Кадър: Нова телевизия“ Четири болници отказали прием на 58-годишна жена

...
Кадър: Нова телевизия“ Четири болници отказали прием на 58-годишна жена
Коментари Харесай

Жена почина в София след отказ да я приемат в 4 болници

Кадър: „ Нова телевизия “

Четири лечебни заведения отказали банкет на 58-годишна жена със подозрения за мозъчен кръвоизлив в София. Часове по-късно въпреки всичко я приели, само че две седмици след интервенцията тя издъхва. За това описа нейният шурей Николай Стоядинов пред камерата на „ Нова телевизия “.

Случаят е от 8 януари вечерта. „ Тя не отговаряше на телефона си и отидох до жилището й в “Овча купел “, с цел да ревизира какво става. Там я открих в безпомощно положение, паднала на земята, очевидно спейки, все едно е заспала. Екипът на „ Спешна помощ “ пристигна относително бързо, след към 20 минути. През това време аз приказвах с дамата за това какво е станало. Тя се оплака от мощно главоболие откъм гърба в тила, че може би е паднала. Лекарката й взе тест за Ковид, който бе негативен, почна да я разпитва за хапчета, кръвно, предходни болести. Би й инжекция за кръвно, тъй като е високо, и дамата леко стартира да губи схващане, стана неконтактна. Лекарката очевидно се тормози и сподели, че до минута би трябвало да сме тръгнали. Извиках съседи, пристигна и водачът на колата за спешна помощ, за което му благодаря. Свалихме я и колата за спешна помощ потегли към „ Пирогов “, а аз с колата след нея. Отивам в болничното заведение и виждам носилката с дамата до фоайето, край защитата. Лежи, няма доктор, няма никой, защитата си играеше нещо на телефона. Останах учуден. През това време лекарката от „ Спешна помощ “ беседва с някой от „ Пирогов “ вътре. След малко пристигна и сподели, че няма да я одобряват, нямало места. Оттам водачът на колата за спешна помощ звъни в „ Спешна помощ “ да ни кажат къде ще я одобряват. След 3-4 минути тръгваме към ВМА, втората спирка, аз към този момент съм в колата за спешна помощ. По телефона му споделят, че ще я одобряват, само че във ВМА на място споделят, че отново няма да я одобряват, заради липса на кревати “, споделя Стоядинов.

„ Шофьорът отново звъни – трета спирка „ Токуда “, там ще ни одобряват. Там излиза доктор вижда я и споделя: „ Тази жена е за реанимация незабавно “. Да, ние знаем, нали се вози към този момент много време по улиците на града. Но той отново ни споделя, че не могат да я одобряват. Оттам към „ Света Ана “ в „ Младост “. И там отново доктор установи, че е за реанимация, само че нямало места. Каза, че в случай че била с Ковид можели да я одобряват, само че тя не е с Ковид. Три часа – от 21 до 0 ч. на 8 януари се случва това. След четвъртия отвод стояхме на място на паркинга на „ Света Ана “ несъмнено 30-40 минути, чакаме отговор от диспечера на „ Спешна „ помощ, който тогава звъннал на министерство на опазването на здравето, където имало дежурен човек, който решавал тъкмо такива проблеми. Обадиха се и споделиха, че във ВМА щяла към този момент да бъде призната, към този момент имало място, което не знам по какъв начин става. Във ВМА я одобряват, прави се интервенция, която започва чак към 3 ч. По думите на двамата лекари тежко е било положението й, мозъкът е бил мощно повреден. Операцията е предходна сполучливо и по-късно са я реанимирали. Държали са я в медикаментозна кома, с цел да видят дали ще реагира мозъка, само че след две седмици на 22 януари тя издъхва “, споделя още зетят на дамата.

В този миг репортерката на „ Нова телевизия “ Ева Костова разкри: „ От лечебните заведения „ Токуда “ и „ Света Ана “ дадоха отговор, че реанимационни кревати не е имало. Те настояват, че са предизвестили „ Спешна помощ “ от рано за това. „ Пирогов “ и ВМА споделиха,че ще създадат инспекция “.

Стоядинов изясни, че ще търси правата си: „ Това не може да се случва. Умират хора просто по този начин по коли за спешна помощ, пътища, по фоайета, чакайки административни неща. „ Няма места “ – не мога да го проумея. Апелирам министъра на опазването на здравето да вземе ограничения “.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР