Кадър ПиксабейНапрежението между Китай и САЩ нараства с всяка изминала

...
Кадър ПиксабейНапрежението между Китай и САЩ нараства с всяка изминала
Коментари Харесай

САЩ: Китай готви нахлуване в Тайван до часове

Кадър Пиксабей

Напрежението сред Китай и Съединени американски щати нараства с всяка минала минута. 

Съединени американски щати публично оповестиха, че до часове чакат навлизане на Китай в Тайван.

Американски боен кораб мина през Тайванския пролив, оповестиха от Военноморски сили на Съединени американски щати, съобщи Агенция Франс Прес.

Само преди ден американски адмирал предизвести, че през идващите 6 година Китай може да нахлуе в Тайван.

Разрушителят USS John Finn, клас Arleigh Burke, през вчерашния ден организира рутинно преминаване през морския кулоар, който разделя континенталната част на Китай и Тайван, обявиха от Седми флот на Съединени американски щати, съобщи нюз.бг.

Това е третото прекосяване през протока, откогато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън пое властта. В известието на Седми флот се споделя, че " показва уговорката на Съединени американски щати за свободен и отворен Индо-Пасифик ".

Съединени американски щати и доста други страни гледат на морския кулоар като международни води, открити за всички.

Преди минути: Парламентът на Китай прие решение за фрапантна промяна в изборната система на Хонконг, с цел да се подсигурява, че само " патриоти " могат да ръководят града , осведоми South China Morning Post.

Националният национален конгрес на Китай прокара резолюцията през днешния ден следобяд съвсем единомислещо, което открива пътя към най-голямата смяна в изборната система на града от връщането му на Китай през 1997 година

2895 законодатели гласоподаваха в подкрепа на предлагането, което упълномощява Постоянния комитет да завърши детайлностите в реформирането на изборната система.

Агенция Франс Прес оповестява, че единствено един член на Народното събрание се е въздържал.

Според критици това е един от последните пирони в ковчега на демократичното придвижване в Хонконг.

Промените дават възможност на Пекин да постанова несъгласие на претенденти.

" Синхуа " удостовери малко след гласуването, че съгласно новата изборна система членове на китайския парламент и Китайската национална политическа консултативна конференция ще бъдат част от Избирателната комисия, която ще избере водача на Хонконг през идната година. Комисията ще бъде разширена с прибавяне на тези 300 пекински лоялисти, с които ще има 1500 членове.

Законодателният съвет на Хонконг ще бъде разширен до 90 места от 70 и ще бъде избиран от комисията, изборните региони и с директни избори.

Ще бъде основана комисия, която ще проверява евентуалните претенденти и ще дисквалифицира тези, които не са задоволително огромни " патриоти ".

В същото време 117 места в Избирателната комисия ще бъдат отстранени, което е още един удар върху опозицията.

Миналата година китайският парламент прокара закон за националната сигурност в Хонконг, който в допълнение ограничи свободите.

Китайски представители настояват, че ограниченията са нужни за определяне на " демократична изборна система с Хонконг характерности " и с цел да се подсигурява националната сигурност, само че критици предизвестяват, че ограничава пространството за опозицията в града и затрива години на старания за либерализиране на системата.

Днес Народното събрание на Китай - последният ден от съвещанията тази година - също одобри ежегодния отчет за работата на държавното управление, който излага проектите за идната година, в това число задачата Брутният вътрешен продукт на Китай да е над 6%, нарастване на военния бюджет с 6,8% и други

Делегатите също прокараха 14-ия петгодишен проект. Той планува понижаване на зависимостта на Китай от непознато търсене, повече вложения в изследвания на технологии и усилване на продоволствената, енергийната и финансовата сигурност.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР