Кадър: Youtube, BIRDБившата съдийка Румяна Ченалова обяви във видеоинтервю за

...
Кадър: Youtube, BIRDБившата съдийка Румяна Ченалова обяви във видеоинтервю за
Коментари Харесай

Ченалова: Бившият шеф на Държавен фонд Земеделие е заплашваният от Борисов

Кадър: Youtube, BIRD

Бившата съдийка Румяна Ченалова разгласи във видеоинтервю за BIRD, че очевидецът от така наречен “канибалска история ” е някогашният началник на ДФЗ Светослав Симеонов. Той се е явил на разпит пред нея през 2010 година, с цел да отдръпна показанията си за рушвет обещан от някогашния аграрни министър Мирослав Найденов, оповестява " Евроком ".

Според министъра на вътрешните работи Бойко Рашков очевидецът е бил застрашен от някогашния министър председател Бойко Борисов с думите: “Имаш жена и деца, които няма да схванат дали не ядат твоето месо ”. Рашков не разкри неговата идентичност, само че опирайки се на косвени данни Свободна Европа уточни, че най-вероятно става дума за Светослав Симеонов. Сега това се удостоверява и от Румяна Ченалова, пред която Симеонов е трансформирал първичните си показания за подкупа.

“Свидетелят беше атипично угрижен. Той беше бледен, променяше цвета си от самото начало. Аз мисля, че той изпитваше смут ” – спомни си Ченалова.   “След разпита аз бях толкоз разчувствана в негативен смисъл, толкоз ядосана, възмутена от това, което видях и чух, че резервирах протокола от този разпит, колкото и необикновено да звучи и го имам от 2010 година ”, сочи bird.bg

Оттеглените показания на Симеонов са частица от комплицирана верига събития, които държавното обвиняване изследва по досъдебно произвеждане за корист с европейски средства и рушвет. В този проблем се вписва и “канибалската ” опасност против  свидетел от страна на някогашния премиер-министър.

Сигналът за злоупотребата с европейски пари е подаден в прокуратурата още през 2009 година Става дума за злоупотреби с сдружения взели участие в търгове за храни за небогати. Прокуратурата стартира инспекция, по която е разпитан и Светослав Симеонов. Той споделя пред проверяващите, че с цел да подпише връщането на Данък добавена стойност на компаниите “В.Д.В. 007 ” и “Мелком ”, Мирослав Найденов му е заречен рушвет от 200 000 лева Но след това Симеонов отдръпва показанията си пред арбитър Ченалова.

Ченалова показа копие от протокола, от който излиза наяве, че в началото наблюдаващ прокурор по случая е бил Красимир Тренчев от СГП, който се употребява с репутацията на съзнателен и честен магистрат. Според източници, близки до следствието, Тренчев е направил всичко допустимо да се реалокира в Специализираната прокуратура, тъй като работата му по въпросното досъдебно произвеждане се трансформирала в източник на негативи за него.

След като Симеонов отдръпва показанията си, делото потъва в забвение, само че е обновено след рухването от власт на Бойко Борисов през февруари 2013 година Скоро по-късно в края на март 2013 година профилираното звено за противопоставяне на злоупотребите със средства на Европейския съюз към СГП упреква Мирослав Найденов в корупция, насила и корист със служебно състояние. Оказва се, че това е същото досъдебно произвеждане, почнало още през 2009 година, което четири години е било водено против незнаен причинител.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР