Кадър: Youtube, BBCИ последният американски самолет отлетя от Афганистан малко

...
Кадър: Youtube, BBCИ последният американски самолет отлетя от Афганистан малко
Коментари Харесай

Последният американски самолет отлетя от Афганистан, талибаните го отпразнуваха със стрелба

Кадър: Youtube, BBC

И последният американски аероплан отлетя от Афганистан малко преди среднощ във вторник. След заминаването му талибаните в Кабул завзеха летището " Хамид Карзай " и всичката останала военна техника и оповестиха успеха си. Други честваха изтеглянето със пукотевица във въздуха, оповестява OFFnews. 

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид похвали бунтовниците за „ придобиването на самостоятелност “ и съобщи, че новото държавно управление желае да има „ положителни връзки със Съединени американски щати и света “.

Щатите обявиха, че са евакуирали към 123 000 цивилни, в това число 6 000 американски жители в най-голямата евакуация в историята на американската войска. 

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви обаче, че в Афганистан са останали сред 100 и 250 американски жители, без да удостовери точните числа. Според данни на очевидци някои американци и афганистанци с позволение да изоставен страната, са били блокирани от талибаните на контролно-пропускателните пунктове и не са съумели да стигнат до летището.

Американският президент Джо Байдън беше заречен да изведе от страната всеки американец и ранният завършек на евакуацията провокира рецензии. Очаква се той да направи обществено изказване през днешния ден във връзка на края на войната. 

 

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб също разгласи, че към момента има стотици английски жители в Афганистан, дни след последния евакуационен полет на страната, напуснал столицата Кабул. Той изясни, че останалите неколкостотин души са от по-сложните случаи като огромни фамилии или хора без документи. В групата има и афганистанци, надявали се да заминат за Англия поради работата, която са правили за английското държавно управление.

Рааб акцентира, че държавното управление към момента се надява да изтегля всички, които дават отговор на изискванията, и е влезнало в контакт с трети страни, които биха могли да послужат като път към Обединеното кралство. Освен това той добави, че държавното управление „ ще държи талибаните да ги уверят “, че на хората ще се обезпечи безвредно прекосяване.

След като американците си отидоха настъпва обезпокоителен интервал на неустановеност за дамите, децата и деятелите за правата на индивида в страната. Има безпокойствие по какъв начин би изглеждало ръководството на талибаните.

" Талибаните към момента не са оповестили ново държавно управление, занапред би трябвало да разгласят нова система на ръководство. Моите източници ми споделят, че е изцяло допустимо те да разгласят основаването на ислямски емирство, както през 90 -те години ", споделя кореспондентът на Би Би Си Секундер Кермани.

Паричните средства също са в дефицит, големи тълпи се редят на опашки пред банкоматите. Тегленията са лимитирани заради възходящото търсене. Хората чакат с часове от рано сутринта, с цел да изтеглят дребна сума от спестяванията си.

" Хората в действителност стават много обезверени. Един мъж ми сподели, че се тормози, дали ще може да постави храна на масата за децата си. Друга жена се разплака. Въпреки че евакуационните полети са завършили забележителен брой афганистанци към момента се пробват да изоставен страната. Много от хората, които заминаваха, ми споделиха, че главната им причина да изоставен в действителност е неприятното положение на стопанската система “, прибавя журналистът.

„ Много хора ми споделят че талибаните са възприели обществено по-смирено държание от това, което са очаквали, от което са се страхували, само че не са сигурни по какъв начин ще се държат талибаните отсега нататък, в този момент, когато интернационалните войски напущат и евентуално част от интернационалния фокус върху Афганистан ще се измести. "

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР