> Кадър от филма To My Women FriendsАко по всяко

...
> Кадър от филма To My Women FriendsАко по всяко
Коментари Харесай

Как са живеели лесбийките в СССР?

 > Кадър от кино лентата " To My Women Friends "
Ако когато и да е на гейовете се гледа изрично като на нарушители против природата и грешници, то отношението към лесбийките е много по-снизходително. В Русия никой не се интересува изключително от това какво вършат дамите в тези няколко свободни моменти, когато не са заети с деца, готвене, почистване и брачен партньор. Има сведения, че такава обич е наказвана с 40 дни непоколебим пост, написа Румяна Генадиева за " Труд ".

Психически нездрава персона

През 19-ти век към дамите, които са влюбени в себеподобни, към този момент се отнасят по-строго, само че към момента не са изправяни пред строго наказване. Обикновено всичко приключва с признаването на лесбийката като душевен нездрава персона и лекуване при психиатър. Тоест, еднополовата обич при дамите е приета даже не като блудничество, а като заболяване.

В края на 19 век измежду проститутките на Санкт Петербург и Москва има лесбийки, чиито услуги се употребяват от богатите дами, които обичат дамите. Такива проститутки са наричани " котки “ и те печелят повече от елементарните девойки. Разбира се, на никой не му хрумва да изпраща такива секс работнички в клиника за лекуване.

През първите следреволюционни години болшевиките не се интересуват от въпроса за еднополовите връзки сред дамите. Те си спомнят за лесбийките едвам през 1928 година и стартират да ги лекуват... посредством интервенция. Някой от светилата на науката оферират да се вгради част от яйчника на животно под дясната гърда на дамата и даже е осъществена първата такава интервенция. Целта обаче не е ясна.

За благополучие дамата има шанс - въпреки че не е излекувана от " порочната “ обич, въпреки всичко остава жива. Този способ престава да се употребява. Малко по-късно, през 1933 година, в Съюз на съветските социалистически републики е въведена наказателна мярка, предвиждаща наложително тримесечно лекуване в психиатрична болница. Това към този момент може да се назова пълноценни репресивни ограничения против представителите на половите малцинства.

Фиктивни бракове

За лесбийките настъпват сложни и рискови времена и някои от тях даже се омъжват фиктивно, с цел да отклонят съмненията от себе си. В обществото еднополовите връзки са осъждани по всевъзможен вероятен метод и е доста рисково да показват персоналните си полови желания - това може да унищожи кариерата и живота им като цяло. Но в случай че приказваме за гейовете и лесбийки в Съюз на съветските социалистически републики, тогава девойките с ексцентрична ориентировка имат доста по-лесен живот.

Ако мъжете са заплашвани с отнемане от независимост според мярката за " содомия “, то дамата може да бъде изпратена в затвор единствено в случай че изрично заобикаля лекуването при психиатър. Също по този начин е елементарно да се заведе момиче до хостела около бдителния надзирател - две приятелки не провокират никакви съмнения.

В селата, колкото и да е необичайно, дамите се усещат още по-комфортно да не крият половите си желания - никой не подозира нищо неприятно, две колхознички, които ръководят едно и също домакинство и живеят в една къща. И в случай че най-малко едната от тях има дете от разтрогнат брак, тогава към такава двойка ергените се отнасят състрадателно.

Само смелите си признават

Като цяло отрицателното отношение към лесбийките продължава до перестройката, към края на която има известно стопляне. В обществото към лесбийките се отнасят отрицателно даже при започване на 90-те години, само че към този момент няма гонене на държавно равнище. Двойките дами, както и преди, се пробват да пазят връзката си в загадка и единствено най-смелите намерено показват ориентацията си.

Първата вице-мис на Съюз на съветските социалистически републики - 1990 Юлия Лемигова е първото момиче, което излиза " на ярко “ и признава другата си полова ориентировка. Въпреки, че хубавицата намерено декларира в родината си, че избира девойки, тя отпътува да живее в Съединени американски щати, където намира същинската си обич. Юлия се " омъжва “ за тенис звездата Мартина Навратилова, която в никакъв случай не е криела своята половост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР