Кадър: Канал 3Предполагам, че всичко е калкулирано така, че крайната

...
Кадър: Канал 3Предполагам, че всичко е калкулирано така, че крайната
Коментари Харесай

Експерт обяви сензационно ниска цена на втечнения газ от САЩ, който ще влезе у нас като руски

Кадър: Канал 3

„ Предполагам, че всичко е калкулирано по този начин, че крайната цена, която ще употребява " Булгаргаз ", ще е по-ниска. Ние употребяваме обществена информация, уповавам се да е 10% и над 10% по-ниска от цената от тръбния газ. Това пресмятане направи енергийният специалист инж. Христо Казанджиев във връзка обявения от енергийното министерство първи импорт на американски полутечен газ за нашата система.
 

" Количеството не е малко, съгласно потреблението у нас, и може да докара до понижаване на цената за българските консуматори. Може да е алегорично за третото тримесечие от КЕВР, само че в случай че " Булгаргаз " стартира по-креативна ценова политика, се открива нова опция за началото на 2020 година, когато с Турция ще проработи междусистемна връзка, тя влиза в постоянна употреба, потенциалът там е доста по-голям от този на Стара Загора - Комотини, а с тази турска връзка България може да получава и количества от Азербайджан ", посочи инж. Казанджиев пред Канал 3.
 
Той изясни, че при договорката за американски полутечен газ се разменят физически размери - " действително видяно американският газ не влиза в България непосредствено, той се трансформира в съветски газ " посредством суапови покупко-продажби. 
 
" Хубавата вест е, че съгласно оповестеното в гръцки медии първата договорка е била с 10% по-ниска от тръбопроводния газ. Надявам се този газ, който ще получим за сметка на американския, да е също на по-ниска цена, тъй като за България става от основно значение към този момент да получава газ на по-ниски цени поради енергетиката ", продължи Христо Казанджиев.
 
" И стига " Булгаргаз " да има политическата поддръжка на ръководещите, тъй като през последните 10 година доста се изприказва за тези планове, само че едвам в този момент стартира да се прави нещо. До този миг и фирмите, и страната вървяха след събитията. Надявам се това да се промени, въпреки че персонално аз съм песимистичен, защото тези планове може да се попречват, с цел да се запазят позициите на съветския газ ", притеснява се специалистът.
 
Христо Казанджиев подсказа, че " Булгаргаз " може да откри още по-евтин газ и от американския - " такива благоприятни условия в Средиземноморието не са малко ". И добави: " Във всички случаи за 2020-21 се надявам да се осъществят румънските доставки на газ от техния шелф - нормалните практики на добиващите компании е да продават към най-близките страни, да употребяват съществуващата инфраструктура ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР