Къде точно новият коронавирус е направи своята първа стъпка“ от

...
Къде точно новият коронавирус е направи своята първа стъпка“ от
Коментари Харесай

Заразата с COVID-19 може би не е стартирала от пазара в Ухан

Къде тъкмо новият ковид е направи своята първа „ стъпка “ от животно към човек? (Не, не е основан в лаборатория!) Изследователите постоянно показват пазара за морски блага в Ухан като първоизточник на болестта. Все повече доказателства обаче демонстрират, че пандемията най-вероятно не е стартирала от там.

За първите инфекции с COVID-19 се оповестява в края на декември 2019-а (в китайския град Ухан, провинция Хубей). Макар че съгласно към момента непотвърдени данни първият инфектиран човек е бил пациент от провинция Хубей през ноември 2019-а, в случай че не и по-рано. Изследване, оповестено в The Lancet в средата на януари открива, че 41 пациенти от провинция Хубей са развили пневмония от мистериозна вирусна зараза, която по-късно е разпозната като новия ковид SARS-CoV-2. Най-малко 66 % от тези хора са били изложени директно на морския пазар Хуанан – седмици, преди да се разболеят.

Хуанан наподобява като най-резонния източник на болестта. Тук не се продават само морски блага, само че и живи животни. Според непотвърдени изказвания в медиите човек може да си купи живи вълчета, видри, камили, цивети и други „ екзотични “ типове. Смята се, че тези изказвания за пазара се базират на остарели ксенофобски стандарти и се употребяват (или най-малкото преувеличават), с цел да се ускори моралната суматоха. Въпреки това всяко едно гъсто обитаемо място с добитък би било уместно за преместването на инфекциозно заболяване от животни към хора.

The Lancet обаче оповестява също по този начин, че първият случай е от 1 декември 2019-а и че този пациент не е имал какъвто и да било контакт с пазара Хуанан. Ву Венжуан, съавтор на изследването и лекар в болница в Ухан, споделя пред BBC Chinese Service, че това е стара жена с Алцхаймер, която, с цел да стигне до пазара, би трябвало да се прекачи на минимум 5 транспортни средства и че защото е болна от Алцхаймер, на процедура не излиза изобщо на открито.

Геномът на SARS-CoV-2 „ споделя “ сходна история. Изследване, оповестено в Nature, изследва геномната секвенция на известните варианти коронавируси, в това число SARS-CoV-2 и открива, че новият коронавирус вероятно е циркулирал безвредно измежду хората в продължение на много време, преди да стане пандемичен и безусловно да паузира естествения ход на живота. Напълно допустимо е предшественикът на SARS-CoV-2 да се е сдобил с нови геномни характерности, до момента в който тихомълком се е пренасял от човек на човек през годините, споделя екип от английски, американски и австралийски учени.

„ Сценарият някой отвън пазара да се е заразил, а по-късно да е посетил въпросното място, е един от трите вероятни сюжета, които подхождат на данните ни “, споделя за Science еволюционният биолог Кристиан Андерсен, създател на изследването. Повече по тематиката можете да прочетете тук.

Ако болестта не е стартирала от пазара Хуанан, от кое място тогава е почнало всичко? Все още не е ясно. Напълно допустимо е и в никакъв случай да не разберем. На този стадий наподобява, че вирусът се появява за първи път в китайската провинция Хубей и че пазарът за морски блага Хуанан е основен детайл от пъзела. Не съществуват обаче безапелационни доказателства, които да ни насочат към съответно време, място и човек.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР