Кадър: РТ, Борозу Дарагахи, Балтик ШипингКорабът за генерални товари RHOSUS

...
Кадър: РТ, Борозу Дарагахи, Балтик ШипингКорабът за генерални товари RHOSUS
Коментари Харесай

Maritime.bg: България няма връзка с кораба и товара, причинили катастрофата в Бейрут

Кадър: РТ, Борозу Дарагахи, Балтик Шипинг

Корабът за генерални товари RHOSUS (IMO: 8630344), превозил пагубния товар аминиев нитрат до основното пристанище и столица на Ливанската република, е посетил Пристанище Варна през август 2012 година, откри информация на Maritime.bg.

Още тогава корабът не е бил под български мениджмънт (вижте по-долу). Припомняме, че като управител на издигнатия през 1986 година и плавал под флага на Молдова транспортен съд в интернационалните регистри остава вписана основаната в Бургас компания „ Интерфлийт шипмениджмънт “. Същото сдружение е ликвидирано, а тогавашния му собственик кап. Николай Христов съобщи по-рано пред Maritime.bg, че компанията в никакъв случай не е имала общо с въпросния транспортен съд.

В Пристанище Варна корабът минава ревизия по ДПК на 21.08.2012 година Установени са 4 несъответствия по Парижкия меморандум, които не са станали причина за задържането му.

Maritime.bg изпрати въпроси до ИА „ Морска администрация “ за вписания към оня миг управител на съда за транспорт на генерални товари.

Публикуваме без редакторска интервенция получения по имейл отговор от пресслужбата на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията:

За м/к RHOSUS (Росус) (IMO: 8630344), плаващ под молдовски байрак, може да бъде проследена информацията от рапортите за инспекция в осведомителните системи на Парижкия и Средиземноморския меморандуми по държавен пристанищен надзор:

·        Съгласно доклад от инспекция в Кипър на 18.05.2012 година по Парижки меморандум м/к RHOSUS, байрак Молдова, управител (ISM компания)  Inter Fleet Shipmanagement;

·        Съгласно доклад от инспекция в Варна на 21.08.2012 година по Парижки меморандум м/к RHOSUS, байрак Молдова, управител (ISM компания) Teto Shipping;

·        Съгласно доклад от инспекция в Ливан на 08.06.2013 година по Средиземноморски меморандум, както и последващите рапорти м/к RHOSUS, байрак Молдова, е с управител (ISM компания) Teto Shipping;

Информацията за  м/к RHOSUS може да бъде проследена в осведомителната система EQUASIS, която се обновява от корабособствениците, от Меморандумите по държавен пристанищен надзор и други източници на информация.

Последният притежател на м/к RHOSUS – Teto Shipping не е обновил информацията в системата, заради тази причина финален адрес излиза в Бургас. Това е адресът на Inter Fleet Shipmanagement, който видно от посочените нагоре рапорти е предишен притежател на м/к RHOSUS.

Отговорът на МТИТС на практика удостоверява думите на някогашния собственик на „ Интерфлийт Шипмениджмънт “ кап. Николай Христов.

Maritime.bg напомня, че заваръчни действия, осъществени при жестоко тъпчене на ограниченията за сигурност, доведоха до пожар в магазия на терминал в Пристанище Бейрут. Последва експлозия на съхранявани от години над 2 700 т. амониев нитрат. Загиналите все още в пагубния за пристанището и града случай са над 140, броят на ранените надвиши 4000.

По данни на източници на Maritime.bg от агентийски компании в пристанището, има данни за най-малко двама починали моряци от кораби под обработка, намирали се в непосредствена непосредственост. Местен сътрудник, поискал да остане неизвестен, съобщи пред Maritime.bg:

„ Няма ги няколко декара от тиловата зона на кейовете. Пристанището го няма. Всичко е разрушено в радиус от над 10-12 километра “.

Междувременно стана ясно, че плаващият под флага на Бахамските о-ви и издигнат през 1989 година пътнически транспортен съд ORIENT QUEEN (IMO: 8701193) се е преобърнал на пирса разследване на детонацията. Има починали моряци от екипажа му, само че разнообразни източници показват спорни данни за техния брой.

От пресслужбата на френската CMA CGM изпратиха позиция до Maritime.bg, в която се твърди, че издигнатият през 2011 година и плаващ под флага на Малта контейнеровоз с потенциал 11 388 TEU CMA CGM LYRA (IMO: 9410806) се е намирал на към 1.5 км. от пагубната детонация. Френският колос осведоми, че няма потърпевши моряци от екипажа. В същото време от корпорацията прибавят, че представителството им в Ливанската република, ситуирано в постройка до пристанището, е „ понесло съществени вреди “.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР