Кадър СБЖПоложението в Беларус съвсем скоро може да ескалира, заради

...
Кадър СБЖПоложението в Беларус съвсем скоро може да ескалира, заради
Коментари Харесай

Нови репресии в Беларус. Лукашенко отклони самолет от Атина за Вилнюс, за да арестува критичен журналист

Кадър Съюз на българските журналисти

Положението в Беларус напълно скоро може да ескалира, поради продължаващите репресии на властническия водач Лукашенко, който за да резервира едноличната си власт в една от най-бедните и изостанали европейски държави потиска всеки сериозен глас.

Беларуски публицист, търсен от режима на Александър Лукашенко, беше арестуван, откакто самолетът, с който пътува, извърши наложително кацане в Минск.

Роман Пратасевич е бил отведен от полицията незабавно след приземяването. Полетът на Ryanair е бил от Атина за Вилнюс, само че отклоняването от маршрута към беларуската столица се е наложило поради " сигнал за бомба ", който след това се е оказал подправен. Повече елементи не се оповестяват.

Журналистът е един от главните админи на канала NEXTA-Live в Telegram, който отразява митингите в Беларус, почнали след считаните за фалшифицирани президентски избори минали август, съобщи Свободна Европа.

През ноември управляващите в някогашната руска република оповестиха, че Пратасевич, дружно със Сцяпан Пуцила, който също е админ на канала, са разследвани за образуване на всеобщи вълнения, нарушение на реда и разпалване на обществена ненавист.

В Беларус има огромни протести срещу президента Лукашенко, който е на власт от 1994 година От август досега повече от 30 хиляди души са арестувани, стотици са бити, а публицистите са преследвани и упреквани от режима, че извършват поръчки на Запада.

През октомври съд в Минск разгласи NEXTA Live и логото на групата за екстремистки. Каналът беше спрян от Министерството на информацията. Впоследствие хората смениха логото и започнаха да изписват името на кирилица. Двамата публицисти напуснаха страната.

Миналата година Пуцила и няколко от водачите на беларуската съпротива получиха наградата  " Сахаров " на Европейския парламент за напъните им за отбрана на демокрацията.

Медиите в Беларус са такувани от управляващите. Според " Репортери без граници " страната е рисково място за работа на публицистите. Преди дни силите за сигурност нахлуха в студиото на Belsat tv и арестуваха шестима души.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР