Къде е мястото на агенция Пътна инфраструктура (АПИ) - в

...
Къде е мястото на агенция Пътна инфраструктура (АПИ) - в
Коментари Харесай

Мястото на АПИ - в транспорта или регионалното министерство, ще се решава на политическо ниво

Къде е мястото на организация " Пътна инфраструктура " (АПИ) - в транспортното или в районното министерство, ще се взема решение на политическо равнище. За това се разбра работната група " Транспорт " сред четирите политически партии - " Продължаваме промяната " (ПП), Българска социалистическа партия, " ИТН " (ИТН) и " Демократична България " (ДБ).

Идеята АПИ, която сега е под шапката на Министерство на регионалното развитие, да мине на послушание на транспортното министерство се стартира от водача на Политическа партия Асен Василев, който водеше договарянията сред участниците. Демократична България я поддържат, до момента в който Има Такъв Народ са срещу, а Българска социалистическа партия се двоумят и предложиха решението да бъде взето на политическо равнище.

Аргументите на Асен Василев за местенето на АПИ е, че пътната организация не е строител и архитект на пътища. Нейната съществена задача е да ги поддържа, което тя не го прави, сподели Василев.

От Има Такъв Народ предизвестиха за рисковете от едно такова преместване на пътната организация – разноски на обществени средства, демотивиране на администрацията и блокиране на европрограмите и надлежно огромни инфраструктурни планове, които са в развой на осъществяване.

Такива огромни реорганизации водят до загуба на хора, запаси и време и рисковете са повече от плюсовете, означи Гроздан Караджов.

Асен Василев обаче не счита по този начин и си показва, че просто се сменя само шапката без да регистрира нужните промени в съответните законови и нормативни актове.

Всички политически сили са единомислещи, че би трябвало да се усили обсега на тол системата и да се вдигнат таксите. В момента притежателите на камиони и рейсове заплащат единствено за 3115 км автомагистрали и първи клас пътища, а притежателите на леки коли за цялата републиканска пътна мрежа от 20 000 км. Сега по думите на Василев в обсега ще се прибавят и второкласните пътища и платени ще станат към 12 000 км с алтернатива да се усилят до 16 000 км.

Всички политически партии са единомислещи, че би трябвало да се продължи с ускорени темпове построяването на автомагистралите " Хемус " и " Струма ", скоростния път Видин – София, както и автомагистралата Русе – Велико Търново и тунела под Шипка и Петрохан.

" Демократична България " желае автомагистралата през Кресненското дефиле да бъде изнесена и да не минава през Кресна.

" Продължаваме промяната " упорства за строителство на трети тунел в източната част на страната, като мястото следва да бъде конкретизирано. Освен това са заложили построяването на шосейни мостове над Дунав при всеки град, където има сега фериботна връзка с Румъния, в това число и втори мост над Русе.

Проверка на концесионния контракт на летище " София " е друга тематиката, по която има единогласие сред политически сили.

Разминаване има и за мястото на " Информационно обслужване ", което сега е под шапката на транспортното министерство. Според Асен Василев държавната компания би трябвало да мине към бъдещето министерство на електронното ръководство.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР