Къде е Кин Ганг? От близо три седмици външният министър

...
Къде е Кин Ганг? От близо три седмици външният министър
Коментари Харесай

Изчезнал дипломат? Отсъствието на китайския външен министър предизвиква спекулации, Пекин мълчи

Къде е Кин Ганг? От близо три седмици външният министър на Китай не се e появявал обществено, пропускайки значими дипломатически задължения. Отсъствието му провокира от ден на ден спекулации по отношение на местонахождението му и въпроси какво се случва зад кулисите на комунистическото държавно управление - Пекин обаче отхвърля да обясни загадката.

Последните задължения на министъра са на 25 юни, когато той организира диалог с дипломати от Русия, Виетнам и Шри Ланка. В идната седмица той има планувана среща с ръководителя на Европейски Съюз по външната политика, само че визитата е анулирано. Кин Ганг пропусна и планувани срещи с представители на страните от Югоизточна Азия в Индонезия.

Отсъствието му е извънредно дълго и провокира голям брой спекулации в Китай - страна, известна със своята политическа неяснота. 57-годишният Кин - приближен асистент на китайския водач Си Дзинпин, беше нараснал във външен министър през декември, след къс престой като дипломат в Съединени американски щати.

След встъпването си в служба Кин насочи остри упреци към Вашингтон, откакто връзките сред двете страни бяха изключително напрегнати към въпроси за стопанската система, климатичните промени и свалянето на хипотетичния китайски шпионски балон над Съединените щати.

Той обаче изигра и основна роля в последвалите старания на двете страни да стабилизират двустранните връзки и да възстановят връзката. Само преди месец държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен посети Пекин за диалози.

Но високопоставеният китайски посланик не е виждан към този момент близо три седмици, което стана мотив за спекулации в обществените мрежи по отношение на неговото здраве и положение. Внезапните изгубвания на висши китайски чиновници от публичния живот постоянно се преглеждат като евентуални признаци за проблеми.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР