Къде е най-скъпият омлет? - Ако съдим по цената на

...
Къде е най-скъпият омлет? - Ако съдим по цената на
Коментари Харесай

Яйцата са рекордьорите по постъпване в България

Къде е най-скъпият омлет? - Ако съдим по цената на яйцата - във Враца, Русе и Кърджали. Там мъчно ще намерите яйца под 50 стотинки, сподели инспекция на Българска национална телевизия. Средно за България те са поскъпнали със 76 % за година, което е най-голямото покачване съпоставяне с другите артикули.

В русенска област е останала единствено една птицеферма в покрайнините на село Бъзовец. Останалите са банкрутирали по време на пандемията. Яйцата оттова излизат за 30 стотинки броя, само че в магазина към този момент се продават с 10-15 стотинки по-скъпо, според от размера им. А в огромните търговски вериги за две яйца би трябвало да приготвим левче.

От птицевъдния отрасъл изясняват шоковата цена на яйцата с нарастването на електрическата енергия, горивата, фуража. Опаковките също са поскъпнали двойно. Прогнозата им за Великден е, че цените ще се запазят същите, даже е допустимо леко да поевтинеят, в случай че има импорт от Полша и Румъния.

Яйцата в множеството хранителни магазини в Русе идват от птицефермата на Йордан Йорданов. Тя е измежду 10-те в страната, в които кокошките в действителност са щастливи, тъй като се отглеждат на независимост. Заедно със фамилията си фермерът се грижи за 15 000 птици. Отоплява ги с пелети и тегли заем след заем, с цел да им купи фураж.

" Пиленцето, което го отглеждаш от първия ден до 150 ден до пронасяне е над 15 лв. за численост, което е много огромна инвестиция и това рефлектира върху цената на яйцето. Като себестойност на едно яйце единствено фуражът е над 16 ст ", сподели Йордан Йорданов - притежател на птицеферма.

 Като начисли отопление, осветяване, вода, превоз, ваксини, стерилизация и работни заплати цената на яйцето към този момент е 30 стотинки.

Годишно Йордан Йорданов създава 4 милиона яйца, само че крайната цена за потребителя дефинират търговците. " Не може една страна като Германия да си подкрепя фермерите като получават ужасно нисколихвени заеми, до момента в който при нас - секат ти главата от кръста обаче ", сподели Йордан Йорданов.

Йордан Йорданов споделя, че от дълго време мисли да продаде бизнеса си, само че няма кой да купи. В Европа яяйцата също нарастват, само че с по-малко - приблизително с 67%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР