Къде са парите, питат сестрите. У нас – като в

...
Къде са парите, питат сестрите. У нас – като в
Коментари Харесай

Пак сметки без кръчмар

Къде са парите, питат сестрите. У нас – като в Бермудския триъгълник. Вечно нещо ни липсва. Вечно изчезват едни пари. И ние постоянно питаме къде, по кое време докога и за какво. Типичното „ прекачване на топката ” от мен на теб, на него и най-после отново я връщате на мен. Ситуацията с медицинските служащи към днешна дата би могла да се съпостави с фразата от българския филм „ Куче в чекмедже ” – „ Татко сподели, че ще ми купи колело, но различен път ”. Или за следващ път потвърждава истинността на остарялата сентенция „ Сметка без кръчмар ”? Такава ли е обстановката с мистериозно изпарилите се пари, които министър председателят на България Бойко Борисов даде обещание още напролет? Предизборно ли беше това заричане, или в действителност е изпълнено? Къде се скъса веригата? Толкова доста станаха въпросите, че по случая, може би, би трябвало да стартира следствие.
Обещаното не е като даденото
Обещанието, обещано от на министър-председателя Борисов през април тази година, звучи като: „ Оф, добре ще ви дадем едни пари за нарастване на заплатите, единствено млъкнете ”. И те млъкнаха. Настана тишина и стартира упованието. Шест месеца по-късно се оказа, че с чакането ще си останат. Или министър председателят не си е пресметнал сметката вярно, или съветниците му не са го посъветвали задоволително добре по какъв начин да отговори на протестиращите медици, или някой не си е приключил работата… Или другояче казано: #Кой носи отговорност по контрола върху осъществяването на уговорките? Гражданите ли би трябвало да си наблюдават дали обещанието ще бъде спазено? Или като се пратят едни пари някъде след това би трябвало да се желае доклад, а не „ ами министърът да каже къде са парите ”?
Топката е в твоите ръце, ти гониш
От своя страна, министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев пък съобщи, че парите били пристигнали до шефовете на лечебните заведения, само че те сами решавали дали да усилят заплатите, или да употребяват средствата за друго. Прехвърли ли типично по български отговорността той в местен аспект? Все едно им сподели: „ Вижте к’во, аз парите съм ги дал, че някой различен ви е излъгал спасявайте се ”, тъй като нали той не е индивидът, който дава отговор за нарастването на заплатите на медицинските служащи. И отново да запитвам, като се дават пари, не се ли желае доклад? Не се ли търси тези ръководители на здравни заведения защо са похарчили спуснатите им средства.
Кръгът се затваря
Интересно стана обаче, когато се оказа, че кръгът се затвори, връщайки топката още веднъж в ръцете на кабинета. Едва месец, откакто бе обещано обещанието, с в допълнение разпореждане сумата от 50 000 000 лв. е редуцирана до 6 000 000 лв.. Това се налагало, тъй като в действителност пари няма. Но няма проблем, значимото е да сме живи и здрави.
 
Автор: Атанаска Маркова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР