думите на Мурад са засечените високи равнища на кадмий.

Кадмият е мудна отрова, която се гълтам от речните жители, а след това и от индивида и се натрупва в организма, разясни младият откривател, съгласно който измежду аргументите за появяването на кадмия във водата са не толкоз промишлените или битовите замърсители, колкото торовете от Европейски Съюз.

Самото съревнование е протекло в два кръга – постерна част и презентативна, като в границите на постерната част Мурад е показал апаратура за разширена действителност, на която е изобразен силистренският сегмент на река Дунав, както и 360-градусов клип, от който, снабдена с очила за виртуална действителност, аудиторията е имала опцията да се запознае с процеса по взимане на пробите от сладководния басейн.

Следващата седмица Мурад ще показа плана си и на националната научна сесия на Ученическия институт към Българска академия на науките, само че за любопитните яворовци сходна презентация ще бъде проведена скоро и в учебно заведение.

Освен златен орден с блестящото си показване дванадесетокласникът от Езикова гимназия си подсигурява и място в компетентност " Химия и биология " в СУ.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР